Castelul Perenyi, Turulung- Satu-Mare
Localizare: castelul Perenyi este situat in localitatea Turulung, judetul Satu Mare
Coordonate GPS: 47°55’43″N 23°5’13″E
In centrul localitatii Turulung se afla un conac superb: , asa cum il stie tot satul. Dateaza de sute de ani si totusi se pastreaza in conditii excelente, mai ales ca in urma cu 2 ani, in anul 2005, a fost reabilitat prin sprijinul financiar obtinut de la Guvernul Romaniei. Cel care s-a zbatut pentru obtinerea banilor necesari acestor lucrari a fost primarul Koczan Levente, care impreuna cu Kiss Kalman – directorul scolii din sat au si intocmit proiectele necesare. Redam povestea acestui castel asa cum ni l-a prezentat directorul Kiss caruia ii multumim pentru ajutorul acordat. Materialul acesta va face si el parte din cartea “Conace, oameni, destine” care in decurs de 2 luni va vedea lumina tiparului, sub semnatura autorului.
Istoria familiei Perenyi s-a legat de cea a comunei Turulung
Kiss Kalman – directorul scolii din Turulung: “Istoria familiei Perenyi s-a legat intotdeauna de cea a comunei Turulung. Asta denota si din faptul ca atunci cind oamenii aud de denumirea localitatii imediat isi aduc aminte de . In aceasta cladire care este si monument de arhitectura din anul 1934 functiona si scoala satului si chiar la aceasta data mai multe clase in care invata elevii sint si acum in castel. Uneori noul este altceva decit o schimbare si dezvoltare inlantuita de prezentul care devine trecut iar ziua de azi devine un pod care din trecut ne conduce spre viitor. Ca toata lumea sa inteleaga rolul dinastiei Perenyi in viata acestei comunitati trebuie sa prezint o mica istorie a familiei. Familia nobililor Perenyi a jucat un rol important nu numai in istoria comunei Turulung dar si in cea a Ungariei.
Stramosul familiei a primit ca donatie tinutul Perenyi
Stramosul familiei – Dobosi Orban, in anul 1292 a primit ca donatie din partea regelui tinutul Perenyi. Dupa numele localitatii tot regele le-a dat numele de Perenyi. Fiul Miklos a fost , celalalt baiat a fost paharnicul regelui Janos. Imre – fiul lui Petre, nepotul lui Janos, din anul 1504 prin bunavointa regelui Ulaszlo a devenit pe viata foispanul cetatii Abuaj. Perenyi Imre din cauza functiilor sale a trebuit sa calatoreasca mult iar in anul 1516 cu ocazia unei drumetii prin tara a stat 4 zile la Turulung, unde domeniul apartinea deja familiei Perenyi. Acesta a fost primit de Simon, baiatul lui Perenyi Janos, de la Luxemburgi Zsigmond. In anul 1399 regele Zsigmond a luat inapoi de la voievozii Balk si Drag domeniul de la Terebesti si a daruit-o celor din familia Perenyi impreuna cu terenuri agricole. Intre cei doi voievozi si familia Perenyi au pornit procese seculare care pina la urma s-au terminat in favoarea familiei Perenyi. Intre anul 1399 si pina in 1920 familia Perenyi a fost familia cea mai de marca a acestei comunitati. In decursul acestor ani au avut loc mai multe intimplari importante. De pilda in anul 1422 la cererea familiei Perenyi satul a fost anexat la castelul Ugocsa unde a si ramas pina in anul 1920.
Nobilul Perenyi Peter a dat ordin ca satenii sa treaca la religia reformata
Nobilul Perenyi Peter (1502 – 1548) care a avut o viata plina de evenimente a dat ordin ca satenii sa treaca la religia reformata. Pentru asta a platit un pret imens pentru ca atunci cind satul s-a recatolicizat osemintele lui Perenyi Peter din biserica au fost deshumate si aruncate sub pretextul ca din cauza acestor oseminte biserica este lovita des de fulgere. Deci nici in mormint nu a avut liniste acest Perenyi Peter care a jucat un rol important in luptele politice ale acelei vremi. A fost de multe ori prizonier in luptele duse si a fost chiar inchis timp de 5 ani in inchisoare.
