Breaking News
Home » Obiective turistice religioase » Catedrale » Catedrale Episcopale » Catedrala Episcopala Giurgiu
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-2649_1

Catedrala Episcopala Giurgiu

Catedrala Episcopala -Giurgiu

Hram: Sf.M.Mc. Gheorghe, Adormirea Maicii Domului

Episcopia Giurgiu

Giurgiu, frumoasa asezare vlasceana ce dainuie de veacuri pe malul stâng al Dunarii, atestata documentar la 23 septembrie 1403 printr-un act ce poarta semnatura Marelui Voievod Mircea cel Batrân (1386-1418), îsi are radacinile mult mai adânc înfipte în istorie, dupa cum arata marturiile scoase la iveala de oamenii de stiinta în domeniu, locurile acestea înscriindu-se printre cele în care s-a nascut poporul român.

În 1420 cetatea Giurgiu a fost cucerita de turci, fiind transformata în raia pentru patru sute de ani, cu exceptia unor scurte perioade în care unii dintre domnitorii Tarii Românesti, aparatori ai crestinatatii, reusesc sa cucereasca locurile acestea ce le apartineau de drept.

Istoria ne arata ca pâna în 1829, an în care prin Tratatul de la Adrianopol raialele Turnu, Giurgiu si Braila trec sub administratie româneasca, crestinilor din aceste teritorii nu li se îngaduia sa-si construiasca locasuri de cult deasupra solului si nici sa aiba clopote la ele. Din aceasta cauza, crestinii vor fi nevoiti sa recurga la construirea bisericilor îngropate sub pamânt.

Asemenea locasuri de închinare au existat si la Giurgiu , caci în Cartografia bisericilor bucurestene pe anul 1810, publicata în revista „Biserica Ortodoxa Româna”, se aminteste si de „preotul Radu sin popa Ivan, hirotonisit preot de Vladica Cerveno chir Chiril, pe biserica din Giurgiu în anul 1802 August 25.”

De asemenea, având grija de locuitorii acestei cetati, Tribunalul turcesc din Giurgiu aminteste într-o hotarâre a sa din 1806 despre reparatiile ce s-au facut bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

O marturie incontestabila o gasim în textul unei inscriptii cioplite în piatra, în limba româna, scrisa cu caractere chirilice, pastrata astazi în catedrala, care spune asa:

„Inscriptie deasupra monumentului

Subt acest monument zidit

Jertfelnic bisericii vechi existând

La anul 1806 în pamânt cladita

Cu hramul Adormirea Maicii Domnului slavita

Sub obladuire otomana fiind

Neîngaduit deasupra a fi zidita

La anul 1851 din nou s-a înfiintat

Sub acel hram înaltat

Si cea veche s-a stricat

Prin îndemnul Parintelui Protopop

Anume Dragan Mirodat

Sub îngrijirea dumnealor

Manole Grabobici si Daniil Denea

Epitropii acestei biserici

În a jertfelnicului marire

Întru vesnica pomenire

Scriitor Dascalu Dumitru, an 1859.”

 

Iata aici dovada existentei unui locas de cult îngropat si actul nasterii unuia nou în care slujim astazi, sau poate al unui înaintas al acestuia.

Lucrarile de specialitate consemneaza ca biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construita pe locul unde se vede astazi, între anii 1840-1852. În decursul timpului ea a mai suferit câteva transformari majore.

Planul bisericii este de tip bazilical, cu turle pe naos si pridvor, zidita din caramida arsa cu mortar de var, pe o temelie de piatra. Aceasta piatra folosita la temelia bisericii a fost luata din zidurile cetatii Giurgiu, dupa cum aflam dintr-o aprobare data de generalul Kiseleff în anul 1832.

Constructie mareata, ce poarta în sine specificul arhitecturii bizantine, caracterizat de linii drepte si arce de cerc rotunde, cu ziduri groase, stâlpi patrati, ferestre mari si turle cu calote sferice, având la vremea ridicarii aerul specific epocii în care s-a nascut, biserica zidita la jumatatea secolului al XIX-lea sufera unele transformari în prima jumatate a secolului al XX-lea. Astfel, într-o prima faza, dupa cum vedem în unele imagini din acea vreme si din marturiile consemnate în Condica acestei biserici, portalul de la intrarea principala a fost înlocuit cu un portic mai mare ce se vede si astazi.

S-a continuat cu schimbarea acoperisului si a celor doua turle vechi din lemn cu unele din beton armat. Tot acum se construiesc cele doua timpane pe laturile de nord si sud din dreptul turlei Pantocratorului si friza cu firide de sub cornisa în interior se înlocuiesc cafasul si amvonul, se pune parchet în altar si gresie în naos si în pronaos peste pardoseala de piatra. Se instaleaza o centrala proprie si calorifere. Apoi se va începe repictarea bisericii, datorita faptului ca pictura veche era deteriorata. În 1930 se repara clopotnita si se construieste casa parohiala.

