Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Arad » Orasul Chisineu
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Chisineu

Orasul Chisineu –Cris-Arad

 

Asezare Geografica

 

Oraşul Chişineu-Criş se numără între cele mai vechi aşezări din vestul României, fiind situat în extremitatea vestică a ţării la 46° 32′ 3″ latitudine nordică şi la 21° 38′ latitudine estică de o parte şi de alta a Crişului Alb, la o distanţă de 42 de km de municipiul Arad şi la 72 de km de municipiul Oradea.

Cât priveşte extremităţile oraşului, respectiv teritoriul administrativ al oraşului, la vest se mărgineşte cu teritoriul comunei Socodor, la sud cu cel al comunei Şimand, la nord cu cel al comunei Zerind, iar la est cu teritoriul comunei Sintea-Mare, cu satele Tipar, Adea şi Zărand.

Oraşul Chişineu-Criş este traversat de şoseaua naţională Arad-Oradea, din care înaintea podului peste Crişul Alb, în direcţia Arad-Oradea, se desprinde şoseaua naţională spre punctul de trecere al frontierei Vărsând. Calea ferată Arad-Oradea se află în partea de est, iar în partea de vest se găseşte una din cele mai vechi căi ferate din ţară: Pădureni-Grăniceri.

Prezenţa râului Crişul Alb, ce desparte oraşul în două părţi, dă posibilitatea practicării unor culturi irigate, folosindu-se apa ca sursă de alimentare.

Digurile de protecţie, înălţate şi refăcute în perimetrul oraşului şi în aval, în anul 1974, împiedică inundarea localităţii mai ales primăvara după topirea zăpezilor.

Cât priveşte aşezarea în Europa, oraşul nostru parte integrantă a României, face parte din Europa de Est având în general un statut de câmpie – tampon între Crişuri şi Ţara Zărandului.

 

Istoric

 

Oraşul Chişineu Criş este situat în partea de nord-vest a judeţului, la 42 km faţă de municipiul Arad. Teritoriul administrativ al oraşului are o suprafaţă de 119 km2 şi se desfăşoară în Câmpia Crişului Alb de-o parte şi de alta a râului cu acelaşi nume. Oraşul a luat fiinţă prin unirea localităţilor Pădureni şi Chişineu Mic. Din punct de vedere administrativ, localitatea Nădab este sat aparţinător oraşului Chişineu Criş.
Populaţia oraşului la recensământul din anul 2002 număra 8343 locuitori, cu 678 locuitori mai puţin faţă de anul 1992. Din punct de vedere etnic, populaţia avea următoarea structură: 72,0% români, 24,0% maghiari, 3,1% rromi, 0,4% germani, 0,3% slovaci şi 0,2% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată.

Descoperirile arheologice au scos la lumină urme de locuire aparţinătoare unor perioade istorice datate cu mult înaintea atestării documentare a oraşului care aparţine anilor 1202-1203 când aşezarea a fost menţionată sub denumirea de villa Jeneusol. Sub denumirea de Nodob, satul Nădab este atestat documentar din anul 1334.

Cele mai importante descoperiri arheologice care sustin continuitatea locuirii în acest areal au scos la iveală obiecte cu o vechime mai mare de 2500 de ani în mai multe locuri din vatra actuală a oraşului. De importanţă majoră sunt considerate siturile arheologice în care s-au pus în evidenţă două aşezări datate ca fiind aparţinătoare perioadelor cuprinse între secolele III-V şi X-XI.

Deşi economia oraşului este una predominant agrară, în ultima perioadă sectorul economic secundar şi terţiar au avut evoluţii ascendende.

Pentru cei mai mulţi turişti, Chisineu-Criş este un oraş de tranzit spre centrul şi vestul Europei. Cel mai atractiv element turistic al oraşului este râul Crişul Alb cu malurile sale cuprinse de o explozie a vegetaţiei, paradis al păsărilor şi cu o faună acvatică de excepţie.

Sursa: http://www.chisineucris.ro/prezentare-generala

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.