Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
biserica-hagieni

Manastirea Hagieni

Manastirea Hagieni.Com M Kogalniceanu, Sat Hagieni-Ialomita

Hram: Sfântul Ierarh Nicolae
Hram Paraclis: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

 

Înfiinţată în anul 2001, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Damaschin, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Mânăstirea Hagieni nu are o istorie îndelungată. Acest sfânt aşezământ, destinat călugărilor, a cunoscut într-un timp relativ scurt o dezvoltare accentuată, fapt datorat şi calităţilor de buni gospodari ai stareţilor care au activat aici şi mărinimiei unor buni creştini care au sprijinit material acest demers.
Lăcaşul de cult se află poziţionat geografic la aproximativ 3 km de drumul naţional E85 care leagă municipiul Slobozia de Hârşova şi Constanţa. Dispune de asemenea şi de un drum de acces, care face facilă deplasarea către acest loc spiritual de reculegere, liniştire şi evadare din tumultul vieţii cotidiene.
O biserică de lemn este pomenită aici în secolul al XVII-lea, fiind reparată şi înnoită apoi de comunitate. În locul vechiului lăcaş de lemn a fost ridicată de către credincioşi, între anii 1881-1892, o biserică de zid cu hramul Sfântului Nicolae. Lăcaşul monumental a fost afectat de repetatele revărsări ale râului Ialomiţa, dar, mai ales, de părăsirea aşezării după anii 1970-1975. Deşi era o ruină, după anul 2001, la Hagieni a început a se întemeia un aşezământ monahal în jurul acestei biserici.  Cu toate că au întâmpinat numeroase dificultăţi, prin vrednicia vieţuitorilor a fost posibil ca, odată finalizate lucrările la noua biserică, aceasta să fie sfinţită în data de 8 noiembrie 2007, de către crednicul de pomenire episcop Damaschin Coravu, alături de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Sfântul lăcaş a primit ca patron spiritual pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
Dintre stareţii care au activat aici, amintim pe ieromonahul Vitalie Florea, iar din 2002 pe actualul exarh al tuturor Mânăstirilor şi Schiturilor din cuprinsul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, preacuviosul stareţ ieromonah Rafael Mâţ, principalul autor al construcţiei şi definitivării mânăstirii şi a chiliilor ce o înconjoară.
Mânăstirea nu are sfinte moaşte sau icoane făcătoare de minuni.

 

Sursa: http://www.sf-esc.ro/index.php?page=49

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

manastirea-slobozia-voievozi-5

Manastirea Slobozia

Manastirea Slobozia.Loc Slobozia-Ialomita Hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil   În inima Bărăganului, pe malul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.