Statiunea montana Horezu-Valcea
Orasul Horezu, localizat la jumatatea distantei dintre Ramnicu Valcea si Targu Jiu, in partea centrala a judetului Valcea, este una dintre cele mai renumite locatii din aceasta zona nordica a Olteniei. Marginit in partea nordica de Muntii Capatanii, cu inaltimea maxima in Varful Ursu de 2124 metri si inconjurat de culmile subcarpatice, aceasta asezare se bucura de peisaje naturale pitoresti, ce contribuie cu succes la potentialul turistic al intregii regiuni.
Accesul catre Horezu se realizeaza foarte usor, fie pe drumul national DN 67, ce leaga Ramnicu Valcea (45km) de Targu Jiu (70 km), fie pe DN 65C, care face legatura, in partea de sud, cu municipiul Craiova.
Datorita civilizatiei de aici si patrimoniului cutural al regiunii, Orasul Horezu se bucura de privilegiul de a fi catalogat drept unul dintre cele mai importante puncte turistice din tara noastra, fiind declarat statiune turistica de interes local. Asezarea a fost mentionata pentru prima data inca din anul 1487, de catre voievodul Vlad Calugarul, cea mai prospera perioada pe care a cunoscut-o aceasta statiune fiind dupa anul 1780. Dupa ce localitatea a fost declarata oras, a cunoscut o rapida dezvoltare pe treptele urbanizarii. Denumirea actuala provine de la numele de “ciuhurez“, o pasare ce se asemana foarte mult cu bufnita, ce traieste in padurile din jur. In prezent, Statiunea Horezu este cunoscuta drept un important centru etnografic, fiind extrem de apreciate ocupatiile traditionale ale locuitorilor de aici, precum: practicarea pomiculturii, cresterea animalelor, olaritul sau exploatarea si prelucrarea lemnului. Un alt aspect reprezentativ, care, in ciuda trecerii timpului continua sa constituie o emblema a locului este olaritul.
La potentialul acestei asezari contribuie destul de mult si pozitia privilegiata din nordul Olteniei, zona unde se gaseste una dintre cele mai mari concentrari de lacasuri sfinte din tara. Un lacas foarte cunoscut de aici este Manastirea Hurezi, ce se gaseste la aproximativ 3 km de Horezu. Zidita intre anii 1690 – 1693, de catre Constantin Brancoveanu, manastirea este una din cele mai impresionante monumente religioase din Romania, fiind inscrisa in patrimoniul UNESCO. De asemenea, alte lacasuri cunoscute din aceasta regiune sunt: Manastirea Bistrita, Manastirea Surpatele sau Manastirea Jgheaburi. Statiunea Horezu poate reprezenta un punct de plecare si in vizitele catre Manastirea Polovragi sau Manastirea Govora, alte lacasuri sfinte la fel de cunoscute si importante ca si cele mentionate anterior.
Un obiectiv turistic important ce poate fi vizitat de cei ce sosesc in regiunea Statiunii Horezu este si Complexul muzeal Maldaresti, situat la o distanta de aproximativ 3 km de Horezu. Acesta este format din Cula Greceanu, Cula Duca si Casa memoriala I.Gh. Duca, constructii impresionante ce combina elemente de arhitectura romanesca, elemente folclorice ale zonei si particularitati specifice fortificatiilor. In interior sunt expuse obiecte de arta medievala, ornamente populare, sobe batranesti, obiecte de mobilier traditional, cusaturi, tesaturi si costume populare specifice.
Intreaga statiune este animata prin intermediul mai multor evenimente, ce promoveaza traditiile si caracteristicile specifice ale zonei. Printre cele mai cunoscute targuri si festivaluri populare, ce merita a fi mentionate se numara Targul anual de olarit “Cocosul de Hurez”, unde se reunesc toti olarii din Romania. Sunt invitati mesteri populari din toate partile tarii si reprezentanti de seama ai ceramicii din Horezu. Cea mai mare parte a produselor premiate sunt expuse la Galeria de Arta Contemporana, deschisa la Casa de Cultura din Horezu.
Cadrul natural reprezinta si el un aspect foarte important, ce contribuie la potentialul turistic al regiunii. Printre atractiile naturale ce pot fi vizitate atat in Statiunea Horezu, cat si in imprejurimile sale se numara Cheile Bistritei, ce urmeaza un traseu spectaculos in calcarele Masivului Buila – Vanturarita, sau numeroasele pesteri, dintre care merita a fi amintite: Pestera Muierii, Pestera Polovragi sau Pestera Liliecilor.
Sursa: http://www.turismland.ro/statiunea-horezu/