Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Harghita » Orasul Cristuru Secuiesc
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Cristuru Secuiesc

Orasul Cristuru Secuiesc-Harghita

 

Asezare Geografica

 

Localitatea Cisturu Secuiesc este situată la limita sud-vestică a județului Harghita cu județul Mureș, la gura de vărsare a pârâurilor Goagiu și Nicou Alb în Târnava Mare, la o altitudine de 390 m, pe DN13C, BodogaiaCristuru SecuiescRugănești.

 

Istoric

 

Săpăturile arheologice făcute de-a lungul timpului au adus dovezi materiale ale unor locuiri încă din cele mai vechi timpuri, astfel, pe “Valea Surpat”, s-a descoperit o așezare ce conținea resturi ceramice, aparținând evului mediu, iar în albia Târnavei s-au găsit o daltă de piatră și tăișul unui topor, aparținând celeași epoci. În “Valea Cetății” s-a descoperit o așezare de tip Wietenberg, o figurină de lut scitică și o așezare dacică din sec. VIIVIII[necesită citare]. În locul numit “Poala Bradului” s-a găsit o așezare Ariușdși Bodrogkeresztúr și o așezare dacică din sec. VII și VIII.[necesită citare] În anul 1902, în apropierea drumului ce duce la Cechești, s-a descoperit un mormânt celtic de incinerație cu cor de luptă din perioada La Téne mijlociu ce conținea un vârf de lance, mânerul și vârful unei săbii și o verigă de fier. În baia de sare “Gyárfás” s-au găsit 13 monede de bronz, din care au fost identificate piese de la Titus, Antonius, Pius, Marcus Aurelius, Lucilla și Commodus.

Prima atestare datează din 13331337, când preotul Jakab, în anul 1333 a plătit 23 de dinari impozit porții papale, iar în 1334, 8 dinari.[4]

1395 – regele Sigismund emite la Cristur câteva diplome.

1503 – numele târgului Cristur apare într-o diplomă: Ex oppido nostro Kerezthur[5]

1559 – sub regina Izabella, localitatea este scutită de ori ce fel de impozite în afară de cele ce trebuiau plătite turcilor.

1631 – prima mențiune a unei școli reformate.

Biserica Romano-Catolică este datată în secolul al XIII-lea, ca biserică romanică, suferind mai multe transformări, prima în secolul al XIV-lea, apoi la mijlocul secolului al XV-lea când au fost înălțați pereții navei romanice, a fost construit un nou altar și au fost terminate bolțile iar în secolul al XVI-lea, construcția se face în stil gotic. Complexul de lângă zidul incintei reprezintă urmele casei parohiale medievale.

Orașul Cristuru Secuiesc, în perioada interbelică a fost reședința plasei Cristur din județul Odorhei. Pentru scurt timp, înainte de cel de-al doilea război mondial, autoritățile române au schimbat denumirea Cristurului Secuiesc în “I.G.Duca”

Sursa: Wikipedia

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.