Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Cluj » Casa memoriala Octavian Goga-Cluj
GEKO's WorkGroup Inc.
casa-memoriala-octavian-goga_50a3b0df92764

Casa memoriala Octavian Goga-Cluj

Casa memoriala Octavian Goga-Cluj

Ciucea (in maghiara Csucsa) este un sat in vestul judetului Cluj, Transilvania, Romania. Este resedinta comunei Ciucea.

Localitatea Ciucea, situata la 72 km de Cluj-Napoca si 78 km fata de municipiul Oradea, se invecineaza cu satele Negreni la vest, cu Poieni la sud si cu Vanatori la nord si est.

Asezarea se afla la intersectia muntilor Mesesului, Plopisului si Vladesei, fiind parcursa de valea Crisului Repede.

Aici se afla Casa Memoriala (Conacul) Octavian Goga.

Conacul Octavian Goga :

Cladirea face parte din patrimoniul monumentelor istorice ale judetului Cluj.
Localitatea Ciucea este renumita pentru muzeul memorial Octavian Goga, care este amenjat intr-un frumos castel.

Domeniul pe care se afla astazi conacul Octavian Goga a apartinut avocatului Miklos Boncza din Huedin. La sfarsitul secolului XIX, acesta va ridica un castel aici, la insistentele nepoatei sale, fiica unei surorii a sa.

Ulterior nepoata se va marita cu unchiul Miklos Boncza, din casnicia lor venind pe lume Berta Boncza, cunoscuta si sub numele de Csinszka, cea care ulterior va deveni sotia lui Ady Endre.

Aceasta isi va petrece copilaria pe domeniul de la Ciucea, iar dupa casatoria din 1914 cu Endre, domeniul le va deveni resedinta in perioada 1915-1917.

Ulterior cei doi se vor muta la Budapesta.

Dupa moartea lui Ady Endre din ianuarie 1919, Berta nu a mai vrut sa se intoarca in castelul de la Ciucea, şi in amintirea prieteniei celor doi mari poeţi ii scrie lui Goga, oferindu-i domeniul spre vanzare.

Familia Goga a acceptat oferta şi s-a apucat de renovarea cladirilor, iar castelul a fost reconstruit.

Dupa ce a intrat in posesia domeniului, Goga a initiat o serie de actiuni de restaurare si refacere a lui, in perioada 1921-1926.

Este vizat in primul rand castelul, care va fi etajat, extins si restructurat intr-un stil brancovenesc, cu verande mari orientate spre raul Cris. Sunt reparate, totodata, Casa Ady Endre, Casa Alba si anexele existente.

Conform dorintei lui Octavian Goga(1881-1938), dupa moartea lui a fost inmormantat in gradina. Mausoleul unde sunt inmormantaţi Goga şi soţia ei Venturia, a fost ridicat la 20 de ani de la moartea poetului.

Dupa stabilirea la Ciucea, Octavian si Veturia Goga au decis ca mormantul lor sa fie pe domeniul de aici. Acelasi lucru il nota si Goga in testamentul sau din 1936.

Mausoeul amplasat pe panta dealului Plesului are 8m inaltime, cu o baza de 4 metri, fiind realizat din beton armat pentru a preveni alunecarea sa in jos. In 1938 Veturia se intalneste cu Constantin Brancusi si ii solicita acestuia sa realizeze mausoleul.

Brancusi accepta sa realizeze lucrarea, dar doreste sa realizeze personal intregul mausoleu. Veturia neavand insa rabdare sa astepte pana cand Brancusi va putea incepe, il va contacta pe George Matei Cantacuzino, care ii va realiza planul mausoleului, decorurile fiind proiectate de Nora Steriade.

Pentru ridicarea lui se va apela la mesterul maramuresean Iosif Kuczka. Mausoleul este construit din marmura si mozaic de Murano adus din Italia.

Placarea cu mozaic a fost efectuata de insasi Veturia, care a lucrat aproape 20 de ani pentru a finaliza lucrarea.

Goga Venturia in 1966 a donat statului roman toata proprietatea de la Ciucea, cu condiţia ca aici sa fiinţeze un muzeu memorial Octavian Goga.

Astfel, din 1967, la Ciucea s-a deschis Muzeul memorial “Octavian Goga”, unde o casa ţaraneasca, un conac, o bisericuţa de lemn şi un mausoleu aşteapta vizitatorii cu o colecţie bogata de mobilier vechi, carţi, picturi, exponate etnografice, sali dedicate activitaţii marelui poet Goga şi o camera a marelui poet Ady in amintirea celor 2 ani petrecuţi la Ciucea.

Muzeul reinvie viata poetului, fiind expuse un numar mare de obiecte personale ale acestuia sau diferite alte piese adunate de acesta din toata tara.

In Salonul de primire sunt expuse un scrin german din sec. XVIII, o lada florentina executata in Transilvania secolului XVI, 2 jilturi imbracate in piele de Cordoba datate secolul XVII, precum si fotoliile si sofalele Bidermayer.

Pe pereti sunt expuse tablouri apartinand de scoala venetiana de pictura sau lui Camil Ressu. Pe peretele din dreapta este un semineu din marmura de Ruschita, ale carui cahle sunt desenate de Nora Steriade.

Salonul galben are in mijloc o masa Bidermayer cu patru scaune, in masa fiind expuse diverse bijuterii. Pe pereti sunt expuse tablouri si sculpturi ale lui Nicolae Darascu, Elena Popea si Corneliu Medrea. S.

Sufrageria contine o colectie de obiecte decorative, portelanuri germane, britanice si asiatice, alaturi de obiecte de mobilier.

Salonul de muzica este orientat in jurul pianului Beckstein al Veturiei, pian la care au cantat Dinu Lipatti si George Enescu. Pe unul dintre pereti este expusa o tapiserie lyoneza lucrata in secolul XVIII. Sunt expuse tablouri ale lui Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Aurel Popp si Stefan Dimitrescu.

Camera de lucru contine biroul Bidermayer al lui Goga, jiltul sau, un dulap-secretair si o soba din ceramica germana. Biblioteca lui Goga este compusa din peste 6.000 de volume scrise in limba romana, germana, maghiara, latina, engleza si franceza.

In dormitor se afla patul in care a murit Octavian (1938) si Veturia (1979). Deasupra patului sunt expuse tablouri ale celor doi, pictate de Nagy Istvan. Pe 7 mai 1938 Goga va deceda in urma unui atac cerebral. Corpul sau este dus la Bucuresti si expus in aula Ateneului, iar apoi ingropat in cimitirul Bellu, pentru ca dupa 2 luni mai tarziu sa fie adus la Ciucea, conform dorintei poetului, si pus in mormantul a carui cruce este realizata de Milita Petrascu, unde va ramane pana in 1958. In 1958, dupa finalizarea mausoleului iubirii, corpul poetului a fost mutat din mormantul temporar in care se afla, in sarcofagul mausoleului.

Domeniul pe care este amplasat a devenit muzeu si casa memoriala dedicata poetului Octavian Goga.

In 1966 Veturia Goga ofera statului roman ca donatie intregul complex..
In vara lui 1967 va avea loc deschiderea oficiala a Muzeului Memorial “Octavian Goga” din Ciucea.

Sursa: http://www.acomo.ro/ciucea/obiectiv-turistic-ciucea-casa-memoriala-octavian-goga-z195 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

290x492xemil-isac.jpg.pagespeed.ic.NQ_1x2vOul

Casa memoriala Emil Isac- Cluj

Casa memoriala Emil Isac- Cluj În această casa cu etaj a locuit timp de 50 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.