Breaking News
Home » Municipii şi oraşe » Botoşani » Municipiul Dorohoi
GEKO's WorkGroup Inc.

Municipiul Dorohoi

Municipiul Dorohoi-Botosani

 

Asezare Geografica

 

Pe glob, pozitia municipiului Dorohoi este marcată de intersecţia paralelei de 47˚58’ latitudine nordică şi a meridianului de 26˚ 24’ longitudine estică.
Situat în nordul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, în extremitatea de nord – est a ţării, la graniţa cu Ucraina (la nord) şi Republica Moldova (la est), pe cursul râului Jijia, municipiul Dorohoi este al doilea municipiu ca mărime din judeţul Botoşani.
Distanţa faţă de reşedinţa judeţului este de 36 km iar faţă de capitala României, Bucureşti este de 493 km.

Aşezarea în latitudine la nord de mijlocul distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord precum şi conformaţia geografică a zonei fac ca municipiul Dorohoi să beneficieze de un climat temperat – continental cu nuanţe excesive caracterizat de frecvenţa viscolelor iarna şi secete îndelungi vara.
Caracteristici climaterice:
Numărul zilelor cu soare este de 288,7.
Temperatura medie anuală este de 8,3°C, cu maxima în luna iulie (19,7°C) şi minima în luna ianuarie (- 4,8°C).
Temperatura maximă lunară de 38,0 °C a fost înregistrată în luna august 1905, iar cea minimă lunară de -32,5 °C în lunile februarie 1911, ianuarie 1940 şi februarie 1977.
Vânturile mai frecvente sunt cele de nord-vest şi sud-est, cu un calm atmosferic medie multianuală de 28,2% şi cu o viteză maximă mai mare de 40m/s.
Precipitaţiile moderate (548,5l/mp media anuală, maxima în luna iunie 88,7 l/mp şi minima în luna februarie, cu 22,6 l/mp), ceva mai abundente în zona pădurilor şi apelor.
Cantitatea maximă de precipitaţii căzută în 24 de ore de 148,4 l/mp a fost înregistrată în luna august 1983. Numărul anual de zile cu precipitaţii lichide este de 110,9 iar numărul anual de zile cu precipitaţii solide a fost de 27,5.
Numărul de zile de îngheţ calculat pentru o perioada de 41 de ani este în medie de 127,9.
Grosimea medie decadică a stratului de zăpadă are un maxim de 14,6 în luna februarie, decada a II-a.

 

Istoric

 

Prima menţiune documentară datează din 6 oct. 1407, când domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun, încheie la Liov un tratat cu Vladislav Iagello, regele Poloniei, tratat care este semnat şi de boierul Mihail Dorohoianul.
La 8 octombrie 1408, Dorohoiul este menţionat ca punct vamal pentru negustorii care exportau cai la Cameniţa.
În secolul al XV-lea oraşul devine centrul administrativ al Moldovei de nord. În 1509 este prădat de poloni iar în 1510 şi 1513 de tătari. Refăcut în 1568, Dorohoi devine reşedinţa vornicului ţării de sus până în 1778 timp de peste 200 de ani sub numele de ţinut iar în urma reformei administrative moderne din timpul lui Cuza, Dorohoiul a fost transformat în judeţ cuprinzând la acea vreme 6 plăşi, trei comune urbane şi 64 comune rurale.
După reorganizarea administrativă din anul 1950, Dorohoiul a devenit reşedinţă a raionului cu acelaşi nume din cadrul regiunii Botoşani, iar din anul 1952, tot reşedinţă de raion, dar în cadrul regiunii Suceava. După Legea nr. 2/1968, cu modificările şi completările ulterioare, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, Dorohoiul a rămas oraş în cadrul judeţului Botoşani, iar în data de 24 noiembrie 1994, în baza Legii nr.104/1994, a fost ridicat la rangul de municipiu.

 

Sursa:http://www.primariadorohoi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=191

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Orasul Panciu

Orasul Panciu-Vrancea   Asezare Geografica   Orașul se află în partea central-estică a județului, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.