Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Suceava » Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” din Moldovița- Suceava
GEKO's WorkGroup Inc.
images

Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” din Moldovița- Suceava

Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” din Moldovița- Suceava

“Vesnica truda a creatiei, trairea pentru frumos sunt crezul meu in viata. Prin lucrarile mele am incercat o noua conotatie in arta, un anumit gust, o perceptie originala, valoare si o forma artistica impotriva kitsch-ului.” – Lucia Condrea

Dintre toate obiceiurile romanesti, cel al inchistririi oualor de Pasti este de departe cel mai gingas si mai cald, dar poate nicaieri ca in Bucovina, oul nu este privit cu atat de multa dragoste si nici obiceiul “scrierii” lui nu este ridicat la nivel de arta ca aici.

Cele mai reprezentative si mai sugestive oua inchistrite, purtatoare de simboluri vechi, precrestine sunt ouale ce provin din teritoriile locuite de hutuli. Hutulii sunt universal recunoscuti pentru maiestria cu care realizeaza ouale pascale care au devenit emblematice pentru ei.

La Moldovita (Bucovina), localitate in care s-a salasluit etnia hutula din timpuri stravechi, aceasta traditie este la ea acasa.

Artista Lucia Condrea, fiica a acestui tinut binecuvantat de Dumnezeu este cea care a dus faima locului in care s-a nascut si a Bucovinei peste tot in lume.

Membra in Uniunea Artistilor Plastici din Romania si distinsa cu numeroase premii in cadrul celor mai importante expozitii si saloane de arta din lume, Lucia Condrea este un artist unic, iar ouale inchistrite ce-i poarta semnatura sunt imaginea unui har cu care doar cei alesi de Dumnezeu sa-si bucure semenii sunt daruiti.

A participat timp de 20 de ani consecutiv in peste o suta de expozitii internationale in 10 tari (Austria, Elvetia, Germania, Franta, Belgia(Bruxelles), Italia, Grecia, Olanda, Monaco, Luxembourg). Cerintele juriilor si valoarea celorlalti expozanti au determinat-o ca in ani sa se perfectioneze, ajungand printre cei mai valorosi artisti ai lumii in acest domeniu.

Lucrarile Luciei Condrea sunt la un loc de cinste in marile muzee ale lumii, Case Regale precum si in numeroase colectii personale, ea fiind o “sursa” inepuizabila de idei si conceptii in arta romaneasca contemporana.

Muzeul consta in peste 5.000 de exponate cuprinzand cele 3 sectiuni:
lucrari autentice provenite din etnia hutula
lucrari internationale de pe toate continentele
lucrari de autor care cuprind 6 tehnici de lucru (creatii proprii): grafica, ceara in relief, lucrari abstracte, de antichitate si tehnica traditionala (batik)

Sursa: http://wwww.inbucovina.ro/localitati/moldovita/muzeul-international-al-oualor-incondeiate-lucia-condrea-moldovita/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

3

Muzeul Satulului Moldovița- Suceava

Muzeul Satulului Moldovița- Suceava Reprezinta o marturie a civilizatiei hutule, mostenitoarea culturii si traditiei acestui …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.