Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Alba » Casa Memoriala “Lucian Blaga- Alba
GEKO's WorkGroup Inc.
175_casa-memoriala-lucian-blaga_640

Casa Memoriala “Lucian Blaga- Alba

Casa Memoriala “Lucian Blaga- Alba

Casa Memoriala “Lucian Blaga” se afla in satul Lancram, jud. Alba Iulia, Str. Veche nr. 234. Casa copilariei poetului si filozofului Lucian Blaga (1895 – 1961) ofera vizitatorilor o incursiune in viata familiei Blaga, reconstituita prin mobilier, fotografii, manuscrise, tablouri de familie, editii princeps ale operei lui Blaga.

Satul natal (Lancram), casa parinteasca si imprejurimile ei au format universul miraculos al copilariei poetului, dramaturgului si “domnului filosofiei romanesti”, Lucian Blaga. Casa a fost mostenita de familie in anul 1870 de la bunicul Simion Blaga, preot ortodox in sat.

Aici s-au nascut toti cei 9 copii ai preotului Izidor Blaga si al sotiei sale Ana, Lucian fiind cel mai mic dintre acestia. In primavara 1909 Ana Blaga, ramasa vaduva, vinde intreaga gospodarie si se muta la Sebes, in casa fiicei mai mari, Letitia, casatorita cu învatatorul Ioan Pavel, din Lancram.

Cumparata de statul roman in anul 1995 si integrata in patrimoniul cultural national, casa a fost restaurata intre anii 1997-1998 prin grija Muzeului Satului Bucuresti, redandu-i-se forma si arhitectura initiala.

Lucian Blaga (1895-1961) s-a nascut in satul Lancram, judetul Alba, din centrul Transilvaniei; a studiat la Sibiu si la Brasov si si-a facut studiile teologice la Viena. Dupa o perioada de aproape sapte ani in diplomatie, la Berna si Lisabona, a devenit profesor la Universitatea din Cluj-Napoca, unde s-a creat special pentru el catedra de „Filozofia culturii”, domeniul principal al activitatii sale de intelectual. Patru trilogii configureaza gandirea sa filozofica: Trilogia cunoasterii, Trilogia culturii, Trilogia valorilor si Trilogia cosmologica. In sistemul sau metafizic, accentul cade atat pe problema ontologica si cosmologica, cat si pe cautarea gnoseologica. In anii ’50, cand Blaga a fost nominalizat pentru premiul Nobel, autoritatile romane ale timpului nu i-au permis sa raspunda anuntului facut de Academia Regala din Suedia. Insa daca autoritatile timpului i-au anulat dreptul la Premiul Nobel, nimeni nu va putea influenta destinul operei pe care Blaga a lasat-o urmasilor sai.

Colectiile si alte obiecte aflate în patrimoniul casei s-au construit exclusiv din donatii ale unor membri ai familiei Blaga, ale unor personalitati literare, institutii, Fundatia Culturala „Lucian Blaga” Sebes sau ale satenilor, cele mai semnificative fiind: piese de mobilier vechi, tablouri (potrete Blaga, ulei pe pânza), fotografii, carti cu autograf, editii princeps, manuscrise originale (corespondenta de familie, poezii), productie editoriala curenta, piese de mobilier taranesc si obiecte de etnografie locala.

In august 2000 întreg patrimoniul a fost preluat de catre Consiliul Local Sebes si trecut în administrarea Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

Sursa: http://www.alba.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=2179

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

34541984

Casa memoriala Horea- Alba

Casa memoriala Horea- Alba Casa memoriala Horea este situata in satul Fericet din judetul Alba. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.