Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Vrancea » Pădurea Merișor – Cotul
GEKO's WorkGroup Inc.
proiecte

Pădurea Merișor – Cotul

Pădurea Merișor – Cotul- Vrancea

LOCALIZARE/CĂI DE ACCES- Arealul este dominat de o vegetaţie caracteristică pădurilor de şleau puternic influenţată de existenta unor braţe secundare desprinse din râul Siret şi Putna, dar care sunt alimentate in proportie de peste 50% din panza freatică. Temperatura medie anuală a apei din aceste braţe este mult mai ridicata decat cea inregistrata pe raul Siret. Prin Hotărârea de Guvern   Nr. 1143 din 18 septembrie 2007,in baza avizului Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii nr 819/CJ/8.08.2005 a fost desemnata Rezervatia Naturala  Padurea Merisor Cotul Zatuanului

Arealul reprezinta un sector de interferenta intre doua unitati de relief distincte, dar strans legate din punct de vedere al evolutiei:Sectorul inferior al Culoarului Siretului siInterfluviul Putna – Siret

Situat la est,Sectorul inferior al Culoarului Siretului, cuprinde albia minora, ocupata de cursul principal al Siretului,  si bratele secundare, garlele, meandrate din albia majora. Altitudinea absoluta a reliefului, dominat de suprafete cvasiorizontale scade usor catre sud si est, situndu- se jurul valorii medii de 39 de metri.

Din cadrul interfluviului Putna – Siret, se remarca arealul cuprins la est de localitatea Radulesti si nord-vest de Biliesti, unde, din  vechea albie au ramas  meandre parasite (belciuge), sectoare inmlastinite si balti, toate cu forma semicirculara, unele transformate prin interventie antropica  in iazuri pentru piscicultura. Astfel se diferentiaza doua subunitati distincte impuse de altitudine:regiunile joase,provenite din sectoare ale vechii albii minore siregiunile inalte astazi exploatate ca terenuri agricole.

Altitudinea maxima este in nord-vest si masoara 38,1 m. in timp ce in extremitatea sud-vestica ajunge la 35,4 m. Diferentele intre cele doua trepte -regiunile joase si cele inalte- sunt de maxim 1,7m. Exceptand malurile cursurilor de apa, pantele sunt in jurul valorii de 5º.

Relieful minor include deasemeni crovuri, unele ocupate de vegetatie de lunca si estompate in peisaj,  popine si martori ale paleoalbiilor, microdepresiuni de albiemaluri de albie.

Avifauna  este formată din cca. 141 specii de păsării, fiind o avifaună tipică pentru pădurile de luncă, cu diversitate mare de specii. Din punct de vedere sistematic, aceste specii fac parte din 16 ordine şi 43 de familii. Prezintă de asemenea importanţă speciile de pasaj, care deşi nu sunt însemnate sub aspect numeric (22 specii) sunt deosebite prin statul de conservare pe care îl au. Dintre acestea, se remarcă: Ciconia ciconia, Ciconia nigra, Anser albifrons, Anas acuta, Aquila pomarina, Circus cyaneus, Falco peregrinus, Crex crex, Vanellus vanellus, Gallinago gallinago, Scolopax rusticola, Numenius arquata, Tringa ochropus, Philomachus pugnax şiLarus minutus. Majoritatea acestor specii migrează în lungul Văii Siretului şi folosesc zona „Cotul Zatonului” ca loc de odihnă în timpul migraţiei.

Suprafata ariei protejate se suprapune SCI Padurea Merisor Cotul Zatuanului si este inclus SPA Lunca Siretului Inferior.

Sursa: http://apmvn.anpm.ro/aria_protejata_padurea_merisor_cotul_zatuanului-1580

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

DSC03110

Căldările Zăbalei – Zârna Mică

Căldările Zăbalei – Zârna Mică- Vrancea Rezervatia naturala Caldarile Zabalei infiintata prin Legea nr. 5/2000 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.