Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Galaţi » Palatul Administrativ din Galați
GEKO's WorkGroup Inc.
atr4808

Palatul Administrativ din Galați

Palatul Administrativ din Galați

 

Palatul Administrativ a fost construit dupa proiectul arhitectului Ion Mincu in perioada anilor 1904-1905 si este una dintre cele mai reprezentative lucrari de arta monumentala pentru stilul neoromanesc in arhitectura. Cele doua statui de marmura de pe fatada, “Industria” si “Agricultura” , apartin sculptorului Fr.Storck. La temelia cladirii, alaturi de pergamentul inaugural , s-a asezat si o moneda de la Bogdan al III-lea (1504-1517), donata de D.A.Sturdza, prim ministru  prezent la festivitate.  Inaugurarea a avut loc la 27 aprilie 1906 in prezenta Altetelor Lor Regale, Principele Ferdinand si Principesa Maria insotiti de mai multi oameni politici.

Compzitia arhitectonica este alcatuita din doua registre: primul cuprinde incaperile parterului si mezzaninului, iar al doilea, etajul, cu salile de receptie, sala de consiliu si cabinetele oficiale.

Fatada principala, lipsita de perspectiva frontala, are in partea centrala a primului registru trei arcade cu o deschidere ampla, de factura romanica. “Golurile inalte ale etajului terminate cu arce de varf de lance ca si coronamentul crenelat, aduc o sugestie venetiana, poate nu intamplatoare intr-un oras care, pe atunci, era principalul port al Romaniei”- Mihail Caffe, “Ion Mincu”, ed.Meridiane, 1970.

La nivelul etajului, ferestrele si usile sunt prevazute cu balcoane, detasandu-se prin arcatura in acolada si decoratii realizate cu butoni, discuri si ocnite, dupa traditia bisericilor ortodoxe.

In interior, o scara de onoare conduce la sala de consiliu si doua scari laterale conduc la etajul superior. Sala de consiliu pastreaza, in original, plafonul decorat cu stuc si colorat viu, in spiritul epocii.

Sursa: http://www.galati.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=307

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Palatul Poștei

Palatul Poștei- Galați   Primul document privind existenta serviciilor postale pe teritoriul tarii noastre este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.