Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Schituri Bihor » Schitul Barajul Lesu
GEKO's WorkGroup Inc.
117902_schitul-barajul-lesu

Schitul Barajul Lesu

Schitul Barajul Lesu.Com Bulz, Sat Remet-Bihor

Hram: Sfintii imparati Constantin si Elena

Episcopia Oradea

 

Barajul Lesu isi sprijina apele formate din lacul de acumulare Lesu Ursului de pe Valea Iadului pe zidurile stancose ale Muntilor Apuseni din judetul Bihor, inca din 1793. Suprafata lacului Lesu este de aproximativ 150 de hectare si are un volum de apa de 28,2 milioane de metri cubi.

Pe coada ferecata a lacului s-a format un mic sat de vacanta. Datorita peisajului desprins parca din poveste, turistii au venit in numar din ce in ce mai mare si astfel s-au construit pensiuni, case de vacanta dar si drumuri de acces.

Accesul catre satul de vacanta se poate face cu masina, cu bicicleta sau pe jos. Daca doriti sa veniti cu trenul, cea mai apropiata statie este in localitatea Bratca, de unde puteti continua drumul pe jos.

In satul de vacanta a fost construit un schit de calugari inchinat Sfintilor Imparatii Constantin si Elena in anul 2005. Schitul Lesu apartine de Manastirea Stana de Vale si a fost ridicat cu ajutorul preotului Ambrozie, a calugarilor harnici, a propietarilor de vase de vacanta din zona Lesu care au facut donatii considerabile si a satenilor. Primele slujbe s-au oficiat abia in anul 2008.

Tot in zona mai poate fi vizitata Pestera Meziad, un adevarat monument al naturii, precum si o serie de cascade spectaculoase: Saritoarea Iedutului, Saritoarea Bohotei, Cascada Iadolina si Valul Miresei.

Cai de acces:

Puteti ajunge dinspre Oradea pe drumul European E60, iar in dreptul localitatii Bucea, la kilometrul 66, se face dreapta si va puteti continua drumul aproximativ 20 de km. Dinspre Cluj-Napoca puteti merge de drumul European E60, iar in dreptul localitatii Poieni, la km 74 virati la stanga si continuati drumul inca 30 de km.

Coordonate GPS: 46.807462, 22.575688.

In judetul Bihor se afla una dintre cele mai frumoase arii protejate de interes national, Piatra Bulzului. Aceasta rezervatie prezinta abrupturi calcaroase cu aspect antropomorfic. Se intinde pe 1,40 ha si poate fi admirata in Muntii Bihorului, pe malul drept al Crisului Pietros. Aria protejata ocroteste cateva exemplare de tisa (Taxus Baccata), specie protejata prin lege si declarata monument al naturii.

Sursa:http://www.cazarelapensiune.ro/valea-iadului/obiective-turistice-valea-iadului/barajul-lesu–schitul-de-calugari-si-piatra-bulzului

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

117905_biserica-cicau_w220

Schitul Valea lui Mihai

Schitul Valea lui Mihai.Loc Valea lui Mihai-Bihor Hram: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Episcopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.