Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Videle
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Videle

Orasul Videle-Teleorman

 

Asezare Geografica

 

Oraşul Videle,se află situat, din punct de vedere fizico-geografic, în partea central-sudica a Câmpiei Române, în subunitatea Găvanu-Burdea, acest teritoriu administrativ aflându-se la contactul unor artere de circulaţie importante pentru judeţul Teleorman.
Altitudinal,se încadrează între parametrul minim de 89,7 m pe valea râului Glavacioc,iar cel maxim de 107,7 m în zona de amplasare a staţiei C.F.R. şi Depozitelor.
Din punct de vedere administrativ,acest oraş aparţine judeţului Teleorman.
Distanţa faţă de municipiul Bucureşti este de 50 kilometri (pe calea ferată) şi tot 50 kilometri îl despart de municipiul Alexandria şi oraşul Roşiorii de Vede.
Ca limite, întâlnim la nord comunele Marşa şi Bucşani, la est comuna Mereni, la sud, comunele Moşteni şi Crevenicu, la vest satul Blejeşti.

 

Istoric

 

Deşi poporul român are o istorie milenară, dovezile scrise privind urmările războaielor sau ale catastrofelor naturale asupra comunităţilor sunt extrem de sărace.
Instinctul de conservare şi apărare în acelaşi timp a fiinţei umane în situaţiile de pericol, îşi găseşte oficializarea scrisă, pentru prima dată în istoria poporului român, în scrisoarea domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) către fiul său Teodosie, în care îl sfătuieşte pe el şi pe urmaşi, ca în caz de război, populaţia civilă (bătrâni, copii, femei) să fie dusă (protejată prin evacuare în zone inaccesibile cotropitorilor), înapoia zonelor unde urmează să aibă loc luptele cu vrăşmaşi cotropitori. Acest înscris ce străbate întreg Ev Mediu, istoria modernă şi contemporană a poporului român, se numeşte astăzi protecţia populaţiei civile şi valorilor material-spirituale.
Primul război mondial a adus o serie de elemente noi care au influenţat modul de organizare a protecţiei populaţiei şi a bunurilor materiale, datorită folosirii avionului ca mijloc de luptă, dar şi întrebuinţărilor în mod organizat a substanţelor toxice de luptă.
În România, conceptul de protecţie civilă a evoluat de la ,,apărare pasivă” în anul 1933, la ,,apărare locală antiaeriană” în anul 1952, apoi ,,apărare civilă” în 1978 şi ,,protecţie civilă” în 1996.
Afilierea la diferite organisme ale O.N.U, U.E şi N.A.T.O. pe linia Protecţiei Civile a impus la alinierea la noile acte normative cu aplicabilitate pe plan internaţional, avându-se în atenţie cu prioritate prevenirea şi soluţionarea urgenţelor, întărirea structurilor de pregătire şi răspuns pentru asemenea situaţii.
Prin conceptul de ,, protecţie civilă”, termen modern european ce apare o dată cu legea 106/1996-legea protecţiei civile, se înţelege îndeplinirea tuturor sarcinilor umanitare destinate să protejeze populaţia civilă împotriva pericolelor, ostilităţilor sau a catastrofelor şi să o ajute să depăşească efectele lor imediate, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acesteia.
O dată cu apariţia Legii 418/2004 , protecţia civilă din România este componentă a Sistemului de Management al Situaţiilor de Urgenţă din decembrie 2004, structură a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie aflată în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Este bine de reţinut:

* Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, aprobat prin înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933 este considerat actul de naştere al Protecţiei civile din România.
* 28 februarie este Ziua Protecţiei Civile din România şi se aniversează în fiecare an la această dată.

 

Sursa: http://www.primariavidele.ro/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.