Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Muzee » Muzee Bistriţa-Năsăud » Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi- Bistrita- Nasaud
GEKO's WorkGroup Inc.
20090330164205

Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi- Bistrita- Nasaud

Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi- Bistrita- Nasaud

Muzeul de Arta Comparata din orasul Sângeorz-Bai, judetul Bistrita-Nasaud este, din punct de vedere juridic, sectie a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, clasificat ca fiind institutie de importanta judeteana.

Desi creatie recenta ca muzeu de arta, îsi are începutul ca punct muzeal orasenesc înfiintat în anul 1970 prin donatia de pictura facuta de Ileana Antonu, artist plastic, cunoscuta mai ales ca exponent al Coloniei de la Baia Mare. În timp, punctul muzeal îsi îmbogateste patrimoniul cu piese de factura etnografica, specifice zonei, documente si carte veche, expuse în trei încaperi apartinând Casei de Cultura din localitate. În anul 1975 primeste ca spatiu propriu cladirea fostei gradinite situata pe str. Republicii, nr. 68, locatie pe care o pastreaza pâna astazi.

Acum însa, colectia de baza o constituie lucrarile de arta contemporana – sculptura (lemn, marmura, piatra, metal), pictura, fotografie, grafica (desen, xilogravura, litogravura, linogravura), ceramica, portelan, teracota – a 135 de artisti invitati în cele 14 editii ale Simpozionului International de Arta Contemporana „ART”. Piesele etnografice existente doar permit comunicarea între trecut si timpul prezent. De altfel, planul conceptual al Muzeului – ce apartine plasticianului Maxim Dumitras, sef de sectie – se bazeaza pe ideea de dialog estetic între obiectul utilitar cu semnificatie etnografica si obiectul artistic contemporan. De aici si denumirea de Muzeu de Arta Comparata. Scopul declarat este de a surprinde si transmite spiritualitatea zonei prin arta, prin creatie, refuzând sa accepte ideea de muzeu ca spatiu – adapost pentru bunuri mobile ce apartin trecutului.

Cum elementele cu care s-a operat apartin exclusiv limbajului plastic, asocierea trecutului si prezentului este permisa fiecarui vizitator în parte. Desfasurarea Muzeului nu ofera decât repere, nu informatie gata prelucrata, astfel ca produsul finit este în sine un produs artistic.

Mai mult, desi un muzeu mic, institutia se doreste a fi un centru de informare în arta plastica contemporana, astfel ca sunt puse la dispozitia publicului o arhiva audiovizuala continând fotografii, clisee, filme foto, casete audio si video, CD-uri, în majoritate având legatura cu Simpozioanele organizate si o biblioteca formata în special din albume de arta. Pentru viitor este gândita organizarea unui atelier de restaurare pentru icoane, cu personal specializat, care sa functioneze în spatiul actualului atelier de întretinere.

Organizat în forma actuala pe parcursul anului 2006, Muzeul a fost inaugurat în data de 5 mai 2007.

PROGRAM DE VIZITARE:
Zilnic: 8 – 16;

 

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

Orasul Sangeorz-Bai este situat la 50 km de municipiul Bistrita, pe DN 17 C. Muzeul este amplasat in centrul localitatii.

In apropierea orasului Sangeorz-Bai mai pot fi vizitate: Biserica de lemn „Buna Vestire”, loc. Cormaia, Muzeul „Cuibul visurilor”, loc. Maieru, Ansamblul bisericii „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, loc. Rodna.

Sursa: http://www.bistrita-nasaud.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=1764

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.