Breaking News
Home » Judeţe » Judetul Satu Mare
GEKO's WorkGroup Inc.

Judetul Satu Mare

Judetul Satu Mare

 

Asezare Geografica

 

Județul Satu Mare este situat în nord-vestul României, în zona transfrontalieră cu Ungaria și Ucraina. Face parte din Regiunea de Nord Vest și de asemenea din Euroregiunea Carpatică. Puncte de trecere a frontierei (vamă):

Distanțe rutiere :

Județul Satu Mare are o suprafață de 4.418 km² (1,9 % din teritoriul național). Folosința terenurilor :

  • 72 % terenuri agricole
  • 18 % păduri
  • 3 % râuri
  • 7 % alte suprafețe

Județele învecinate sunt județele Bihor, Sălaj și Maramureș.

Relief

Altitudini: de la 120 m până la 1.240 m

  • câmpii (63 %)
  • dealuri (20 %)
  • munți (17 %)

Climă

Clima este de tip temperat-continentală. Maxima inregistratü a fost de +39,4 °C, la Carei, iar minima de -30,4 °C, la Satu Mare.

Județul Satu Mare are clima temperat-continentală, moderată cu veri putin mai călduroase si ierni ceva mai blânde decât în general în restul țării.În schimb în zona de șes a teritoriului prezentat, care cuprinde partea Nordică a Câmpiei de Vest, iernile sunt mai lungi si verile mai moderate., față de partea centrală sau sudică a acesteia. Perioade de uscăciune si de seceta excesivă, precum si geruri aspre si persistente nu se înregistrează in județul Satu Mare.

Regimul termic

Temperatura medie anuală in diferite stațiuni este următoarea: Carei 9,8o C, Satu Mare 9,7oC, iar la poalele Munților Oaș-Gutâi 8,oC. Maxima si minima absolută a fost inregistrata la Carei si anume + 39,5oC în iulie 1952, respectiv -30,6o C în ianuarie 1929.Pe baza observațiilor făcute timp de 70 de ani (1896-1970), valorile medii ale temperaturilor înregistrate la Satu Mare se prezintă astfel: primăvara 10,2oC, vara 19,6oC; toamna 10,8oC; iarna -1,7oC. Regimul termic al Careiului este asemănător. În Depresiunea Oașului, unde au fost măsurate valori mai scăzute , se înregistrează amplitudini anuale mai mici ale temperaturii.

Numărul zilelor de iarnă cu îngheț in zona de câmpie este de 50-60. Regiunile vestice cu exces de umiditate, favorizează apariția brumelor de toamnă timpurie.

Durata de strălucire a soarelui, cu cel mai mare număr de ore pe an, se înregistrează in partea sud-vestică (peste 1600 ore) si centrală (1 500- 1600 ore) al judetului, pe cand in nord este sub 1400 ore.

Precipitațiile si regimul termic

Cantitatea medie a precipitațiilor variază intre 600 mm în partea de vest a teritoriului si 1200 mm in Masivul Ignișului. În zonele de șes există variații anuale între 400-1000 mm. Valorile extreme înregistrate in stația Satu Mare au fost 1045 mm in 1912, respectiv 378,2 mm în 1961.

În regiunile de câmpie zăpada persisită de regulă numai în ianuarie si parțial în luna februarie, pe când in etajul montan acoperă solul timp de 4 luni pe an. La Certeze, in partea superioară a Sălătrucului, în unii ani zăpada persistă sub formă de mici pete chiar în luna mai. Pe teritoriul județului Satu Mare umiditatea atmosferică cu o medie anuală de 71%, în tot cursul anului se menține destul de ridicată (vara 64% si iarna 83%) , favorizând dezvoltarea normală a plantelor cultivate. Nebulozitatea este redusă (de 5,5 ) determinând un număr mare de zile insorite pe an 70-75.

Presiunea atmosferică și regimul vânturilor

Întrucat teritoriul județului Satu Mare are o altitudne medie mică, se înregistrează valori ridicate de presiune atmosferică, în jur 1000 mb. Vânturile dominante sunt cele in sectorul nord-vestic, primăvara si vara fiind mai frecvente cele vestice,care de obicei sunt însoțite de ploi, iar toamna si iarna cele estice si nord-estice.Vânturile foarte puternice sunt foarte rare.

