Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Sibiu » Muzeul de etnografie universală “Franz Binder”- Sibiu
GEKO's WorkGroup Inc.
20080509121327-muzeul-de-etnografie-universala-franz-binder-704404249

Muzeul de etnografie universală “Franz Binder”- Sibiu

Muzeul de etnografie universală “Franz Binder”- Sibiu

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder este găzduit de o construcţie neogotică, fosta Casă a Asociaţiei Meseriaşilor, ridicată în 1867 pe locul unei clădiri care i-a avut printre proprietari pe corniţele saşilor Valentin Franck von Franckenstein. Edificiul a fost restaurat şi amenajat muzeistic între anii 1986 – 1990. Expoziţia permanentă, intitulată Din cultura şi arta popoarelor lumii s-a constituit, începând cu secolul trecut, din piese provenite de la numeroşi colecţionari printre care Franz Binder (cel care şi-a donat colecţia în 1862 Societăţii Transilvane de Ştiinţele Naturii), A. Breckner, K. Meliska, Cari F. Jikeli şi alţii, apoi după 1990, colecţia Violeta şi Cătălin Rang, colecţia de cadouri a fostului preşedinte al României (până în 1989), donaţii de la Muzeul Jucăriilor din Hyogo (Japonia) sau donaţiile din partea Ambasadei Chinei la Bucureşti. In sălile rezervate expoziţiilor temporare sunt prezentate creaţii artizanale, provenite, în general, de la ambasadele diferitelor ţări în România.

Colecţiile Muzeului “Franz Binder”
Din punct de vedere cronologic, colecţiile Muzeului “Franz Binder” pot fi imparţite în colectii etnografice “vechi”, alcătuite din piese donate în cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, şi colecţii “noi”, intrate în patrimoniul muzeului dupa anul 1990 din donatii si achiziţii provenind de la calatori sau deţinatori de astfel de obiecte dar şi prin schimburi de colecţii cu obiecte contemporane de factură tradiţională( asemenea schimburi au fost realizate cu Japonia). Astfel putem spune ca fondul de etnografie exotică al muzeului sibian, începând cu mumia egipteană cu vechime multimilenară şi şfârşind cu cele mai noi achiziţii de artizanat, se înscriu într-un foarte divers cadru istoric, geografic etno-cultural si antropologic.
Prin componenţă şi dimensiune, colecţiile cele mai vechi ale Muzeului “Franz Binder” sunt dintre cele mai valoroase. Acestea provin din toate continentele şi au fost colectate, în cea mai mare parte, pe teren, de membri ai comunitaţii locale, apoi donate, în cea de-a doua jumatate a secolului trecut, Societaţii Ardelene pentru ştiinţele Naturii din Sibiu (Siebenburgische Verein fur Naturwissenschaften). Cunoscuta, multă vreme, sub denumirea de “colecţia exotică”, piesele componente ale acesteia sunt o reflectare concretă, asupra călătoriei ca formă de cunoştere şi asupra naşterii etnologiei ca ştiinţă. Provenite din toate partile lumii –nordulA fricii si izvoarele Nilului, China, Japonia, Oceania, Asia Mica, Brazilia, Laponia, Australia etc. obiectele colecţiei, reprezentand o formă exemplară de etnografie a secolului al XIX-lea, au intrat in patrimoniul Muzeului de Istorie Naturala, alcatuind o expoziţie cabinet deschisă în clădirea muzeului până în anul 1957.

Printre colectionarii si donatorii, ce au participat la infiintarea acestui muzeu se numara si: Franz Binder, comerciant, este si fondatorul colectiilor, a locuit 10 ani în Africa, apoi la Khartum, a facut nenumarate calotorii printre care si în regiunea Nilului Alb, iar in anul 1862 doneaza o inportanta colecţia de obiecte africane, provenite în principal de la triburile nilotice. Deasemena o cotributie specifica in adunarea colectiilor au avut-o : Andreas Breckner, Karl Meliska, Carl F. Jickeli, Artur von Sachsenheim, Herman von Hannenheim, Gustav Adolf Schoppelt, Alfred Capesius, W. Schonhut, A. Schwabe, G. A. Seraphin, Emerich Schuleri, Hans Mallik, Rudolf Nussbacher, Christine Schuster, Helene Fischer, Wagner von Wetterstadt si altii. Ei si-a desfasurat activitatea in a doua jumatate a sec. al XIX-lea si prima parte a sec. XX fiind cei mai multi dintre ei membri ai Asociatiei Ardelene de Stiinte Naturale.
Colectiile au fost imbogaţite dupa anul 1990 prin achiziţii succesive, schimburi sau donaţii, cum ar fi colecţia zaireză achiziţionată de la Violeta si Catalin Rang din Bacău, colecţia specială ex-prezidenţiala de cadouri, ce cuprind obiecte de provenienţă extra-europeană, jucăriile traditionale japoneze obţinute prin schimb de colecţii cu Muzeul Jucăriilor din Hyogo, costume populare ale naţionalităţilor minoritare din China, donate de Ambasada Chinei la Bucureşti, colecţia ecuadoriană, donaţia de obiecte indoneziene Kate Kerr din anul 2000, precum şi cea din 2003 a Ambasadei Indoneziei etc.
Din 1993, cateva din piesele foarte importante ale colecţiei vechi, exotice, sunt valorificate în expoziţia permanenta a Muzeului “Franz Binder” “Din cultura si arta popoarelor lumii” dar şi în numeroase expoziţii temporare cum ar fi: Andreas Breckner ,călător în Extremul Orient. Japonia în colecţiile Muzeului “Franz Binder” etc.
Expoziţia cu care Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder” şi-a început contribuţia în acest an în cadrul programului cultural se numeşte Franz Binder – călător în Africa Centrală”. Aceasta este menită să evoce amintirea unei personalităţi de ale cărei eforturi a depins formarea fondului de etnografie noneuropeană, alături de colecţiile de istorie naturală. Pe langa aceasta, muzeul se pregateşte să încânte publicul doritor cu alte expozţii la fel de interesante, pe întreg parcursul anului.

Sursa: http://www.sibiul.ro/muzee-sibiu/muzeul-de-etnografie-universala-franz-binder.html 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Muzeul „Astra” din Sibiu

Muzeul „Astra” din Sibiu Muzeul ASTRA, cea mai importantă instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.