Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Sibiu » Casa Memoriala Octavian Goga
GEKO's WorkGroup Inc.
121_0004

Casa Memoriala Octavian Goga

Casa Memoriala Octavian Goga- Sibiu

Sibiu. Comuna Rășinari. Casa memorială a poetului, omului politic și activistului pentru drepturile românilor transilvăneni Octavian Goga. Un loc al memoriei, al istoriei și un loc ce poartă amprenta zonei în care a trăit acesta, dar și a mediului familial în care a crescut.

Nu e deloc greu să ajungi la casa unde s-a născut cel care, pentru foarte scurt timp, a condus chiar și destinele României. Din Sibiu la Rășinari sunt doar 12 kilometri, pe care îi poți străbate fie pe o șosea foarte bună, cea care duce la Păltiniș, fie pe tramvaiul de pe linia construită de autoritățile județene, din Pădurea Dumbrava. Însuși drumul până acolo, pe ultima variantă, poate fi un spectacol, întrucât, chiar în acest mijloc de transport în comun joacă piese de teatru actorii de la “Teatrul Național Radu Stanca”.

În Rășinari vei găsi ușor Casa memorială Octavian Goga, una din atracțiile zonei. Alături de aceasta, în Rășinari mai sunt și alte clădiri istorice ce amintesc de mari oameni pe care i-a dat locul, dar și vestigiile vechilor fortificații românești, natura și bogăția etnografică de acolo.

Clădirea cu etaj e construită în stil ardelenesc, cu ziduri înalte, parte a casei, fără grădina interioară și pare să arate exact mediul din care a provenit “poetul pătimirii noastre”, cel al clasei de mijloc a românilor din Imperiul Austro-Ungar. Forma țuguiată a casei, alături de ferestrele mici în cadru de lemn și poarta încastrată în zid, dau un parfum de secol XIX întregii construcții. Un brad imens, crescut chiar în curtea casei,  completează această impresie.

În interior, totul amintește de Octavian Goga. Mobilierul original pe care l-a folosit familia sa e acolo, la fel ca și biblioteca. Alături de aceasta, putem găsi acolo și o colecție de reviste “Luceafărul”, care poartă amprenta lui Goga sau o monografie a Rășinarilor din anul 1915.

Nota personală a locului e completată de caietele de elev ale lui Octavian Goga, dar și fotografii care îi înfățișează pe poet și pe membrii familiei sale.

În concluzie, dacă ești în zonă, nu ai de ce să ratezi o vizită la acest obiectiv. E ușor de ajuns și interesant, mai ales pentru pasionații de istorie sau pentru orice turist care vrea să-și facă o idee despre locul reprezentativ nu doar pentru unul dintre cei mai importanți români din prima jumătate a secolului XX, ci și pentru mediul care l-a produs. În plus, clădirea e parte a unei zone care are ce oferi, cu siguranță.

Sursa: http://www.turism-transilvania.ro/location/casa-memoriala-octavian-goga 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

85767582

Casa Memoriala Stephen Ludwig Roth

Casa Memoriala Stephen Ludwig Roth- Sibiu Stephan Ludwig Roth (n. 24 noiembrie 1796, Mediaș – …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.