Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Sălaj » Castelul Haller din Gârbou
GEKO's WorkGroup Inc.
Haller2-ww

Castelul Haller din Gârbou

Castelul Haller din Gârbou- Salaj

Castelul Haller (cunoscut local și sub numele de Burgul) este o construcție tip conac din localitatea Gârbou, județul Sălaj. Aceasta este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Sălaj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. În vatra satului Gârbou au fost descoperite vestigiile unei așezări romane fortificate din sec. I d. Hr., probabil un castru roman, fortificații ce au stat la baza construirii castelului familiei Haller.

Istoric al castelului

Castelul a fost ridicat în anul 1766 și reprezenta un valoros complex arhitectonic de stil baroc compus din pavilion rezidențial, biserică, poartă, fântână și ziduri de apărare. Evoluția domeniului Haller din Gârbou a fost strâns legată de cea a domeniului aparținând baronului Miklós Wesselényi, din Jibou, denumit și “bourul din Jibou”. Între cei doi a existat o permanentă concurență, atât în plan politic și militar, cât și în plan sentimental. O antecesoare a fostului vicepreședinte al SUA, Al Gore, s-a căsătorit cu contele Haller de Sânpaul, cel care construise castelul de la Gârbou.

La începutul secolului XIX, aristocratul Miklós Wesselényi a atacat castelul cu o armată formată din peste 500 de dărăbani și iobagi. Acțiunea războinică n-a avut cauze politice, ci mai degrabă sentimentale. Curând după acest eveniment, împăratul Iosif al II-Iea de Habsburg, care fusese și el agasat de marele senior din Jibou, l-a închis în temniță pe Wesselényi. După aceste episoade mai mult sau mai puțin sângeroase, castelul a avut o evoluție pașnică vreme de peste 100 de ani. La începutul secolului XX, a fost părăsit și a rămas în această stare până astăzi.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Castelul_Wesselenyi_Jibou_3

Castelul Wesselényi din Jibou

Castelul Wesselényi din Jibou-Salaj  Construcţia palatului a fost începută în 1779, de familia Wessélenyi Miklós …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.