Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Negresti Oas
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Negresti Oas

Orasul Negresti Oas-Satu Mare

 

Asezare Geografica

 

Negreşti-Oaş este situat în extremitatea nord-estică a judeţului Satu Mare, fiind centrul economic şi administrativ al zonei geografice şi etnografice a “Ţării Oaşului”. Situat pe cursul superior al pârâului Talna Mare, afluent al râului Tur, la o altitudine medie de 265 metri, oraşul Negreşti-Oaş se învecinează la sud cu comuna Vama, la nord cu Certeze şi la nord-vest cu comuna Bixad.

Ţara Oaşului este situată pe itinerarul Satu Mare – Sighetul Marmaţiei la aproximativ 50 km de Satu Mare. Este o depresiune intramontană situată între ramele munţilor Oaş şi Gutâi cu ramificaţiile lor şi cuprinde o suprafaţă de 614 km2. Ţara Oaşului se întinde de la Turţ – Gherţa Mare – Gherţa Mică (în limita vestică) până la pasul Huta – 640 m altitudine (în limita estică) şi de la Cămărzana (în nord) coboară în sud până la munţii ce împrejmuiesc localităţile Oraşu Nou – Racşa – Vama.

Depresiunea Oaş prezintă altitudini maxime de 400-500 m, iar localităţile sunt aşezate de-a lungul văilor din bazinul Lechincioarei ce străbat Ţara Oaşului în partea de nord şi a râului Tur cu afluenţii Alb şi Rău în partea de sud.

Cum ajungeţi
Oraşul beneficiază de o aşezare geografică avantajată de relativa apropiere de oraşele Satu Mare (50 km) şi Baia Mare (45 km), localităţi în care se poate ajunge cu mijloace de transport auto, feroviar şi aerian, aceste oraşe având aeroporturi operaţionale.
De asemenea, Negreştiul este aşezat la doar 400 km de Budapesta şi se consideră oraş de tranzit pentru cei care vin dinspre Ungaria prin Vama Petea spre binecunoscutele zone turistice ale Maramureşului istoric şi din Nordul Moldovei.

Căi de acces
În oraş se poate ajunge pe DN 19 din Satu Mare, Baia Mare şi Sighetul Marmaţiei, pe DC 11 din Tur, pe DJ 109 din Bixad şi pe drumul DC 75 din zona turistică Luna Şes.

Istoric

 

Atestare documentară
Într-o scrisoare a regelui ungar Ştefan din 17.11.1270 se vorbeşte de Oaş ca moşia “OVAŞ”. În diplomele maramureşene din secolele XIV şi XV, Negreştiul este menţionat în legătură cu “drumul sării” care pornea de la Ocnele de sare Giuleşti-Maramureş peste munţi prin Negreşti, către ţinuturile sătmărene şi apoi spre Panonia.

Despre Negreşti un istoric maghiar a scris cu mai bine de 100 de ani în urmă că <“Felsofalu”, în vlahă Negreşti, este cea mai mare aşezare românească din Oaş. Acest sat se întinde pe 77 de coline, cu toate acestea are numai 300 de case>.
Documentele din secolul XIX vorbesc despre Negreşti ca fiind cel mai mare sat din Ţara Oaşului având 600 case cu 2.725 locuitori.

Ţara Oaşului
Relieful şi clima pe teritoriul actual al judeţului Satu Mare au oferit condiţii prielnice de viaţă pentru omul de Neanderthal şi Homo Sapiens Fosilis, care cu mai bine de o sută de mii de ani înainte de Cristos s-au aşezat pe terasele înalte din Ţara Oaşului (Remetea Oaş, Boineşti, Călineşti Oaş etc.). În epoca bronzului, în această zonă, au vieţuit creatorii culturii Suciu de Sus, a căror ceramică poate sta la un loc de cinste în orice muzeu al lumii.

Suprafaţa
Oraşul Negreşti-Oaş are o suprafaţă de 13.026 hectare, din care intravilan Negreşti-Oaş 830 ha, Tur-180 ha, Luna-170 ha, zona turistică Luna-Şes 170,3 ha şi extravilan 11.675,7 ha. Oraşul are în componenţa sa satele Luna şi Tur care se află la 2,6 km vest de oraş şi zona turistică Luna Şes la 8 km est.

Populaţie
Negreşti-Oaş are 15.185 locuitori, cu o densitate medie de 116,57 locuitori/km2, situându-se astfel în categoria oraşelor mici ale ţării. Datele statistice arată că populaţia oraşului s-a triplat din anul 1930 (5290 locuitori) până în anul 1992 (16648 locuitori) datorită sporului natural şi a celui migratoriu impuse de factori de natură economică. După această dată s-a înregistrat o scădere a numărului de locuitori din cauza migrării în străinătate şi înapoi la ţară.

Primul document care face referire la acest ţinut datează din 1270, când regele Ungariei dona unui nobil câteva sate din hotarul sud-vestic al Ţării Oaşului. În acel document, Ţara Oaşului e pomenită ca “Terra Awas”. Unii istorici susţin că originea termenului de Oaş ar fi din termenul de Awas (Oaş), care înseamnă runc (despădurire, “curătură”, “luminiş”). Ţara Oaşului este consemnată şi în Cronica lui Grigore Ureche.

Sursa: http://www.negresti-oas.ro/orasul/scurt-istoric-2/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.