Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Alba » Casa memoriala Alexandru Ciura- Alba
GEKO's WorkGroup Inc.
Casa-Memorială-Alexandru-Ciura2

Casa memoriala Alexandru Ciura- Alba

Casa memoriala Alexandru Ciura- Alba

Alexandru Ciura a fost preot, prozator si publicist roman si a militat pentru unirea Transilvaniei cu Tara Romaneasca. S-a nascut in 15 noiembrie 1876, intr-o infamilie de preot. A facut studii la Gimnaziile din Blaj si Sibiu (1886- 1894), Facultatea deTeologie (1894-1898), apoi cea de Litere din Budapesta, cu specializare in Romana si Elina (1899- 1902). A fost suplinitor al catedrei de Morala de la Seminarul din Blaj (1898-1899), si profesor de Romana la Gimnaziul din Blaj (1902-1919), profesor de Romana si director al Liceului “George Baritiu” din Cluj (1919-1936). A fost unul dintre intemeietorii si primii redactori ai revistei “Luceafarul” de la Budapesta, in 1902, din 1906 la Sibiu, alaturi de 0. Goga, A. P. Banut si 0. Taslauanu, in care a publicat numeroase schite, nuvele, recenzii iar dupa 1902 a Iucrat in redactia foii “Unirea” de la Blaj colaborator la principalele periodice transilvanene din vremea sa, autor de volume cu schite, nuvele, traduceri.
In locuinta parinteasca a scriitorului a avut loc intalnirea dintre Nicolae Balcescu si Avram lancu. Cladirea gazduieste o expozitie permanenta de documente referitoare la istoria Abrudului, indeosebi din anii 1848-1849.

Sursa: http://www.malyatravel.ro/index.php/landmarks/856/   

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

175_casa-memoriala-lucian-blaga_640

Casa Memoriala “Lucian Blaga- Alba

Casa Memoriala “Lucian Blaga- Alba Casa Memoriala “Lucian Blaga” se afla in satul Lancram, jud. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.