Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Teleorman » Manastirea Sfatul Pantelimon
GEKO's WorkGroup Inc.
01

Manastirea Sfatul Pantelimon

http://romanianturism.com/wp-admin/post.php?post=5056&action=edit&message=1

Manastirea Sfatul Pantelimo.Com Silistea Gumesti-Teleorman

Hram: Sfantul Pantelimon (hramul bisericii in constructie), Sfantul Ioan Gura de Aur (paraclisul)

Episcopia Alexandriei si Teleormanului

 

Manastirea Sfantul Fanurie se afla la aproximativ 5 km de localitatea Silistea Gumesti si la 5 km de localitatea Balaci, in judetul Teleorman. Sfantul Mucenic Fanurie este praznuit la data de 27 august. Pe langa acest hram, biserica manastiriimai praznuieste si pe Sfintii Imparati Constanti si Elena.

Cu ani in urma, aici a functionat o unitate militara; dezafectata in anul 1960, terenul si constructiile cu arhitectura tipic cazona au fost cedate de catre Ministerul Apararii Nationale, Ministerului Culturii si Cultelor si ulterior, Episcopiei Alexandriei si Teleormanului in vederea infiintarii unui asezamant monahal dorit de locuitorii comunei si ai localitatilor din zona. Acesta este singura manastire din tara care detine in proprietate un aeroport, ca ramasita a unitatii militare de aici.

Manastirea Sfantul Fanurie din Silistea – scurt istoric

In zona, in timpuri de mult apuse, au existat mai multe manastiri; unele dintre acestea au supravietuit, altele insa nu. Inceputurile Manastirii Sfantul Pantelimon, dintre Balaci si Silistea-Gumesti, se intind cu mult mai inainte de actuala renastere a acesteia. Manastirea a avut o soarta nu prea fericita, ca urmare a miscarilor militare din zona.

Unitatea militara si aeroportul, infiintate aici dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, au sters orice urma de manastire. Exista o depesa a unui protopop teleormanean care solicita Comisiei Monumentelor Istorice, in anul 1921, daramarea Bisericii Sfantul Nicolae din satul Silistea-Gumesti si construirea unei biserici noi pe locul acesteia, deteriorate.

Desi “biserica veche” nu avea nici 100 de ani, in inventarul ei aflam “opt icoane vechi, deosebit de valoroase”. Este posibil ca aceste icoane sa fi provenit de la manastirea dintre Balaci si Silistea-Gumesti, care se desfiintase nu de prea multa vreme.

Cele aproape 30 de pavilioane ale unitatii militare din Silistea sunt ocupate in anii 1960 de catre o casa de copiii (1.600 de copii). Aceasta casa de copii este mutata de aici in preajma marii revolutii din anul 1989. Dupa anul 1990, ramanand pustii, pavilioanele ajung aproape o ruina. Dispar usi, ferestre, instalatii etc.

Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Episcop Galaction al Alexandriei si Teleormanului s-a dat curs mirenilor din acea parte a judetului si, in anul 1998, in cladirile fostei unitati militare, au fost amenajate chilii, o trapeza si un paraclis pentru viata monahala a unui numar de 15 calugari iar in decembrie 1998, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane…

“Aproba infiintarea Manastirii Sfantul Pantelimon in comuna Silistea-Gumesi, judetul Teleorman, cu destinatie pentru calugari, urmand a se organiza si functiona potrivit randuielilor canonice, statutare si regulamentare ale Bisericii Ortodoxe Romane.” (Adresa Patriarhiei Romane nr. 6067/21.12.1998 catre Episcopia Alexandriei si Teleormanului semnata de Prea Fericitul Patriarh al BOR Teoctist).

Din anul 1998 pana in prezent, un grup de calugari sub purtarea de grija a Prea Cuviosului Ieromonah Benedict Mihalcea, numit egumen al Manastirii Sfantul Fanurie, s-au nevoit necontenit pentru amenajarea si dezvoltarea asezamantului monahal invingand nenumarate greutati.

In anul 2003, cu binecuvantarea Episcopului Galaction al Alexandriei si Teleormanului, s-au initiat demersurile in vederea construirii unei biserici, absolut necesara, pentru oficierea serviciului religios.

Biserica, in stil maramuresean este singura care are destinatia specifica serviciului religios, accentuand noua destinatie data constructiilor cazone de alta data. Biserica are dimensiunea de 12×7 metri ca suprafata, turla pe pronaos cu inaltimea de 22 de metri si crucea de 2 metri. Solutia aleasa a fost impusa si de mijloacele materiale reduse bazate, in principal, pe sumele colectate prin donatii.

In anul 2004 s-a realizat documentatia si proiectul bisericii, s-au achizitionat unele materiale necesare inceperii lucrarilor si s-au intreprins demersuri pentru autorizatiile de constructie si functionare precum si actiuni de colectare de fonduri.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/schitul-sfantul-fanurie-silistea-gumesti-68002.html

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

sf-gheorghe-tiganesti-(20)

Manastirea Sfatul Gheorghe

Manastirea Sfatul Gheorghe.Tiganesti-Teleorman Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Buna Vestire (paraclisul) Episcopia Alexandriei si Teleormanului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.