Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
133919input_file0075003

Manastirea Chiroiu

Manastirea Chiroiu. Com Dragoiesti-Ialomita

Hram: Bunavestire

 

Lăsând în urmă aglomeraţia Capitalei şi intrând pe şoseaua europeană E 85, după numai 41 de km, în localitatea Moviliţa din Câmpia Bărăganului, la 14 km distanţă de oraşul Urziceni, există un drum la dreapta, marcat de o sfântă cruce din marmură, încrustată cu mozaic, ce conduce după o distanţă de opt km spre o oază de pace şi reculegere, anume  Mânăstirea Chiroiu cu hramul Bunavestire.  Aşezământul monahal este situate în satul Chiroiu-Ungureni, comuna Drăgoieşti, judeţul Ialomiţa,
Atât policromia peisajului rural de câmpie, cât şi fauna şi flora specifice salbei de lacuri formată de râul Mostiştea, încântă ochiul pelerinului şi îl introduc în atmosfera nobilă a lăcaşului de rugăciune. Mireasma şi armonia florală din curtea Mânăstirii Chiroiu întâmpină de asemenea călătorul, care la capătul aleii încadrate de flori, are în faţă frontispiciul bisericii mari cu icoanele în tehnica mozaic din sticlă de murano.
Mânăstirea Chiroiu este un aşezământ monahal de dată recentă, care se găseşte în faza de executare a lucrărilor de pictură din biserica mare în tehnica frescă din nou, stilul bizantin, cât şi a lucrărilor de construcţie a unei trapeze şi ansamblu de chilii.
Piatra de temelie a bisericii Mânăstirii Chiroiu a fost pusă pe 24 aprilie 1998, de către primul episcop al Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Nifon, alături de un sobor format din 21 de preoţi. Terenul, în suprafaţă de 3900 mp, pe care se află mânăstirea, a fost donat de către familia Ioniţă din Bucureşti, maica Varvara Arnăutu fiind prima stareţă a acestui aşezământ monahal.
Iniţial, acest lăcaş de cult purta denumirea de Schitul Sfânta Vineri, fiind subordonat Mânăstirii Slobozia. La  1 august 2000, Schitul Sfânta Vineri s-a transformat în Mânăstirea Chiroiu, cu hramul  Cuvioasa Parascheva şi Bunavestire. În acelaşi an, s-a construit paraclisul Cuvioasa Parascheva. Pe 12 martie 2000, Preasfinţitul Nifon a binecuvântat paraclisul cu hramul Cuvioasa Parascheva, urmând ca pe data de 14 septembrie să fie sfinţit de către vrednicul de pomenire episcop Damaschin şi de Preasfinţitul Teodosie Petrescu, episcop vicar al Arhiepiscopiei a Bucureştilor.
La 2 octombrie 2005 s-a sfinţit biserica mare a mânăstirii. Din atunci mânăstirea şi-a schimbat denumirea, din Mânăstirea Sfânta Vineri în Mânăstirea Chiroiu cu hramul Bunavestire. Obştea de aici se intreţine şi prin atelierele de croitorie, veşminte preoţeşti, broderie şi pictură existente aici.
Mânăstirea nu deţin sfinte moaşte, icoane de patrimoniu sau icoane făcătoare de minuni şi nici piese şi colecţii de patrimoniu.

Sursa: http://www.sf-esc.ro/index.php?page=45

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

manastirea-slobozia-voievozi-5

Manastirea Slobozia

Manastirea Slobozia.Loc Slobozia-Ialomita Hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil   În inima Bărăganului, pe malul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.