Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
manastirea-patroaia-deal

Manastirea Patroaia

Manastirea Patroaia. Com Crangurile-Dambovita

 Manastirea Patroaia Deal este un asezamant monahal nou infiintat, situat la 80 km de Bucuresti, in comuna Crangurile, jud. Dambovita. Manastirea Patroaia Deal, cu hramurile Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, Izvorul Tamaduirii si Sfintii Apostoli Petru si Pavel, este cel de al doisprezecelea asezamant monahal din Arhiepiscopia Targovistei si va sustine viata duhovniceasca din sud vestul judetului Dambovita.

Manastirea de maici a fost infiintata la initiativa inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Nifon, slujba punerii pietrei de temelie fiind oficiata in anul 2008 si a fost ridicata cu sprijinul sculptorului Vasile Gorduz si a sotiei sale, artista Silvia Radu, dar si cu sustinerea deosebita a Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Targovistei si a domnului Dumitru Giurascu, primarul comunei, care a donat pamantul pe care este construita manastirea si a contribuit financiar la cheltuielile de ridicare a sfantului lacas.

Gandul care i-a facut pe pictorita si pe sotul sau sa ridice manastire in judetul Dambovita a fost acela de a realiza un lucru trainic, in cinstea locului de bastina al unuia dintre ei: “O manastire este un exemplu pentru orice comunitate. Aduce rugaciunea, si toata tara asta are nevoie de rugaciune – acesta este primul lucru necesar noua si intregii omeniri -, si aduce randuiala, de la felul in care se comporta, muncesc pamantul pana la modul in care se organizeaza. Mi se pare minunat ca pe Arges sa mai fie inca o manastire”, marturiseste artista.

Cei doi soti au mai ctitorit o alta biserica, la Vama Veche, urmata de restaurarea bisericii din satul Potlogeni, a carei pictura a fost realizata de renumitul mester Grigore Popescu, dupa care monumentul din cimitirul bisericii de aici, unde isi dorm somnul de veci bunicii dinspre mama, alaturi de mama si tatal artistei. De asemenea, in 1994, au realizat reliefurile turnate in bronz ale Sfintilor Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan si cel al Sfantului Ierarh Nicolae, avand deasupra Sfanta Treime, pe portile Bisericii “Sfantul Nicolae” din satul Limanu (langa Eforie Sud) .

Proiectul ansamblului de la Manastirea Patroaia-Deal apartine arhitectelor Milita Sion, Rodica Galesanu si inginerei proiectante Rodica Denichevici. Inginerul executant este Silviu Nicolae Radu, un var de-al Silviei Radu.

Prin milostenia IPS Nifon, biserica manastirii a fost sfintita in 23 septembrie 2012. Obstea este in formare, numarand in prezent 3 vietuitoare. Stareta manastirii, Inochentia Costache, este monahie cu o pregatire deosebita, atat intelectuala, cat si duhovniceasca,  fiind vreme indelungata ucenica a  Parintelui Arsenie Papacioc.

In cadrul manastirii exista  un atelier de pictura a icoanelor pe lemn si o mica gospodarie.

In prezent, in vecinatatea manastirii cu hramurile “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, “Sfantul Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir” si “Izvorul Tamaduirii” sunt in desfasurare lucrarile pentru un camin de batrani, a carui finalitate ar fi o fericita completare a slujirii maicilor, dar si un remediu al lipsei de dragoste si de atentie pe care o resimt batranii abandonati.

 

Sursa: http://manastirea-patroaia-deal.crestinortodox.ro/istoric/manastirea-patroaia-deal-467

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

manastirea-viforata-dambovita

Manastirea Viforata

  Manastirea Viforata Com. Aninoasa, Sat. Viforâta- Dambovita  AŞEZAREA GEOGRAFICĂ   Sfânta Mănăstire Viforâta este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.