Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
manastirea-marcus-4

Manastirea Marcus

Manastirea Marcus. Com Dabarlau, Sat Marcus

Hram: Acoperamantul Maicii Domnului; Duminica Sfintilor Romani

Episcopia Covasnei si Harghitei

 

Manastirea Marcus este situata pe soseaua nationala Sfantul Gheorghe-Ozun-Brasov, la 18 km sud-vest de orasul Sfantul Gheorghe. Complexul monahal este construit pe platoul unui deal, inconjurat cu padure de stejar. In partea din fata, padurea fiind mai joasa, se vede in vale un tablou foarte pitoresc in care apare si o partea Tarii Barsei.

Manastirea Marcus este situata in perimetrul localitatii Marcus, la o distanta de 19 km de Sfantu Gheorghe si 22 km de Brasov. Sfanta Manastire este amplasata in preajma padurilor dese ale Clabucetelor Intorsurii, in muntii Carpatilor de curbura, pe o colina deasupra satului Dobarlau – fiind vizibila de la mare distanta. Locul amplasarii este de o deosebita frumusete, oferind o superba imagine asupra intregii Tari a Barsei.

Traditia orala spune ca, in secolul al XVIII-lea, pe actualul loc a fost o manastire care a cazut prada barbariei habsburgice. Manastirea existenta astazi in Marcus s-a ridicat pe locul unui vechi schit ortodox, care a fost distrus de generalul Bucow la 1700.

Primele incercari de ridicare a unei noi biserici s-au facut in timpul regimului comunist, cand, dupa anul 1952, s-a ridicat o mica biserica din zid, din pacate repede demolata din dispozitia autoritatilor comuniste.

Credinciosii din zona au ridicat in 1973 o noua biserica, care n-a rezistat nici aceasta, cazand prada indarjirii secretarului de partid al judetului Covasna, ungurul Carol Kirali, care a dat ordin sa fie demolata.

Maica Suzana Comsa, care impreuna cu cativa credinciosi au ridicat aceasta biserica demolata in 1973, a fost arestata si purtata prin instantele judecatoresti si inchisorile comuniste.

Parintele Arsenie Boca spunea despre acest loc: “mai, voi nu aveti idee ce loc este asta! Asta e un loc sfant. Vor canta ingerii din cer aici, caci e sfintenie mare! Suzana, tu vei face manastire acolo, dar nu va tine mult. Nu voi mai fi eu atuncea si nu vei mai trai nici tu, cand cineva din neamul tau o va ridica iarasi si va dainui.” Si a venit randul maicii Serafima, nepoata Suzanei Comsa, care la nici 23 de ani era stareta peste o poiana goala.

Dupa Revolutia din 1989, un mic grup de maici de la manastirea Brancoveni – Olt, printre care si actuala stareta, Serafima Comsa, originara din satul Marcus, au venit aici la solicitarea credinciosilor care au primit sprijinul Episcopului-vicar Serafim Fagarasanu de la Arhiepiscopia Sibiului, ce aprobase infiintarea manastirii.

In anul 1991, maica Serafima Comsa, nepoata Suzanei Comsa, revine de la Manastirea Brancoveni – judetul Olt, unde vietuia, si in baza aprobarii primite si a delegatiei din 14 iunie 1991 date de catre Arhiepiscopia Sibiului, incepe colectarea de bani si materiale in vederea construirii actualei manastiri.

Maica stareta Serafima, ajutata de maica Mihaela Simion si preotul Vasile Bogdan, precum si de credinciosii parohiei, a reusit ca pana in 1994, sa construiasca biserica si un corp de chilii.

In anul urmator, in ziua de 17 mai 1992, in Duminica Slabanogului, se pune piatra de temelie si se sfinteste locul unde este inaltata astazi manastirea.

Slujba de sfintire a fost savarsita de Prea Sfintitul Serfim Fagarasanul, episcop al Arhiepiscopiei Sibiului, viitorul Mitropolit al Germaniei, in prezenta unui sobor numeros de preoti. Manastirea are doua hramuri: “Sfintii Romani” si “Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului“.

Dupa 1989, manastirea Marcus a fost prima construita in judetul Covasna. La construirea ei si-au adus contributia localnicii, credinciosii din Dobarlau, Marcus, din satele invecinate si din zona Intorsurii Buzaului.

De la infiintarea Episcopiei au continuat lucrarile de constructie si amenajare a manastirii si s-au executat lucrari de pictura de catre pictorul Ovidiu Preotescu.

