Breaking News
Home » Tehnic » Mănăstirea „Sf. Nectarie de Eghina”
GEKO's WorkGroup Inc.

Mănăstirea „Sf. Nectarie de Eghina”

Mănăstirea „Sf. Nectarie de Eghina” Plopana.Loc Plopana-Bacau

Arhiepiscopia Romanului si Bacaului

Așezată în latura de NE a localității Plopana, între colinele împodobite cu bătrâne livezi de meri, peri, pruni și cireși, ca un străjer de pavăză spirituală îi așteaptă pe „cei flămânzi și însetați” după hrană duhovnicească din Sfânta Evanghelie și apa vieții din izvorul nesecat al dragostei nemărginite a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, veghind prin mijlocirea și rugăciunile Maicii Domnului, a Sfântului Ierarh Nectarie Tămăduitorul și a Sfântului Mare Mucenic Mina asupra tuturor credincioșilor care vinși se roagă în această Mănăstire.

La Mănăstirea Plopana se poate ajunge pe drumul național ce leagă localitățile Bacău și Vaslui, aflându-se la o distanță de 35 km față de municipiul Bacău.

Mănăstirea a fost înființată pe locul fostului sediu al Fermei Pomicole 2 din comuna Plopana, aflat in stare avansată de degradare și care a fost cumpărat de la stat de către călugări delegați atunci de Episcopia Romanului. La cumpărarea spațiului s-au folosit bani din donații ale credincioșilor ortodocși din mai multe zone ale țării.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 16 mai 2004 cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul împreună cu un sobor de preoți și călugări alături de autoritățile locale și un mare număr de credincioși.

La sfințire Mănăstirea Plopana a primit trei hramuri: Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie), Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina (9 noiembrie) și Sfântul Mare Mucenic Mina (11 noiembrie) care este și hramul paraclisului.

Cu multă trudă și cu multe greutăți din cauza neajunsurilor s-a ridicat Biserica Catedrală a Mănăstirii din cărămidă, cu stâlpi de beton armat și centuri de rezistență, fiind acoperită cu tablă zincată. Biserica are formă de cruce treflată, cu pridvor deschis și este construită în stilul bisericilor ștefaniene. Catapeteasma bisericii este sculptată în gorun fiert de meșteri populari din zona Neamț iar icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate în ulei cu fondul în foiță de aur. În prezent se lucrează la pictura bisericii care este realizată în stil bizantin pe frescă.

În partea dreaptă a bisericii este amenajat paraclisul cu hramul Sfântul Mare Mucenic Mina și o casă de oaspeți.

În partea stîngă este construit complexul chiliilor din care fac parte chiliile călugărilor, bucătăria, trapeza, camere pentru arhondaric și camere pentru tabără de vară destinată copiilor din familii nevoiașe. Biserica și complexul chiliilor sunt dotate cu apă curentă și încălzire centrală.

În latura de NE Mănăstirea are amenajate anexele gospodărești cu o mini-fermă zootehnică, un atelier de tâmplărie și un mic atelier de pictură.

Obștea Mănăstirii este formată din 9 viețuitori care, sub îndrumarea și păstorirea duhovnicească a Preacuviosului Părinte Stareț Protosinghelul Ghenadie Catargiu, se îndeletnicesc cu participarea la programul slujbelor zilnice, cu primirea pelerinilor, întreținerea gospodăriei și alte ascultări necesare organizării și bunului mers al Mănăstirii.

Sursa:http://manastireasfantulnectarie.blogspot.ro/2011/01/manastirea-sfantul-nectarie-plopana.html

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul „Sf. Ierarh Nicolae”

Schitul „Sf. Ierarh Nicolae”, Sihăstri Crucii-? Arhiepiscopia Romanului si Bacaului Nu exista date

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.