Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Brăila » Manastirea Lacu Sarat
GEKO's WorkGroup Inc.
Manastirea_Lacu_Sarat_Braila

Manastirea Lacu Sarat

Manastirea Lacu Sarat. Statiunea Lacu Sarat-Braila

Hram: Sf. M. Mc. Pantelimon

Mănăstirea este situată în staţiunea cu acelaşi nume, aşezată în imediata apropiere a municipiului Brăila, la 5 km SV, pe drumul naţional DN 21 Brăila – Slobozia. Biserica beneficiază de cadrul natural deosebit oferit de parcul staţiunii şi de interesul crescut an de an al pelerinilor spre această oază de linişte sufletească.

Istoric: Mănăstirea Lacu Sărat, cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, şi-a început existenţa la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Casian al Dunării de Jos a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii noii mănăstiri. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica şi s-a binecuvântat corpul de chilii al mănăstirii. În Documentul  de sfinţire se precizează: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh s-a ales loc în centrul parcului staţiunii balneoclimaterice Lacu Sărat, oraşul Brăila, şi s-a întemeiat pe el mănăstire, căreia i s-a oferit drept hram protector pe Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor.

Văzând noi că în judeţul Brăila nu se află  mănăstire şi, mai cu seamă, luând aminte la deosebita evlavie a preoţilor şi a bunilor noştri creştini din municipiul Brăila pentru sfintele mănăstiri, frecvenţi ca pelerini la diferite sfinte locaşuri din apropiere şi din depărtare, am găsit cu cale să le împlinim această lipsă, construind, cu ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu şi cu sprijinul şi receptivitatea autorităţilor municipale şi a multor ctitori, donatori şi rugători, biserică din lemn în stil românesc şi chilii, împreună cu cele trebuitoare, după rânduiala Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, ca „monastire, loc de mântuire şi de pomenire“.

Astfel, într-o localitate binecuvântată  de Dumnezeu cu daruri natural vindecătoare, în vecinătatea centrului de tratament balneoclimateric, tămăduitor al suferinţelor trupeşti, se alătură centrul spiritual de vindecare a durerilor şi bolilor sufleteşti, Sfânta Mănăstire „Sf. Pantelimon“, ca astfel bolnavii să devină şi pelerini spre mângâierea lor duhovnicească, spre întărirea în credinţă si spre mai multă nădejde în mila şi ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos, „Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre“.

Pentru înălţarea sfintei mănăstiri de la Lacu Sărat, Sfânta Episcopie a Dunării de Jos, în frunte cu chiriarhul ei, secondat de slujitorii de la Centrul Eparhial şi de la Protoieria Brăila, s-a bucurat de sprijinul ctitorilor şi donatorilor brăileni, încurajaţi şi ajutaţi de Primăria municipiului, în frunte cu dl primar Anton Lungu. Numele şi faptele lor sunt încrustate în zidurile sfântului lăcaş şi scrise de Domnul, pentru veşnicie, în „cartea vieţii“.

Rânduite fiind toate, în ziua de prăznuire a Sfântului Pantelimon, ocrotitorul Mănăstirii Lacu Sărat – 27 iulie – s-a sfinţit şi a luat astfel fiinţă în mod canonic Mănăstirea „Sf. Pantelimon“, mănăstire de maici, în staţiunea mai sus pomenită.

La înălţătorul eveniment duhovnicesc, spiritual, filantropic, cultural şi românesc au înălţat rugăciuni, împreună cu ierarhii şi preoţii slujitori, autorităţile civile şi militare, cadre medicale din oraşul şi judeţul Brăila, în mijlocul unei impresionante mulţimi de credincioşi şi pelerini.

Să  ne ajute Mântuitorul ca şi această  mănăstire să fie o nouă  „poartă a Cerului“, iar impunătoarea turlă să-i apere şi să-i ocrotească pe brăileni şi tot neamul nostru românesc, în Biserica noastră strămoşească, mama poporului român.”

Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., dar şi prin vizita S.S. Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.

Mănăstirea Sf. Pantelimon este astăzi o oază de rugăciune şi de reculegere duhovnicească pentru monahii, dar şi liman sufletesc pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune. În apropierea bisericii se află, în prezent, în curs de finalizare lucrările la noul corp de chilii, care va avea şi rol de centru social şi filantropic.

Descriere: Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă- clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Bibliografie: Protos. Daniil Oltean, O nouă „poartă a cerului” în Câmpia Bărăganului, în „Călăuză ortodoxă” nr. 130-131/1999, p. 4-7; Arhim. Daniil Oltean, Repere ale istoriei vieţii mănăstireşti în Eparhia Dunării de Jos, în Credinţă, istorie şi cultură la Dunărea de Jos, Ed. Episcopiei Dunării de Jos, Galaţi, 2005, p. 392.

Sursa: http://www.edj.ro/index.php/mnstirea-lacu-srat

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Mănăstirea_Măxineni,_Jud._Brăila_08

Manastirea Maxineni

Manastirea Maxineni.Com Maxineni-Braila Hram: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sf. Ştefan celMare   În apropierea comunei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.