Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Mureş » Palatul Culturii din Târgu Mureș
GEKO's WorkGroup Inc.

Palatul Culturii din Târgu Mureș

Palatul Culturii din Târgu Mureș

Palatul Culturii, situat în centrul orașului Târgu Mureș, este una din cele mai reprezentative clădiri ale localității. Palatul, care a fost construit între anii 19111913 de edilul orașului, Bernády György, și proiectat de arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezső conform școlii lechneriene, se impune atât prin decorația interioară, dar și prin cea exterioară.

Descriere

La exterior, palatul este împodobit cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii de o reală valoare artistică. Pentru a vizualiza o panoramă cu rezoluție mare a mozaicului de pe fațada clădirii accesați acest link: Panoramă-mozaic

În interior, în Sala oglinzilor există două grupuri de trei oglinzi mari de cristal și 12 vitralii viu colorate care ocupă întreg peretele dinspre stradă. Vitraliile au fost propuse să reprezinte Europa la expoziția de artă decorativă de la San Francisco din 1914, dar datorită izbucnirii primului război mondial doar schițele acestora, care au fost și premiate, au fost trimise la expoziție. În timpul celui de-al doilea război mondial vitraliile au fost depozitate în subsolul clădirii pentru a fi ocrotite.

Holul interior este impunător, fiind lung de 45 de metri, realizat din marmură de Carrara și delimitat de două oglinzi venețiene.

În prezent în interiorul clădirii Palatului Culturii funcționează mai multe instituții de cultură:

Sursa: Wikipedia

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

315

Palatul Prefecturii din Târgu Mureș

Palatul Prefecturii din Târgu Mureș Palatul Prefecturii Mureș, inițial Palatul Primăriei Târgu Mureș, este un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.