Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Harghita » Muzeul Apelor Minerale din Tușnad- Harghita
GEKO's WorkGroup Inc.

Muzeul Apelor Minerale din Tușnad- Harghita

Muzeul Apelor Minerale din Tușnad- Harghita

Muzeul din centrul satului Tuşnad (judeţul Harghita) este finanţat de Muzeul Secuiesc al Ciucului. Proiectarea şi fasonarea expoziţiei au fost realizate de Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület (CsTTE – Asociaţia de Turism şi de Ocrotire a Naturii din Miercurea Ciuc) şi de Fundaţia Ars Topia, cu ajutorul unor designeri şi studenţi din Ungaria şi Transilvania, şi cu ajutorul localnicilor.

Regiunea Csomád-Bálványos s-a organizat la frontiera estică a Transilvaniei, la punctul de întâlnire al depresiunilor Ciuc, Trei Scaune de Sus şi Bixad. Masivul Csomád (Ciumatu) este cea mai tânără formaţie vulcanică a Munţilor Harghita. În această regiune se află cinci localităţi: Lăzăreşti, Tuşnad, Băile Tuşnad, Bixad şi Turia. De a lungul secolelor localnicii şi-au bazat existenţa pe resursele naturale ale regiunii. Zona Csomád-Bálványos este renumită datorită izvoarelor de apă minerală (mai mult de o sută de izvoare), pe care localnicii le-au folosit nu numai ca apă potabilă, ci şi pentru scopuri balneoclimaterice.

Muzeul de Apă Minerală atrage atenţia noastră asupra valorii apelor minerale ale regiunii, asupra istoriei apei potabile şi asupra culturii balneoclimaterice. Reşedinţa muzeului este satul Tuşnad, o localitatea unde localnicii, turiştii şi pasagerii se opresc să ia apă minerală. cu ei însuşi. Astfel, muzeul oferă posibilitate celor interesaţi să aruncă o privire într-un alt tip de turism, care este liniştit şi calm, poartă bocanci şi are o temă specială.

Muzeul are ca reşedinţă o clădire în formă de iurtă, deoarece ne este prezentat drumul apei minerale de la băile de abur ale şamanilor scitice şi maghiare până la cultura balneoclimaterică a zilelor de azi. Clădirea are o suprafaţă de 40 de metri pătraţi (suprafaţa expoziţiei interne), iar suprafaţa totală a expoziţiei ajunge până la 60-90 metri pătraţi (suprafaţă internă şi externă)

Sursa: http://www.csszm.ro/borviz.php?l=ro

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

muzeul-secuiesc-al-ciucului-1858

Muzeului Secuiesc al Ciucului din Castelul Mikó din Miercurea Ciuc- Harghita

Muzeului Secuiesc al Ciucului din Castelul Mikó din Miercurea Ciuc- Harghita Istoria muzeului ca instituţie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.