O mentiune speciala merita femeile nobililor Perenyi. Acestea au fost partenere pe masura celebritatilor din aceasta familie. Kanizsai Dorotya – sotia lui Perenyi Imre a mai avut o fapta consemnata in istorie. Dupa batalia de la Mohacs a angajat 400 de oameni care au ajutat la inmormintarea tuturor celor decedati in aceasta batalie cu turcii. Bebek Kata, Veselenyi Ilona, Zrinnyi Orsolya, Karoly Krsitina, Sztojka Maria, Balintit Klara sotia lui P.Karoly. Acesta a ridicat biserica actuala, biserica romano catolica. O parte din sotiile nobililor au fost si medici in sat, se pricepeau la agricultura, la pescuit, cultivarea lebenitei, cultivarae florilor, pregatirea compoturilor. In anul 1550 Perenyi Janos a primit aprobarea sa organizeze 4 tirguri internatinale in comuna sa.
In anul 1744 Perenyi Karoly a recastigat cu forta biserica reformata
In anul 1740 la interventia nobililor din sat o parte din populatia satului s-a intors la religia catolica.
Din aceasta cauza comunitatea reformata a inregistrat o scadere importanta. In anul 1744 Perenyi Karoly a recastigat cu forta biserica reformata si pentru a avea si credinciosi suficienti s-a ocupat de colonizarea svabilor in zona.
Intre membri familiei Perenyi au mai fost in decursul anilor mici conflicte iar rolul lor in viata asezarii a fost catalogat de istorici mai mult pozitiv decat negativ. Acestea explica in mare parte si faptul ca in timpul Revolutiei din 1848 cei din Turulung nu s-au rasculat impotriva nobililor si le pastreaza si azi o amintire frumoasa. Nu este copil din sat care sa nu cunoasca cine au fost stramosii acestor oameni din Turulung.
Castelul Perenyi a fost construit pe timpul regelul Janos
Castelul Perenyi a fost construit de regele Janos care a avut si castelul Buda primit dupa batalia de la Mohacs. Castelul original dateaza din secolul XVI dar in anul 1661 a fost distrus cu ocazia invaziei turcilor.
Caldirea actuala provine din secolul XVVII- XVIII dupa parerea specialistilor. De-a lungul anilor castelul a fost renovat de mai multe ori iar in prima parte a secoului XIX a ajuns la forma actuala. Cel mai inalt punct al castelului se afla la 133 m deasupra nivelului marii. Ca sa fie mai bine aparat era inconjurat de apele Turului. Asta se intimpla in anul 1717 apoi riul a fost condus inapoi in albia sa veche. Castelul avea si o poarta care se ridica iar urmele acestor materiale lemnoase carbonizate (busteni de pilda) au fost gasite cu ocazia unor sapaturi cind s-a construit scoala veche. Multi localnici au povestit ca din beciul acestui castel porneau tunele care duceau spre de la cotul Turului. Dupa altii mai indrazneti insa tunelele castelului aveau legaturi si cu cetetea din Mediesu Aurit. Multe legende asemanatoare au mai circulat in sat.
In anul 1920 familia Perenyi paraseste comuna
Castelul a jucat un rol important in viata comunitatii iar la aceasta data este in proprietatea comunei. Nu a revendicat-o nimeni. Familia Perenyi a avut mari merite pentru ca a pus bazele invatamintului din Turulung pentru ca acesta a fost sprijinit de catre familia Perenyi. Cu aceste ajutoare, invatamintul scolar a dainuit pe aceste meleaguri in ciuda tuturor greutatilor care s-au ivit de-a lungul anilor.” Ce am mai aflat de la profesorul Kiss e faptul ca in jurul anului 1920 familia grofului Perenyi a plecat in Ungaria. Au avut unele probleme financiare din cauza unor credite luate si pe care nu le-au mai putut inapoia. Au lasat in urma lor amintirea unor oameni deosebiti care au trait pentru aceasta comunitate.
Sursa: http://satu-mare.ghidcazareromania.ro/obiective_turistice_satu-mare/castelul-perenyi–turulung.html