Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Timiş » Casa memoriala Dositej Obradovic
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-5664_1

Casa memoriala Dositej Obradovic

Casa memoriala Dositej Obradovic- Timis

În localitatea Ciacova, pe strada care astăzi îi poartă numele, se află casa memorială Dositei Obradovici. Plăcile comemorative și chipul în bronz al scriitorului sunt instalate pe fațada casei în care s-a născut. Dositej Dimitrije Obradović (n. 17 februarie 1742, Ciacova – d. 1811, Belgrad) a fost un călugăr, scriitor și traducător sârb, un mare iluminist care a influențat puternic cultura sârbă prin scrierile sale, născut în Banat în localitatea Ciacova, dintr-o familie de sârbi. De mic a învățat atât limba sârbă cât și limba română.

După moartea părinților, rămâne în grija unchiului care vrea să-l facă preot. Tânărul visează însă să ajungă monah și așa ajunge să fugă cu un călugăr călător spre Turcia. Este însă prins și întors acasă, iar mai apoi trimis la Timișoara. După numai un an fuge din nou și ajunge, în august 1757, la mănăstirea Novo Hopovo. Aici devine diacon și ia numele de Dositej (Dositei). Rămâne la mănăstire până în 2 noiembrie 1760, când pornește spre Zagreb. Era doar începutul unui periplu de mai bine de 45 de ani prin întreaga Europa. A călătorit prin Albania, Dalmația, Corfu, Grecia, Ungaria, Turcia, Franța, Rusia, Anglia, Italia. Se reîntoarce și în România și, pentru o perioadă de timp, devine profesor la Iași. Pleacă apoi spre Germania, Polonia, Austria.

Pe lângă limbile sârbă și română cu care a crescut, Obradovici mai învață o sumedenie de limbi și dialecte pe care le și predă. Învață greaca veche și modernă, latina, germana, engleza, franceza, albaneza, italiana.

În 1806 se mută în Serbia, iar doi ani mai târziu înființează „Marea Școală“ din Belgrad care va deveni apoi Universitate.

 Obradovici a murit în 1811 la Belgrad, după aproape 5 decenii de peregrinări prin lume.

Sursa: http://casememoriale.ro/casa-memoriala-dositei-obradovici/  

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

1131345578836148

Casa primului prefect roman George Dobrin

Casa primului prefect roman George Dobrin- Timis Este un avocat si ziarist banatean, care a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.