Complexul monahal de la Marcus cuprinde: biserica, un altar de vara, chilii si anexe. Spre complex exista un drum de acces pentru autovehicule pe soseaua asfaltata.

Prin participarea la cele doua hramuri ale manastirii a parintelui episcop Ioan si a preotilor din zona, numarul credinciosilor participanti a crescut foarte mult de la an la an. Situata geografic intre Tara Barsei si tinutul Covasnei, manastirea a devenit o punte de legatura intre credinciosii din eparhie si cei din partile Brasovului, care vin in numar mare la slujbe si la cele doua hramuri.

Biserica este din zid pe fundatie de beton, in forma de cruce. Are trei turle si este acoperita cu tabla de aluminiu. Clopotnita s-a construit la intrarea in incinta.

Corpul de chilii, construit langa biserica, este din caramida si are parter si etaj. In afara de cele 12 chilii, in cladire este staretia, trapeza, bucataria si camarile de alimente. Tot pana in 1994, s-a construit un mic altar de vara, folosit ca paraclis pentru slujbele zilnice, pana la finisarea constructiei bisericii.

Manastirea Marcus are doua hramuri: Sfintii Romani si Acoperamintul Maicii Domnului (1 octombrie.  Cu prilejul sapaturilor, alaturi de biserica a fost descoperita fundatia uneia dintre vechile biserici.

Trebuie amintit faptul ca in urma cu 5 ani maicile au infiintat Asociatia de Binefacere Sfanta Iustina prin care au reusit sa ofere un camin pentru 10 fetite abandonate.

Accesul la manastire se poate face din trei directii: din soseaua Brasov-Onesti, prin ramificatia de la pasarela comunei Harman spre Intorsura Buzaului, pana la comuna Teliu, de unde mai sunt 4 km; din soseaua Brasov-Onesti, prin ramificatia de la Ozun, de unde mai sunt 9 km; din soseaua Buzau-Brasov, prin ramificatia din comuna Teliu spre Sfantu Gheorghe, de unde mai sunt 4 km.

Complexul monahal adaposteste si un orfelinat, asezamant al micilor orfane, numit Asociatia de Binefacere Sfanta Iustina.

Asociatia de Binefacere “Sfanta Iustina” a fost infiintata in cadrul Sfintei Manastiri Marcus, din jud. Covasna, in scopul adapostirii fetitelor orfane sau abandonate de parintii lor in maternitate.

Este prima casa familiala din Romania inaltata pe langa o manastire de maici ortodoxe, care isi propune sa adaposteasca copii nou-nascuti, in timp ce toate celelalte institurii private de protectie a copilului aflat in dificultate adapostesc copii de varste mai mari.

In acest fel, se preiau micutele orfane de la frageda varsta a sfantului botez crestinesc si se asigura in continuare conditii optime de crestere si educatie dupa toate principiile psiho-pedagogice, dar si duhovnicesti, intr-un climat moral sanatos, care sa le fereasca de urmarile nefaste ale abandonului familial si ale influentelor tuturor factorilor nocivi ai societatii noastre moderne.

Conform indemnul facut de Iisus “Lasati copiii sa vina la Mine” nu s-a tinut seama de nici un criteriu de selectie (de exemplu: nationalitatea sau religia copiilor abandonati), singura conditie fiind aceea de a fi fetite, avand in vedere natura institutiei care patroneaza aceasta casa familiala, respectiv Manastirea de Maici Marcus.

Prin Hotararea nr. 236/2002 a Comisiei pentru Protectia Copilului din cadrul Consiliului Jud. Covasna, asociatia noastra a obtinut autorizarea pentru desfasurarea de activitati in domeniul protectiei copilului, ceea ce ne-a permis a deschide casa familiala cu 16 paturi, pentru care s-au rugat cu ravna tot soborul Sfintei Manastiri Marcus.

In cazul in care sunteti de acord a va alatura binefacatorilor care sunt alaturi de noi nu doar ocazional, cea mai buna formula de ajutor este acordarea unei sume lunare fixe, in cadrul unui contract de sponsorizare, astfel incat sa ne putem baza pe intreaga perioada a anului pe venituri din care sa acoperim nevoile permanente de hrana, imbracaminte, igiena, incalzire, instruire, plata personalului etc ale fetitelor aflate in orfelinatul nostru.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-marcus-67893.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-2380_1

Manastirea Valea Mare

Manastirea Valea Mare.Com Valea Mare-Covasna Hram: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Episcopia Covasnei si Harghitei   …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.