Înfatisarea pe care o are astazi catedrala se pare ca o datoram arhitectului Penescu si inginerului Ciulei din Bucuresti. Ei au construit în 1935, la Giurgiu , halele din piata centrala si cladirea Tribunalului din parcul Alei.

Pictura initiala ce împodobea peretii vechii biserici a fost executata în ulei, în maniera scolii decadente de dupa Gh. Tattarescu, de catre pictorul Nicolae Pitaru. Pictura murala existenta astazi, executata în tempera grasa, în stil neo-bizantin, a fost realizata de pictorul Nicolae Stoica între anii 1939-1959. Restaurarea acesteia s-a realizat între anii 1989-2005 de catre Drejoi Ion, ucenic al lui Nicolae Stoica.

Catapeteasma, realizata în stil baroc, cu pictura în ulei, datând din secolul al XIX-lea, este opera pictorului Nicolae Pitaru. Aceasta se desfasura la început pe toata latimea bisericii, acoperind cele trei abside. Avea în componenta doisprezece icoane mari. Ea a suferit unele modificari în vara anului 1948, reducându-i-se dimensiunile la cele existente astazi.

Parohia Catedralei a avut un inventar foarte bogat de bunuri mobile si imobile ce s-au adunat în timp de la binecredinciosii crestini din tara si din strainatate – cum a fost, spre exemplu, cazul sotiei generalului rus Soymonov, care a donat icoana cu Sfânta Treime, în cinstea si spre pomenirea sotului ei si ai camarazilor acestuia cazuti pe câmpurile de lupta în timpul razboiului ruso-turc.

Locas de cult si de cultura, catedrala are onoarea de a primi corurile vocale „Cântarea Dunarii” si „Lyra” sub conducerea maestrilor Anghel Barbulescu si Victor Karpis, spre a înfrumuseta coloritul muzical al slujbelor.

Titlul de catedrala si-l dobândeste înca din vechime. Spre exemplu, în corespondenta dintre Consulatul Rusiei de la Galati si Secretariatul de Stat al Tarii Românesti, din 1856, cu privire la donatia vaduvei generalului rus Soymonov, i se recunoaste acest statut. La fel, Condica data în 1935 de catre vrednicul de pomenire  Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, este adresata „Bisericii parohiale – Catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului din comuna Giurgiu, Judetul Vlasca.”

Acest titlu a fost purtat cu vrednicie pâna la 9 aprilie 2006 când, prin instalarea primului episcop de Giurgiu în persoana Preasfintitului Dr. Ambrozie Meleaca, biserica parohiala „Adormirea Maicii Domnului” devine Catedrala Episcopala în adevaratul sens al cuvântului.

Înfiintarea noii Episcopii a Giurgiului prin hotarârea Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor din 20 ianuarie 2000 si prin aprobarea acesteia de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 23 februarie 2003 „nu stirbeste în nici un chip unitatea noastra bisericeasca, de rugaciune, de iubire si nadejde în harul dumnezeiesc”(cuvântarea P.F. Parinte Teoctist la întronizarea Preasfintitului Parinte Ambrozie).

Vitregiile prin care Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a trecut de-a lungul anilor se vor încheia pe 9 aprilie 2006 când, în aceasta zi „de neasemuita valoare si frumusete” Biserica este ridicata oficial la rangul de Catedrala Episcopala.

Sub arhipastorirea Preasfintitului Ambrozie, Catedrala Episcopala intra într-un amplu proces de înfrumusetare, fiindu-i schimbata pardoseala cu placi de granit, acoperisul este învelit cu tabla de cupru, este montata o moderna instalatie de încalzire centrala, locasul este împodobit cu frumoase piese de mobilier sculptat, este amenejata o capela mortuara, ferestrele sunt înlocuite cu unele noi de tip vitraliu. Sunt, desigur, în continuare o serie de proiecte care privesc Catedrala, proiecte care vor fi derulate în perioada imediat urmatoare.

Savârsirea slujbelor din fiecare zi se face dupa tipicul manastiresc, Catedrala fiind un exemplu viu pentru slujirea liturgica a preotilor din parohiile eparhiei.

Sursa: http://episcopiagiurgiului.ro/Index/index.php?dir=Catedrala&page=index

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

CAT(1)

Catedrala Episcopala Tulcea

Catedrala Episcopala Tulcea Hram: Sf. Ierarh Nicolae Episcopia Tulcii În centrul oraşului, la întretăierea străzilor: …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.