Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Vâlcea » Muzeul de arheologie si arta religioasa Gh.Petre-Govora- Valcea
GEKO's WorkGroup Inc.
30

Muzeul de arheologie si arta religioasa Gh.Petre-Govora- Valcea

Muzeul de arheologie si arta religioasa Gh.Petre-Govora- Valcea

Din anul 1973, in cadrul institutiilor cultural – educative ale judetului Valcea, funtioneaza Muzeul din Baile Govora. Fondul muzeistic il constituie “Colectia de arheologie carte si arta veche romaneasca a preotului Gheorghe Petre – Govora”, care timp de peste trei decenii a cercetat plaiurile valcene si a adunat un bogat si interesant material arheologic, numismatic, obiecte de arta si carte veche romaneasca.

In aceasta actiune se oglindeste pasiunea si priceperea unui intelectual patriot, depozitar si fructificator stiintific al unor vestigii documentare ale trecutului nostru. In sprijinul acestei actiuni, autoritatile judetene si locale au pus la dispozitia noului lacas de cultura, o casa in centrul statiunii.

Parterul cladirii, compus din patru camere, este rezervat arheologiei, iar etajul contine expozitia de carte veche romaneasca, icoane pictate pe lemn si sticla din secolele XVII-XIX si obiecte de arta crestina.

Colectia de arheologie contine peste 4000 de piese, incepand cu perioada preglaciara reprezentata prin exponate fosile de mamut, ursus arctes si ursus spaeleos din paleoliticul superior, epoca neolitica, perioada de tranzitie spre bronz, inceputul si epoca bronzului clasic, prima si a doua epoca a fierului, precum si un bogat material arheologic ce documenteaza formarea, continuitatea si prezente poporului roman in hotarele lui firesti.

Preotul Petre Gheorghe – Govora s-a nascut la 23 aprilie 1910 in comuna Orlesti, judetul Valcea. Scoala primara o face in satul natal, studiile medii le face la Seminarul din Rm. Valcea, iar cele universitare la Cernauti – Suceava. Este absolvent al Seminarului Pedagogic Iasi cu specialitatea istorie. In anii 1942 – 1943, in timpul celui de-al doilea razboi mondial este misionar.

Renunta la catedra de istorie de la Liceul din Rm Valcea, dedicandu-se arheologiei.

Este membru activ al Institutului de Tracologie al Academiei Romane, in cadrul caruia sustine si publica in tara si strainatate peste 100 de comunicari si lucrari stiintifice si ocupa un loc meritoriu in Bibliografia Istorica a Academiei Romane (vol V, VI si VII).

Scrie “O istorie a nord-estului Olteniei”.

Ca rod al cercetarilor de teren, sondajelor si sapaturilor arheologice sistematice efectuate in cei peste 35 de ani in nordul Olteniei, infiinteaza Muzeul de Arheologie din Baile Govora.

Sursa: http://www.muzee-valcea.ro/index.php?f=muzee&m=7

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

images

Muzeul Trovanților- Valcea

Muzeul Trovanților- Valcea Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.