Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Case Memoriale » Case Memoriale Cluj » Casa lui Matei Corvin- Cluj
GEKO's WorkGroup Inc.
image-2009-08-4-6024947-56-casa-lui-matei-corvin

Casa lui Matei Corvin- Cluj

Casa lui Matei Corvin- Cluj

Coborand dinspre centru, pe o straduta cu aspect medieval, care acum poarta numele lui Matei Corvin, in locul unde aceasta se largeste, privirea este atrasa de o casa inalta, cu geometrie simpla, avand elemente gotice si de stil renascentist, recunoscuta drept cea mai veche cladire laica din Cluj-Napoca.

Construita intre sec. XIV-XV, casa nu a apartinut efectiv familiei lui Matei Corvin. Cel care avea sa devina mai tarziu rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara, mare voievod al Transilvaniei si guvernator al Ungariei, s-a nascut la hanul din aceasta casa, cand mama lui, Elisabeta, in trecere prin oras, a poposit aici, ramanand cu copilul cateva luni.

Casa Memoriala “Matei Corvin” a avut de-a lungul timpului mai multe intrebuintari. Mai intai a apartinut unui negustor de vinuri, apoi a devenit han. Municipalitatea orasului Cluj a cumparat-o in anul 1740, transformand-o in cazarma. La scurt timp, structura de rezistenta a partii de nord a cladirii fost avariata de o explozie produsa in depozitul de munitie. La inceputul sec. XX, Casa a adapostit Muzeul Etnografic si o expozitie a concursului de proiecte pentru construirea statuii lui Matei Corvin, care urma sa fie dezvaluita in centrul orasului in 1911.

Sursa: http://www.clujonline.com/ro/casa_memoriala_matei_corvin.htm 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

casa-memoriala-octavian-goga_50a3b0df92764

Casa memoriala Octavian Goga-Cluj

Casa memoriala Octavian Goga-Cluj Ciucea (in maghiara Csucsa) este un sat in vestul judetului Cluj, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.