Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Orasul Ardud
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Ardud

Orasul Ardud-Satu Mare

 

Asezare Geografica

 

Orasul Ardud este asezat in judetul Satu Mare la o distanta de 20 km de resedinta acestuia, in partea sudica a judetului, avand u relief format din zone de campie si dealuri cuprinzand o suprafata de 14.236 ha. Are o clima moderat continentala si o altitudine de 140 m fata de nivelul marii. teritoriul sau este brazdat de valea Homorudului, iar componenta orasului este formata din satele :  Madaras, Baba Novac, Gerausa, Saratura si Ardud Vii.

Bogatii naturale ale solului

Zona ce formeaza hotarul Ardudului nu detine bogatii naturale deosebite, fiind o zona de campie cu pronuntat profil agricol favorizat de terenurile productive pentru culturile cerealiere. Partea colinara  orasului dispune de insemnate plantatii de pomi si vita de vie, pe acest teritoriu existand  si suprafete de vegetatie forestiera cu specii caracteristice zonei.

 

Istoric

 

Ardudul este recunoscut ca o localitate straveche fiind locuita inca din epoca bronzului, avand ca ocupatii de baza agricultura, cresterea animalelor, fieraria, tamplaria, tesutul, etc.                In anul 1369 Ardudul este ridicat la rangul de de oras de campie, iar in anul 1378 este pomenit ca district in comitatul Satu Mare. In anii 1481 nepotul lui Dragos Voda, Bartolomeu ce avea printre alte posesiuni si domeniul Ardudului, construieste o cetate din piatra cu patru turnuri si sunt de aparare in partea de nord-vest a localiatii Ardud. Dupa cum afirma profesorul Constantin Daicoviciu se parea ca cetatea din piatra a fost precedata de o cetate dacica. Cetatea putea adaposti circa 1500 de soldati.

In 1730 contele Alexandru Karoly construieste o cetate – castel pe locul vechii cetati, folosind peretii si fundatia celei anterioare, unul dintre turnuri se pastreaza si astazi.. In documentele istorice se arata ca Alexandru Alexandru Karoly a fost ” mana dreapta ” a lui Francz Rakoczi al II- lea conducatorul rascoalei din 1703 – 1711 indreptata impotriva stapanirii habsburgice. Perioada interbelica propulseaza localitatea Ardud pe uin nivel superior de dezvoltare. In aceasta perioada Ardudul devine centru de plasa, aici functionand importante institutii ale statului si economico-social.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial pe teritoriul orasului Ardud se duc lupte crancene pentru eliberarea tarii.

Sursa: http://www.ardud.ro/index.php?page=istoric&id=20

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.