Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Bacău » Mănăstirea ”Sf. Emilian de la Durostorum”
GEKO's WorkGroup Inc.
manastirea-ciolpani

Mănăstirea ”Sf. Emilian de la Durostorum”

Mănăstirea ”Sf. Emilian de la Durostorum” Ciolpani.Loc Ciolpani-Bacau

Hram: biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din cimitir – monument istoric
Arhiepiscopia Romanului si Bacaului

Situată în partea de nord a judeţului Bacău, la aproximativ 30 km de reşedinţă, în apropierea oraşului Buhuşi, mănăstirea Ciolpani este cetatea spirituală, care înalţă pelerinii cu gândul la vechile sihăstrii din munţii Neamţului.
Ea este construită pe locul unui vechi schit întemeiat de suliţaşul Ciolpan pe la anul 1590. În anul 1730 schitul de la Ciolpani, aflat într-o stare avansată de degradare este refăcut de medelnicerul Teodor Cantacuzino, care ridică pe vechea temelie o bisericuţă cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”.
Bisericuţa de lemn este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Moldova. Tradiţia locală povesteşte despre existenţa unui schit de maici pe la sfârşitul sec. al XIX-lea. Această biserică a suferit modificări ulterioare, iar în anul 2002 a fost renovată. Ea a fost punctul de plecare pentru actuala mănăstire de la Ciolpani. Este o adevărată bijuterie din lemn de stejar şi este situată în cimitirul mănăstirii.
După anul 1989, la iniţiativa credincioşilor din satele învecinate se reînfiinţează aşezământul monahal, sub coordonarea stareţului mănăstirii Runc. Astfel, în 1991 s-a purces la lucru pe terenul donat de un fost localnic, pe nume Petru Păduraru. Pentru început s-a construit un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
În anul 1993 s-a sfinţit locul pentru biserica mare, cu hramul „Sf. Mc. Emilian de Durostorum”.
Construcţia bisericii a început în toamna anului 1993, iar lucrările au fost finalizate în anul 1997, când a avut loc şi sfinţirea întregului complex monahal, la data de 21 septembrie.
Biserica are formă de cruce, iar planul de bază preia din arhitectura tradiţională moldovenească, pe care o adaptează la cerinţele constructive actuale. Farmecul deosebit al interiorului este dat de pictura în frescă precum şi de mobilierul şi catapeteasma din stejar sculptat.
Obştea mănăstirii numără în jur de 60 de vieţuitoare, care au ca duhovnic pe Arhim. Emilian Panait, iar stareţa mănăstirii este maica stavroforă Lucia Chirvase.

Sursa: http://www.epr.ro/Pagini/Manastiri/ciolpani.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

manastirea-stefan-mare-(4)

Mănăstirea „Sf. Ștefan cel Mare”

Manastirea Sf. Apostoli Petru si Pavel.Com Ciocanesti,Sat Botos.Loc Slanic Moldova-Bacau Arhiepiscopia Romanului si Bacaului Situată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.