Caracteristice microclimatice locale

În general clima județului Satu Mare este unitară, dar există și unele particlarități locale, demne de remarcat, cu influența asupra covorului vegetal natural.

Astfel clima Munților Gutâi este mult mai aspră decat a celorlalte zone învecinate. Aceasta are repercusiuni si asupra topoclimatului Depresiunii Oașului, care este puțin mai rece si mai umed, față de cel al câmpiei. În Culmea Codrului dezvoltarea vegetației este influențată în primul rând de cantitatea mare de precipitații (800 mm/an). Durata mare de strălucire a soarelui in sectorul sud-vestic al județului, influețează în special dezvoltarea covorului vegetal al plantelor cu expoziție sudică. În schimb văile reci si cu nebulozitate pronunțată ale Câmpiei Nirului,au favorizat persisitența unor specii de plante, care în general apar in etajul montan.

Bibliografie: Carol Karacsonyi “Flora si vegetatia judetului Satu Mare”

Istoric

 

Județul Satu Mare, străbătut de vechiul râu Someșși locuit din timpuri imemorabile de geto-daci, a fost un leagăn al culturii și civilizației românești. Săpăturile arheologice din Țara Oașului, de la Ardud, Medieșu-Aurit, Homorod și Sanislău au scos la lumină relicve atestând viața umană în această regiune începând încă din Paleolitic. Un punct de reper al istoriei acestei regiuni este reprezentat de daci, care au trăit aici aproape 1000 ani creând o remarcabilă civilizație. Drept model se poate lua așezarea Medieșu Aurit, unde se găsesc rămășițele a 13 cuptoare de olărit, reprezentând cel mai mare tezaur arheologic de acest fel din țară. La sfârșitul secolului al IX-lea și începutul secolului al X-lea, regiunea a făcut parte din Voievodatul lui Menumorut care a avut cetatea de scaun la Sătmar (Castrum Zotmar), cucerită de unguri după lupte crâncene care au durat trei zile, după cum menționează Cronicarul Anomin în Gesta Hungarorum. Situându-se la intersecția unor importante drumuri comerciale și având bogate resurse naturale, atestate în scrierile istorice din anul 1181, comitatul Sătmar a avut o istorie tumultoasă.

Cetățile de la Satu Mare, Ardud, Medieșu-Aurit, Carei ș.a., ale căror ruine rezistă până astăzi, apoi bisericile romane de la Acâș (secolul al XIII-lea) și bisericile gotice de la Ardud, Eriu-Sâncrai, Beltiug ș.a., atestă continuitatea existențială a locuitorilor acestei zone. După bătălia de la Mohács (1526), județul Satu Mare a fost revendicat atât de principii austrieci cât și de principii transilvăneni. În vara anului 1601 Mihai Viteazul și-a stabilit tabăra la Moftin pentru 20 de zile, pregătindu-se pentru pentru bătălia de la Gurăslău, ultima sa victorie. Peste mai bine de 100 de ani, în 1711, armata prințului Francisc Rakoczi al II-lea s-a predat în fața trupelor austriece la Moftin. În 1657 cetatea și comitatul Sătmar au fost cucerite de polonezi. Tratatul de pace poartă semnătura colonelului Jan Sobieski, viitorul rege al Poloniei.

Între 1660-1661 trupele otomane au devastat întreg ținutul. Guvernarea habsburgică de după 1711 a adus o perioadă de stabilitate și prosperitate în zonă. Coloniștii germani ajung aici în secolul al XVIII-lea și se stabilesc pe proprietatea conților Karoly de Carei. Cele două războaie mondiale și Unirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 sunt cele mai importante evenimente istorice ale județului din secolul XX. Memorialul ridicat la Carei în 1964, o sculptură de Vida Geza, este probabil cel mai elocvent simbol al istoriei secolului XX.

Sursa: Wikipedia

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Judetul Vrancea

Judetul Vrancea   Asezare Geografica Are o suprafață de 4.863 km², reședința județeană este municipiul …

One comment

  1. A simple and ineegliltnt point, well made. Thanks!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.