Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
budestibis

Schitul Budesti

Schitul Budesti.Com Budesti-Maramures

Hram: Sfintii imparati Constantin si Elena

Episcopia Maramuresului si Satmarului

 

Este situat la 30 km sud de Sighetul Marmatiei in localitatea Budesti, amintit prima data la 1361, intr-o diploma a regelui Ludovic cel Mare. In comuna se gasesc si doua vechi biserici din lemn, una din 1628 in Budesti Susani si cealalta, din 1643, in Budesti Josani. Prin Budesti trece un autobuz de la Baia Mare la Barsana. Tot din Baia Mare se poate veni cu autobuze pentru transport public pana la Cavnic si de aici cu masinile pentru mineri, care circula la Budesti in patru schimburi zilnic. Dar sunt si autobuze care circula direct Sighetul Marmatiei-Budesti. Complexul monahal s-a construit la 7 km de Budesti, unde se ajunge pe un drum de piatra printre dealuri inalte si poieni, trecand pe langa culmea Corka si Arsita (culme cu piatra marunta roscata).

Traditia locala spune ca, in urma cu peste 600 de ani, aici ar fi fost o manastire de calugari. Din pricina unor razboaie purtate tocmai prin aceste locuri intre turci si tatari, manastirea a fost stricata si calugarii alungati, acestia gasindu-si adapost intr-o pestera din apropiere. Prin anul 1953 inginerul Ilnischi de la exploatarea miniera, fiu de preot, a descoperit obiectele de cult si clopotul fostei manastiri in capela cimitirului din apropiere. In prezent clopotul se gaseste la o biserica din imprejurimi. In lucrarea Vetre de Sihastrie romaneasca, secolele IX-XX se arata ca manastirea a fost intemeiata in secolele XV-XVI si ca a disparut, dar nu se stie data precisa. In timpul Revolutiei din 1989, credinciosul Patru Marinca (Luput) a ridicat o troita in cimitirul aflat in fata primariei din Joseni, in memoria eroilor Revolutiei de la Timisoara si din tara. Urmeaza imediat niste nenorociri de familie: moartea unei fete si a unui baiat (moare de cancer in urma unei lovituri primite la fata in timpul Revolutiei din Timisoara). Incepe sa aiba cat mai des visuri care-1 determina ca, in memoria copiilor decedati, sa reinfiinteze manastirea de la Budesti. Doneaza pentru aceasta un teren de 4 ha, primit prin schimb la locul unde se dorea infiintarea manastirii si a obtinut incuviintarea Episcopului Justinian al Maramuresului, care la 21 mai 1994 sfinteste locul respectiv. Totodata Dl Patru Luput a obtinut transferul unei cladiri a intreprinderii de Exploatarea Minereului. In aceasta cladire etajata a fost amenajat paraclisul, in care s-a slujit pana la zidirea bisericii. Tot in aceasta cladire au fost amenajate chiliile, bucataria si trapeza.

Deasupra acestui bloc sunt Pietrele Onciului, iar in fata bisericii noi, Magura Stanisorii. Locul manastirii se numeste La Rosia si se afla in punctul numit Piciorul Cosului intre cele trei izvoare (Izvorul Calinei, Izvorul Rosu si Izvorul Negru). La 31 octombrie 1995 au fost sapate santurile pentru fundatia bisericii si in 1996 s-a turnat fundatia de beton, dupa care s-a ridicat constructia din lemn. Biserica este in forma de nava si are spatiul repartizat in altar, naos si pronaos. Deasupra pronaosului se afla o turla oarba, patrata, cu coif piramidal. Biserica este acoperita cu sindrila.

Corpul de chilii a fost ridicat la mica distanta, in spatele altarului. Este construit din caramida si acoperit cu sindrila. In afara de chilii, trapeza, bucatarie si staretie, corpul de chilii adaposteste si paraclisul in care se slujeste in timpul rece si in cursul saptamanii, cand sunt prezenti la slujbe putini credinciosi.

Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-budesti.html

La ultima şedinţă a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, desfăşurată în 19 februarie, s-a discutat (printre altele) ridicarea schitului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Budeşti la rangul de mănăstire şi organizarea primei întruniri a Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi în Baia Mare, în 22 şi 23 august.

„Pe ordinea de zi au fost mai multe probleme legate de viaţa bisericească. Au fost în discuţie sinaxarul, troparul, condacul şi icoana Sfântului Mucenic Petroniu, care, după aprobarea din Sinodul Mitropolitan, vor fi înaintate Sfântului Sinod înspre aprobare definitivă. S-a discutat ridicarea Schitului Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Budeşti – Maramureş la rangul de mănăstire. Apoi, a fost desemnat un director de seminar din mitropolie, directorul seminarului din Cluj-Napoca, ca reprezentat în Comisia pentru evaluarea învăţământului teologic preuniversitar”, a declarat ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, conform basilica.ro.

În cadrul lucrărilor s-a hotărât înfiinţarea unei Asociaţii a Tinerilor Creştini Ortodocşi, propunerea venind din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Asociaţia ar urma să fie înfiinţată la nivel de protopopiate, cu extindere în parohii, apoi urmând a fi înfiinţată o federaţie la nivel de mitropolie. „Această asociaţie va avea o primă întrunire în Baia Mare pe 22 şi 23 august, când vor fi prezenţi aproximativ 1.000 de tineri”, a mai spus ÎPS Andrei.

Un punct important pe ordinea de zi a fost intensificarea vieţii liturgice şi a catehezei parohiale.

Sursa: http://infomm.ro/ro/detalii/schitul-din-budesti-ridicat-la-rang-de-manastire

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul Sf. Vasile cel Mare Baia Borsa Vinisoru9

Schitul Vinisorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.