Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Bihor » Castelul Degenfeld-Schomburg, Balc- Bihor
GEKO's WorkGroup Inc.
castelul-degenfeld-schomburg-1

Castelul Degenfeld-Schomburg, Balc- Bihor

Castelul Degenfeld-Schomburg, Balc- Bihor

O SCURTA ISTORIE A CASTELULUI DIN BALC 

Castelul a fost construit in jurul anului 1484 de episcopul oradean Pruisz Janos. In anul 1896 a fost reconstruit de contesa Emma Degenfeld Schombuy. In anul 1920 este cumparat de bancherul Pincas Iosif, cumnat al printului Ghica. In anul 1944 castetul trece in administratia Ministerului Industriei forestiere. In anul 1958 trece la Ministerul Sanatatii. Parcul dendrologic din jurul castelului are o supraata de 15.97 de hectare, 763 de arbori din specia rasinoase si 1.108 din specia foioase. In anul 1967 devine monument ocrotit de lege. Castelul este brazdat de raul Barcau, iar apa de sonda care curge in strandul din interiorul castelului are efecte terapeutice. In 1996 castelul a fost preluat de PETROM cu o promisiune.

PE UN PUMN DE GALBENI

Iosif  Pincas provenea dintr-o famile de evrei spanioli, fiind frate cu celebrul pictor Jules Pincas, mai cunoscut dupa numele Jules Pascin. Pincas a luat domeniul de la Karoly Imre, pe un pumn de aur deoarece acesta avea plobleme financiare si nu putea avea grija de proprietate, cei 2 s-au inteles ca daca ungurii se vor reintoarce sa poata rascumpara domeniul pt acelasi pret. Ungurii nu s-au intors iar castelul a ramas a lui Pincas. Bancherul venea iarna la vanatoare, si mai rar vara. Iosif Pincas, casatorit cu Diana, sora printului Ghica. Satenii spun ca bancherul sa sinucis la Paris dupa ce l-a parasit sotia.

TRAGEDIA PRINTULUI GHICA

Printul Gheorghe Ghica venea des la Balc, intrucat aici se afla mormantul Nataliei, sotia lui, care a murit in castel. Legendele spun ca spiritul ei a bantuit locul multi ani dupa ce a murit. Natalia provenea din familia tarului rus Romanov . In anul 1924, in timp ce isi curata cu benzina manusile din piele de caprioara, printesa a luat foc din neatentie. A fost dusa la spitalul din Marghita, insa a murit. Dupa moartea ei printul Ghica a adus o bisericuta din lemn din Maramures si i-a facut o troita la mormant. printul nu s-a mai casatorit niciodata. In anul 1940 bisericuta a ars intr-un incendiu, iar mormantul a fost distrus cativa ani mai tarziu.

Sursa: http://bihor.ghidcazareromania.ro/obiective_turistice_bihor/castelul-degenfeld-schomburg–balc.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

castelul-zichy-din-diosig-judetul-bihor

Castelul Zichy, Diosig- Bihor

Castelul Zichy, Diosig- Bihor Situat in comuna Diosig. A fost construit in 1701 de catre …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.