Muzeul Viei si Vinului din Harlau
Muzeul Viei și Vinului din Hârlău este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere câteva repere din cultura vieții tradiționale românești, din zona Hârlăului.
Prin expoziția sa de obiecte etnografice și tehnică populară, precum și prin concepția de prezentare, muzeul reuțește să prezinte publicului, imaginea unui muzeu viu și mereu tânăr, unde tradiția populară din zona Hârlău există și se transmite prin viu grai.
Urmarind astfel ideea de viață și continuitate, primele trei săli ale muzeului surprind prezența vinului în cadrul celor trei mari momente de trecere din existența omului: nașterea cu botezul, nunta și moartea cu înmormântarea. Astfel sunt prezentate obiecte originare, alături de sugerarea unor obiceiuri și credințe – practici mitico-magice specfice acestor momente.
Trecând mai departe prin muzeu, vizitatorii au ocazia de a se “odihni” la răscruce de drumuri, in hanul sau ratoșul, locul unde se intâlneau, cel mai adesea, drumeții de altă dată.
Muzeul reușește astfel să readucă in discuție vechiul “drum al vinului”: din cramă în pivniță, din pivniță în piață, târg, iarmaroc sau chiar peste hotarele țarii. Călătoria este completată prin prezentarea mijloacelor de transport și de păstrare a vinului.
Urmărind rolul firesc al vinului, vizitatorii fac cunostință cu “universul domestic” al țăranului – cel care produce vinul. Astfel, se prezintă interiorul unei gospodării din zona Hârlăului – interior traditional prezentat cu toate elementele sale definitorii: vatra, colțul de pat, cel de masă și cel pentru păstrarea vaselor și alimentelor.
Holul de la demisol, adăpostește instalațiile tehnice, prezentate cât mai real și natural.
La finalul parcursului muzeal, vizitatorii au ocazia să cunoască și să ințeleagă din poveștile vinului, cu misticul ce-l definește.