Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Arad » Orasul Pecica
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Pecica

Orasul Pecica-Arad

 

Asezare Geografica

 

Situata in Campia Aradului, pe malul drept al raului Mures, Pecica are o asezare geografica avantajoasa, aflandu-se langa drumul international E64, la 23 de km de municipiul Arad si la 25 km de orasul de granita Nadlac. Pecica, una din cele mai vechi asezari rurale din judetul Arad, devine oras in anul 2004. Localitatea se intinde pe o suprafata de 23.717 hectare, de ea apartinand 17.591 hectare teren arabil. Suprafata terenului intravilan este de 570 de hectare.

Drumuri de acces:
47 km drum modernizat (din care 27 km drum national si 20 km drum judetean)
Cale ferata – 11 km
Vecinatati

Teritoriul orasului Pecica se afla amplasat la limita vestica a judetului Arad, de-a lungul drumului national DN 7 Nadlac – AradDevaBucuresti, avand demarcatie de frontiera nationala cu Ungaria pe o lungime de cca. 24 km spre nord si in invecinandu-se cu teritoriile administrative ale comunelor: Iratos – spre est; Felnac si Secusigiu – spre sud; Peregu Mare – spre vest.

Relief

Localitatea se intinde pe doua forme de relief distincte: o campie joasa, situata in Lunca Muresului, si o campie mai inalta, care se intinde spre nord si nord – vestul localitatii, ambele deosebit de fertile.

Clima
Clima este moderat – continentala, cu influente mediteraneene, media temperaturilor anuale este de 10,8 grade C.

Istoric

 

Localitatea Pecica este una din cele mai vechi asezari rurale din judetul Arad, fiind locuita inca din epoca bronzului.

Sapaturile efectuate la Santul Mare, in hotarul orasului, atesta o fortificatie din aceasta epoca facand parte din cultura PERIAM – PECICA. Aceasta cultura s-a transformat apoi intr-o cultura a fierului, perioada hallstattiană.

Atestarile documentare apar incepand cu secolul al XIII-lea cand in conscriptiile decimale papale din 1333 – 1337 sunt mentionate 30 de asezari mici (Ahtumononustura, Poppin, Hodos – Bodrog, Sionda, Basaraga, Marian, Latrian, Pecica propriu – zisa, etc).

Forma actuala a localitatii a inceput sa se contureze dupa incetarea ocupatiei otomane, in secolul XVIII-lea, si din punct de vedere administrativ pana in 1960 s-a constituit din doua parti: partea estica a fost Pecica Romana iar cea vestica – Pecica Maghiara sau Rovine.

La 3 km se afla manastirea ortodoxa sarba din Bezdin, construita in secolul XVI-lea, la 11 km manastirea ortodoxa romana Hodos-Bodrog, a carei atestare documentara dateaza din 1213 si la 10 km se gasesc ruinele manastirii lui Ahtum, pomenit in documente din 1204.

Localitatea apartinatoare, Turnu, este amplasata in apropierea frontierei cu Ungaria, existand din anul 1997 punctul de trecere a frontierei Turnu, zona ce raspunde cerintelor standardelor internationale in domeniu.

Localitatea Sederhat este atestata documentar din anul 1913 .

Localitatea apartinatoare Bodrogu Vechi este o localitate de mici dimensiuni, amplasata pe malul drept al raului Mures, in zona inundabila.

Sursa: http://www.pecica.ro/content/view/2/63/lang,ro /

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.