Muzeul “Poni-Cernatescu”- Iasi
Casa construita in anul 1839, de catre mitropolitul Veniamin Costachi si in care a locuit, incepand din 1880, profesorul Petru Poni si familia sa, adaposteste astazi Muzeul “Poni- Cernatescu”.
In anul 1859, cladirea era in proprietatea sardarului Nicolae Goncescu, care a vandut-o, cu pretul de 1500 de galbeni, mitropolitului Calinic Miclescu. In anul 1874 este cumparata, cu pretul de 1000 de galbeni, de catre avocatul Dimitrie Telemaque, iar din 1880 pana in 1925 a devenit proprietatea familiei profesorului Petru Poni. Din acest an, casa revine fiicei lui Petru Poni, chimista Margareta Poni, care o doneaza in 1973 Consiliului Popular al orasului Iasi, cu scopul de a fi organizata ca muzeu memorial dedicat familiei Petru Poni. In anul 1974, nepoata savantului, profesoara Florica Mageru ofera Complexului Muzeal National “Moldova”, o importanta donatie, care a cuprins patrimoniul mobil existent, la acea data, in casa familiei Poni (mobilier, obiecte personale, diplome, medalii, fotografii, obiecte decorative etc.). Dupa un lung proces de restaurare, casa dobandeste statutul oficial de muzeu, inaugurat la 7 noiembrie 1991, sub titulatura initiala de Muzeul Chimiei iesene “Petru Poni”, iar din 1994, in urma unei ample reorganizari, acesta devine Muzeul “Poni-Cernatescu”.
Este interesant de semnalat faptul ca, in anii grei ai primului razboi mondial, aceasta casa a gazduit valoroasele colectii ale Bibliotecii Academiei Romane, iar din 1930 a locuit aici si academicianul Radu Cernatescu.
Expozitia permanenta are menirea de a prezenta publicului, prin intermediul exponatelor pe care le conserva in patrimoniul sau, o serie de aspecte legate de istoria casei familiei Petru Poni, precum si marturii referitoare la contributia adusa de unele personalitati iesene la dezvoltarea chimiei in tara noastra: Petru Poni, Anastasie Obregia, Petru Bogdan, Nicolae Costachescu, Radu Cernatescu, Ilie Matei, Mihai Dima, Ion Zugravescu, Gheorghe Alexa.
Expozitia conserva obiecte de mobilier, carti, obiecte de arta, documente, fotografii, minerale, corespondenta, lucrari stiintifice, partituri muzicale etc.
Expozitia de baza este amenajata in sase camere, dintre care cinci sunt organizate in stil memorial: holul de primire, sufrageria, biblioteca, camera “Matilda Cugler-Poni”si camera “Radu Cernatescu”, iar a sasea camera este dedicata personalitatilor chimiei iesene si este amenajata ca un laborator de chimie destinat atelierelor de pedagogie muzeala.
Prima sala a muzeului reconstituie un hol de primire tipic iesean de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceput de secol XX. Holul de primire, reprezenta in epoca un spatiu privat, deschis permanent socializarii, si constituia locul predilect de reunire zilnica a familiei, dar si de primire a musafirilor. Acest spatiu era folosit cu diferite ocazii si ca salon de dans. Piesele de mobilier grupate in jurul unei masute, marcheaza intentia de a sugera atmosfera specifica unui astfel de interior de epoca.
Musafirii erau invitati apoi in sufrageria ce conserva mobilierul din lemn de stejar, sculptat, care a apartinut familiei Poni, reproduceri de arta, fotografii si obiecte de arta decorativa. In aceasta camera se tineau uneori sedintele Junimii, de la care erau nelipsiti Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creanga, Ioan Slavici s.a.
Biroul era un spatiu de relaxare prin lectura si cuprinde biblioteca si biroul de studiu. Aici se pastreaza un important numar de materiale documentare, dintre care se remarca lucrarile ce atesta contributia adusa de Petru Poni in chimie, fizica si istorie. Nu lipsesc obiectele pe care prestigiosul om de stiinta le-a utilizat ca instrumente de scris (calimara, trusa de birou) sau cele care au marcat trecerea timpului (caietul de insemnari, ceasul de birou) si au inregistrat, pe diverse suporturi, amprenta dimensiunii operei stiintifice a savantului.
Camera dedicata Matildei Cugler-Poni, sotia savantului, amenajata in stil “salonas”, era locul destinat odinioara conversatiilor feminine, pe teme casnice ori mondene, sau pur si simplu un refugiu mai intim pentru timpul liber al membrilor familiei. Sunt etalate piese de mobilier de la sfarsitul secolului XIX inceput de secol XX, in stil eclectic, precum: dulap cu placa de marmura, bufet de sufragerie, dulap pentru dormitor, masuta rotunda din lemn Thonet, consola lemn, scrin cu patru sertare furnir maro, masuta cu picior spiralat), dar si obiecte de arta decorativa (oglinda toaleta, caseta pentru prizat tutun, caseta argintata pentru bijuterii, un binoclu de sidef, o piesa din lac japonez pentru birou) si fotografii, toate descriind o traiectorie a amintirilor despre viata si opera poetei.
Camera destinata academicianului Radu Cernatescu, nepotul lui Petru Poni adaposteste piese de mobilier, fotografii, obiecte personale, care au apartinut prestigiosului profesor chimist. Piesele de mobilier specifice unui astfel de cadru ambiental (masuta si fotoliu, sifonierul, canapeaua si fotografiile) alaturi de alte obiecte, ce sugereaza faptul ca muzica avea locul ei bine marcat in viata familiei Poni (pianul „Bosendörfer” si patefonul His Master’s Voice cu o importanta colectie de discuri din ebonita), isi propun sa creioneze un spatiu cotidian destinat reflectiei si relaxarii.
Laboratorul de chimie cuprinde o masa de lucru cu substante, sticlarie si ustensile necesare realizarii unor experiente de chimie atractive, o plasma multi-touch cu un soft de chimie, vitrine ce adapostesc importante documente, carti de specialitate, diplome, fotografii si obiecte personale, ce au apartinut unor renumiti profesori si anume: Nicolae Costachescu, Anastasie Obregia, Constantin V. Gheorghiu, Ilie Matei, Gheorghe Alexa, Mihai Dima, Ion Zugravescu
Tinand cont preocuparile chimistului Petru Poni in domeniul mineralogiei, la demisolul cladirii, a fost amenajata o expozitie de minerale si flori de mina. Astfel, intr-un spatiu generos, ce cuprinde doua camere mari, prevazute cu bolta, a fost reconstituita o atmosfera miniera, care sa sugereze locul din care se extrageau aceste minerale.