Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Vrancea » Mănăstirea Vărzăreşti
GEKO's WorkGroup Inc.
DSCN4405

Mănăstirea Vărzăreşti

Mănăstirea Vărzăreşti.Com Varzaresti-Vrancea

 

Localizarea Manastirii Varzaresti

Pe versantul curburii exterioare a Carpaţilor, unde campia se întâlneşte cu dealurile, se afla una dintre comunele mari si frumoase ale regiunii, Urecheşti. Urecheştii au o vechime istorică mare, primele atestări documentare fiind din prejma anului 1500. În anul 1664, Urecheşti apare în actele oficiale ale vremii, cunoscut ca ţinut aparţinând familiei moşnene Ureche. Această comună este aşezată între Focşani şi Râmnicu-Sarat, pe şoseaua dintre Bucureşti şi Focşani, la 26 km de Râmnicu – Sărat şi cu 12 km înainte de intrarea în Focşani.

Pe coasta dealului, la 2 km depărtare, sub punctul ce se cheamă Măgura, la o altitudine de 300 metri, este aşezată mănăstirea Vărzăreşti, într-un loc de poiană cu pădure de stejar împrejur. Întreg dealul este acoperit cu pădure de stejar, împestriţat cu fag, carpen, tei şi altele; în vremuri depărtate, vârful Măgurii era plantat cu vii. Câteodată se văd la orizont siluetele munţilor Dobrogei de la Măcin. Din culmea dealului, adică din vârful Măgura, ochiul cuprinde câmpia din faţă, apoi în dreapta spre Râmnicu – Sărat, cât şi în stânga peste Milcov, în Moldova, până la malurile Siretului…

Întemeierea mănăstirii

Mănăstirea Vărzăreşti a fost întemeiată în timpul domniei lui Matei Basarab, în urma păcii care a pus capăt războaielor dintre el şi domnul Moldovei, Vasile Lupu. Drept semn al împăcării, fiecare dintre ei a construit câtre o biserică, Vasile Lupu a ridicat biserica Stela din Târgovişte, iar Matei Basarab mănastirea Soveja din Vrancea. Armaşul lui Matei Basarab, Radu, zis şi Radu Vărzaru, a zidit această mănăstire în apropiere de Milcov, hotarul dintre cele două provincii, unde s-au dat cele mai multe lupte între cei domnitori.

Iniţial, mănăstirea a fost cunoscută sub numele de Urecheşti, nume împrumutat de la satul în apropierea căruia se află (Cartea patriarhului Ţarigradului, Dionisie, 1681 Aprilie 1, Carte de judecată cu privire la schitul Urecheşti 1729).

Schimbarea numelui în Vărzăreşti a avut loc spre sfârşitul sec. XVIII.

După o existenţă seculară, în anul 1959, mănăstirea a fost desfiinţată şi trecută în proprietatea C.A.P. Urecheşti.

După 1990, mănăstirea a fost reînfiinţată, dar bisericile nu au fost renovate din lipsa fondurilor, pe cale de consecinţa cele două biserici se află într-o stare de avansată degradare.

Descrierea mănăstirii

Mănăstirea are două biserici:

  1.  Biserica lui Radu Varzaru a fost construită la întemeiere, in anul 1644 si are hramul “Adormirea Maicii Domnului” – Galerie foto

2. Cea de-a doua biserica a fost construita la sfârşitul sec. XIX, si are hramul Sf. Mc. Gheorghe – Galerie foto

Ambele biserici au fost declarate monumente istorice.

Clopotnita a fost construita in a doua jumătate a secolului XIX, în faţa bisericii lui Radu Varzaru.

Peştera

La mică distanţă de cele două biserici, săpată în stăncă, se află ceea ce vieţuitorii mănăstirii numesc “peştera”. Se spune că aici şi-a început sihăstria Sfânta Teodora de la Sihla.

În acest loc, acum este construit  Paraclisul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla  – Galerie foto

Chiliile

Astăzi mănăstirea are doar patru chilii, în care locuiesc vieţuitorii acestui sfânt lăcaş: părintele, maica stareţă şi cele patru măicuţe.

Construcţii nefinalizate

În anul 2007, a fost demarat proiectul “Terminare lucrari trapeza, chilii si ateliere”, pentru realizarea căruia fondurile alocate de la bugetul de stat sunt departe de a fi suficiente….

În anul 2009, a fost ridicata în curtea mănăstirii o troiţă de lemn

.… si o fântână arteziană

Împrejurimi

Situată într-un cadru natural deosebit, în dealurile subcarpaţilor de curbura, mănăstirea Vărzăreşti este înconjurată (şi izolată de restul lumii) de o frumoasă pădure de stejar. În curtea mănăstirii, se află un iaz, un izvor, o livadă şi o gradină de legume.

Sursa: http://www.manastireavarzaresti.ro/component/content/frontpage

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

23713449

Mănăstirea Valea Neagră

Mănăstirea Valea Neagră. Com Nistoresti, Sat Valea Neagra-Vrancea   Un regal arhitectonic al Vrancei este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.