Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Harghita » Orasul Balan
GEKO's WorkGroup Inc.

Orasul Balan

Orasul Balan-Harghita

 

Asezare Geografica

 

Orasul Bălan este situat în perimetrul Nord-Estic al judetului Harghita, adică în zona centrală a Carpatilor Orientali, la poalele Hasmasului Mare, la altitudinea nordică de 46,30 grade si longitudine estică de 25,44 grade.

Se află în imediata vecinătate a comunei Sândominic, având acces la drumul national nr. 12 (Miercurea Ciuc – Gheorgheni). Miercurea Ciuc se află la 42 km, Gheorgheni se află la 19 km, (drumul inaccesibil circulatiei publice, oferă un traseu turistic de exceptie, drumetiile putând fi făcute cu sănii trase de câini).
Bălanul, ca oras, se întinde pe firul râului Olt, pe o distantă de aproximativ 3 Km, relieful fiind alcătuit dintr-un mic bazin înconjurat de alte forme de relief spectaculoase, munti si coline de un farmec inedit.
Clima
Clima este temperat – continentală cu o microclimă foarte favorabilă. Se poate simti efectul terapeutic al pădurilor; aerul este curat, răsinos, bogat în fitoncide, având astfel un efect benefic asupra sănătătii, fiind prielnic călătoriilor de odihnă si relaxare.
Temperatura medie pe tot parcursul anului variază în jurul valorii de 7 grade Celsius, iar iarna aceasta este între -10 si – 8 grade Celsius. Numărul orelor însorite într-un an este de 1300-1400 ore, iar precipitatiile sunt în medie de 710-730 mm.
Datorită muntilor si pădurilor care înconjoară depresiunea, numărul zilelor în care bate vântul este scăzut, Bălanul fiind o zonă linistită din acest punct de vedere.
Relieful, structura geologică
“Muntele si-acum ascunde
Între nouri fruntea lui;
Trăsnet când prin stânci pătrunde,
Dintre stânci si-acum răspunde
Vulturu-ngrijat de pui.”

(George Cosbuc)

Substratul geologic este alcătuit din roci sedimentar – cristaline, andezite, calcare si alte roci rezistente la eroziune. Pe aceste roci s-au format soluri brune acide, cu fertilitate scăzută, improprii pentru culturile agricole si propice pentru pădurile de molid care vegetează pe suprafete întinse.
Relieful este tipic de munte, cu o configuratie frământată, versanti cu pante mari. Altitudinea variază de la 850 m la nivelul orasului până la 1792 m în cel mai înalt punct al Masivului Hăsmas.

Reteaua hidrografică
Reteaua hidrografică este bine reprezentată de râul Olt cu afluentii acestuia.
Regimul hidrologic anual este relativ constant, astfel că până în prezent nu s-au înregistrat viituri torentiale, inundatii sau alte calamităti naturale. În câteva locuri există izvoare cu apă minerală.
Vegetatia existentă fixează bine solul, astfel încât în mod obisnuit nu se produc ravenări, eroziuni, alunecări de teren, înmlăstinări sau alte procese de degradare naturală a solului.

Flora si fauna
În împrejurimile orasului Bălan, pădurile ocupă si acum suprafete întinse. Pădurile existente sunt alcătuite în cea mai mare parte din molid. În proportii ceva mai reduse se mai întâlnesc: brazii, laricele si paltinii. Specii întâlnite sporadic sunt aninul alb, aninul verde, salcia, rachita rosie, rachita alba, scorusul de munte.

Dintre plantele de o frumusete extraordinară amintim: floarea de colt, sângele voinicului, tulichină mirositoare, ghintura galbena, specii rare si ocrotite de lege. Din flora existentă o mare parte se pretează utilizărilor medicale, de exemplu: angelica.

În aceste păduri vegetează si multe specii de ciuperci comestibile si fructe de pădure. Dintre ciuperci enumerăm: hribi, gălbiori, roscove , zbârciogi , diferite specii de Rusula. Arbusti fructiferi întâlniti sunt: zmeurul, afinul, merisorul, fragul.

Muntii, pădurile si râurile oferă un habitat prielnic unei varietăti bogate de animale sălbatice, din care se pot aminti: ursul carpatin, râsul carpatin, cerbul carpatin, capra rară, cocosul de munte, bufnita, alunarul, drepnia neagră, fluturasul de stâncă, păstrăvul de munte.

 

Istoric

Despre această zonă provin încă din secolul XIV, după cum dovedesc registrele comunei Sândominic, iar mineritul în regiune începe din sec. XVII, cu domnia lui Apaffy Mihaly (1661-1690). Spre sfârsitul secolului al XVIII-lea, zăcămintele cuprifere de aici au devenit unele dintre importantele surse de metal ale monarhiei Austro-Ungare.

