Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Ialomiţa » Orasul Fierbinti
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Fierbinti

Orasul Fierbinti-Targ-Ialomita

 

Asezare Geografica

 

Orasul Fierbinti-Targ este situat in extremitatea vestica a judetului Ialomita, la aproximativ 35 km de Bucuresti si la aproximativ 25 km de Urziceni.

Unitatea administrativ teritoriala a fost declarata oras in anul 2004 coform Legii nr.83/2004. Localitatea Fierbinti-Targ se compune din orasul Fierbinti-Targ si satele apartinatoare : Fierbintii de Sus, Fierbintii de Jos si Grecii de Jos.

Orasul Fierbinti-Targ este tranversat de raul Ialomita. O mare parte din cuva lacului de acumulare Dridu se afla pe teritoriul localitatii Fierbinti-Targ.

Suprafata teritoriului administrativ este de 5715 ha , din care teren intravilan 551 ha si teren extravilan 5164 ha.

Legatura localitatii cu exteriorul este asigurata de calea ferata Bucuresti-Urziceni , liniile de microbuze Fierbinti –Bucuresti (415 si 448) si linia de microbuze Fierbinti-Urziceni.

Populatia orasului Fierbinti-Targ este de 4756 locuitori.

Zona de nord a localitatii face parte din Situl Natura 2000 Aria Gradistea – Caldarusani – Dridu.

Activitatea preponderenta in zona este agricultura.

Istoric

 

Cele mai vechi descoperiri arheologice de pe teritoriul orasului sunt din sec.III-IV, care atesta existenta unor asezari si comunitati umane ( Necropola – epoca daco-romana) si din epoca medievala (Necropola epoca medievala).

– Localitatea este atestata documentar printr-un hrisov a lui Gavriil Movila voievod, ortografiata « Hierbinti », la 22 mai 1622. Asezarea de pe apa Ialomitei era inca din acea vreme un centru rural important.

– In secolelele XIV-XVII apar documente scrise despre existena unor asezari, limitate teritorial si localizate precis sub forma de catune si chiar sate, comunitati constituite cu reguli de convietuire. Documentele doveditoare sunt numeroase : acte de donatii, de improprietarii, vanzari-cumparari. Prima asezare de acest fel atestata printr-un document scris, este satul Tatarei, situat, se pare, la limita sud-vestica a comunei, « intarit » de voievodul Vladislav al II-lea la 1 august 1451 jupanului Mihail din Rusi.(Monografia comunei Fierbinti-Targ, autor Prof. Florian Popescu, pag.20). In secolele XV-XVII s-au identificat un numar important de « sate » de mici dimensiuni (maxim 10-12 gospodarii),mentionate in documente cu urmatoarele denumiri : Tatarai – 1451 (pe Valea Colceagului) ; Bontesti – 1520 (Fundu Danciului) ; Stanesti – 1579 ( Malul Rosu) ; Topoloveni – 1759 (Fierbinti-Targ) ; Baicesti – 1580 (Fierbintii de Sus) ; Stroiesti – 1587 (Stroiesti+Fierbintii de Sus) ; Tatarul – 1587 (intre Fierbinti-Targ si Fundu Danciului).

– In baza unor cercetari in Campia Romana, istoricii sustin ca aceste asezari omenesti au fost fondate cu mult inainte de mentionarea lor in documente scrise (sec.XIV in timpul domniei lui Mircea cel Batran).

– Exista documente scrise referitoare la evolutia social-economica din secolele XVII-XX, cu mentionarea unor nume de personalitati istorice de frunte ale tarii, implicate in viata social-economica a unor sate din Fierbinti. Printre acesti stapani de pamant pe teritoriul comunei Fierbinti s-au numarat : Mihai Viteazul, domnitor al Tarii Romanesti (1593-1601): „partea din Stroiesti care a fost cumparata de « raposatul » Mihai Voievod” ; boieri din familia Ghiculestilor, stapanitori ai satelor Fierbintii de Sus si Fierbintii de Jos (secolele XVIII-XIX) ; o parte a mosiei Satului Fierbinti-Targ si Grecii de Jos a apartinut familiei de carturari a Grecenilor ; in 1768, este mentionat ca poprietar al satului Fierbintii de Sus Scarlat Voda Ghica, de la care i s-a spus « Fierbintii Ghicai ».

– In anul 1862, taranii din sat au participat la rascoala condusa de fierbinteanul Mircea Malaeru, rascoala care a cuprins mai multe sate din Ialomita si Ilfov, pe problema reformei agrare, in timpul domniei lui Cuza.

– In perioada interbelica, Fierbinti a fost centru de Plasa, cu 51 de sate arondate ; in aceasta perioada localitatea devine un important spatiu al comertului si al mestesugarilor.

– Intre anii 1960-1968, localitatea a apartinut Raionului Urziceni, Regiunea Bucuresti.

– Intre anii 1968-1981, localitatea a apartinut de judetul Ifov, Regiunea Bucuresti.

Exista o legenda locala in ceea ce priveste originea denumirii Hierbinti: se spune ca exista un han care asigura loc de popas pentru drumetii si negustorii care strabateau cu carutele incarcate de marfuri, drumurile sarii de la deal la campie si hangiul le servea toate mancarurile si bauturile calde, fierbinti, de unde drumetii i-au dat numele „La Hierbinti”.

Sursa: http://www.primariafierbinti.ro/istoric.php

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.