Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
mburea

Manastirea Bunea

Manastirea Bunea. Com Vulcana-Bai-Dambovita

 Înglobat comunei Vulcana-Băi, străvechiul schit Bunea este un monument istoric cu arhitectură tipică vremii domniei lui Matei BASARAB, declarat relativ de curând mănăstire.

În actul de întemeiere a lui, zapisul de danie al moşnenilor din Brăneşti, stă scris că pe dealul Vîlcana, boierul Vâlcu din Orbeasca şi feciorii lui vor să zidească o “mănăstire“. Într-o carte de întărire a lui Şerban Cantacuzino Voievod, din 1687, se spune însă, “schitul” de la Vîlcana, iar în hrisoavele domneşti de acordare de milă, începând cu cel din 1693, “mănăstioara” dar, mai departe predomină numele de schit. Ghenadie, egumen la Bunea şi Fusea, în jalba lui din 1792, vorbeşte chiar de “schitişoare“.

În cartea de hotărnicie întocmită de Constantin BERINDEIîn 1787, întâlnim prima dată, “sfântul schit al Vîlcănii, ce îi zice Bunea“. De atunci găsim din ce în ce mai des numele de Bunea, alături de Vîlcana. În actele privind aplicarea legii agrare din 1864, se întâlneşte când “schitul”, când “mănăstirea” Bunea. Localnicii spun însă de obicei, “Mănăstire”, “Plaiul Mănăstirii”, “Pădurea Mănăstirii”, “La Mănăstire”.

Drumurile către schit, din vechime, sunt aceleaşi şi astăzi, potecile de pe plaiurile, care, plecând din patru părţi, urcă şi se strâng în vârful dealului Vulcana. Din satul Vulcana-Băi se poate ajunge pornind din parcul situat în partea de apus a satului, pe o potecă ce, după câteva ocolişuri dă în Plaiul Mănăstirii ce duce printr-o pădure de fag, până la vârf, unde se află biserica. Mergând domol, urcuşul nu ţine mai mult de o oră. Numai în două locuri: la “Vizuini” şi la “Buturuga Neagră”, poteca suie mai greu.

Dar se poate merge la schitul Bunea plecând şi din satul Gura Vulcanei, pe o potecă tot aşa umblată ca şi prima. Acesta e drumul celor care urcau dinspre miazăzi şi aceştia nu erau şi nu sunt nici azi puţini. Sunt locuitorii din Brăneşti, din Vulcana-Pandele şi alte sate din jur. Se urcă pe la Piscul Tătarului şi se ţine poteca pe Plaiul Jidovului, care te scoate în vârf, la schit. Calea pe aici e ceva mai lungă, în schimb e mai uşoară.

Fie că urci pe o parte, fie pe cealaltă, dai de o poieniţă aşezată numaidecât sub vârful dealului, pe care străjuia până nu demult un uriaş stejar ce se vedea de pretutindeni, căruia locuitorii satelor din jur îi ziceau “Comănac”. Oamenii îşi amintesc că, în tinereţe, sub acest copac nemaipomenit de mare, încât “mulţi inşi trebuiau să-şi înlănţuie braţele pentru a-l cuprinde”, se afla o masă mare, rotundă, cioplită din piatră, pe picioare tari de stejar, iar de jur împrejur gropi săpate de cei care căutau “comori”.

Sursa: http://www.vulcanabai.ro/schit.php

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

manastirea-viforata-dambovita

Manastirea Viforata

  Manastirea Viforata Com. Aninoasa, Sat. Viforâta- Dambovita  AŞEZAREA GEOGRAFICĂ   Sfânta Mănăstire Viforâta este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.