Bălanul se desparte în 1825 de Sândominic si devine o colonie minieră de sine stătătoare (cu conducere locală proprie). În 1894 localitatea, din punct de vedere administrativ a fost retrocedată comunei Sândominic si această situatie s-a mentinut până în anul 1968, când, la o populatie de 15 mii de locuitori, localitatea a fost declarată oras.
Actualmente orasul Bălan are circa 10.000 de locuitori.
Parohia Ortodoxă Bălan

Credinciosii români din Bălan au apartinut, până în toamna anului 1972, bisericilor ortodoxe din Izvorul Muresului si Voslobeni. Din acel an, Episcopia Ortodoxă de Alba Iulia trimite în Bălan pe inimosul ieromonah Serafim Măciucă, vrâncean de origine. Se înfiintează, astfel, prima parohie ortodoxă, cu ajutorul Mitropoliei Ortodoxe a Sibiului. Părintele Serafim a construit la început o capelă de lemn, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, iar în 1976 a obtinut autorizatia de construire a unei biserici. La ridicarea ei, Patriarhul Justinian a contribuit cu suma de 90.000 lei.
În noiembrie 1978, biserica, având hramul “Sfintii Ierarhi Ilie Iorest si Sava Brancovici” si “Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, a fost terminată. Este zidită în piatră, până la glaful geamurilor si continuată cu cărămidă perforată până la boltile semicirculare. Are trei turnuri si e acoperită cu tablă zincată. Stilul arhitectonic este cel romantic. Pictura este în frescă, începută în 1981 si terminată în 1985 de pictorul Mihail Fordea si sotia sa. Biserica a fost binecuvântată din anul 1985, spre a se putea sluji în ea, iar sfintirea a fost făcută de Emilian Birdas, episcop al Alba Iuliei, preot vicar Andrei Andreicut si consilier cultural Petru Plesa, la 20 august 1989.
În luna martie 1989 a fost instalat ca paroh preot Dumitru Panaite, care, cu sprijinul credinciosilor si cu ajutorul primit din partea Episcopiei, a făcut ultimele finisări în biserică: policandre, vesminte, trotuar din beton împrejurul bisericii, constructii anexe etc. Din anul 1995, preotul Dumitru Panaite este si consilier bisericesc al Episcopiei Covasnei si Harghitei, membru al consiliului si adunării eparhiale si a Colegiului de redactie al publicatiei eparhiei, Graiul românesc.
Din anul 2001, la parohia Bălan a fost încadrat preotul Teofil Tecuschi, transferat de la parohia Sâncrăieni. În anul 2001, cu sprijinul Episcopiei si al unor sponsori, casa parohială a fost reparată si modernizată.

Comunitatea romano-catolică din orasul Bălan

Comunitatea din Bălan odată cu începerea exploatării zăcămintelor de cupru la începutul secolului XIX, înfiintează parohia romano-catolică proprie.
Din documentele “Scrisori Obligatorii” (Kotelezo Levelek) datate în anii 1826-1833, reiese că comunitatea din Bălan are biserică, parohie scoală si preot al comunitătii, acestea fiind patronate de societatea minieră.
În anul 1827 în locul bisericii actuale se afla o capelă din lemn, în anul 1864 societatea minieră initiază si începe construirea bisericii actuale, care este sfintită de episcopul de Alba-Iulia, Fogarasi Mihaly, în anul 1869 astfel aceasta primind Hramul Nepomuki Szent Janos ocrotitor al bisericii.
Din documentatia scrisă si stampila aflată în arhiva bisericii, reiese că în anul 1943 există o asociere a tinerilor catolici agrari (Katolikus Agrar Ifjusagi Legenyegylet) din Bălan, totodată o stampilă aflată în arhiva bisericii atestă că în anul 1943 în Bălan exista o scoală elementară catolică.
De la sfârsitul secolului XIX până în anul 1896, orasul dispunea de o parohie si paroh al comunitătii, de la această dată pentru circa 70 de ani comunitatea catolică din Bălan fiind păstorită de parohia din Sândominic.
Din anul 1968, odată cu declararea Bălanului ca oras se reînfiintează parohia romano-catolică, iar împreună cu dezvoltarea comunitătii numărul enoriasilor a ajuns să atingă cifra de 4000.
Biserica romano-catolică din Bălan este o constructie în stil gotic si este declarată ca fiind monument istoric.Comunitatea romano-catolică pe parcursul anilor a fost păstorită de parohii:

Sursa: http://www.orasulbalan.ro/town.php?lang=ro&sel=history

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.