Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Buzău » Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari
GEKO's WorkGroup Inc.
Vulcanii-noroiosi-de-la-Paclele-Mari

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari

Judetul Buzau

Vulcanii noroiosi sunt un fenomen unic in Romania si in Europa. Aflati pe malul drept al raului Buzau, in apropierea localitatii Berca, acestia au fost declarati rezervatie naturala inca din 1924.

Initial a fost protejata o arie mai restransa, dar in prezent suprafata s-a marit la 30 ha pentru a cuprinde si vegetatia din apropiere care inglobeaza formatiuni inedite. Vulcanii de aici sunt impartiti in patru zone: La Fierbatori, Paclele Mari, Paclele Mici si Beciu.
Produsele de eruptie si modul de formare diferentiaza vulcanii noroiosi de ceilalti vulcani; ei emit in general noroi si urme de petrol. Existenta lor este un produs al mai multor factori: apa, gaze naturale, substrat de gresii, argile, gipsuri. Gazele care se strecoara din adancuri antreneaza in drumul lor apa si argile; la suprafata se formeaza bulele care dau impresia de eruptie. Noroiul formeaza prin uscare si sedimentare conul vulcanului si prin scurgere, rauri de noroi si campii cu aspect selenar. Ei au forma unor vulcani, dar in miniatura. Peisajul este in continua schimbare… unii vulcani se usuca, in timp ce altii abia iau fiinta.
In zona Buzaului, acestia sunt de doua feluri: vulcani noroiosi propriu-zisi si fierbatori.
‘Fierbatorile’ sunt niste scurgeri de noroi care din cauza gazelor dau impresia de fierbere; temperatura lor in schimb nu este ridicata.
Vulcanii acestia sunt activi si pe timp de seceta, datorita apei care provine din panzele freatice.
Din nefericire, dezvoltarea turismului in zona a atras vanzatori de suveniruri si o gramada de petrecareti care lasa in urma sticle de plastic si hartii in zonele protejate.

Cele mai interesante zone sunt Paclele Mari si Paclele Mici. Vulcani si fierbatori de dimensiuni reduse mai apar si prin curtile satenilor.

Peisajul selenar format dintr-o combinatie de vulcani si campii de noroi uscat si crapat sunt un subiect unic pentru un fotograf. Bulele care se formeaza in adancuri si se sparg la suprafata sunt cu adevarat captivante… suprafata lor lucioasa se crapa si lasa loc urmatoarelor bule sa iasa si sa se sparga… A face fotografii acolo e un fel de joc de-a soarecele si pisica. Viata unei bule este de 2-3 secunde; nu e greu sa surprinzi o bula, ci doar sa stii care e momentul cand aceasta se va crapa. Unele capata forma sferica si parca vor sa se desprinda de suprafata de noroi.

Pentru a ajunge acolo, varianta cea mai simpla este sa folositi masina personala si o harta sau GPS. De la Buzau mai sunt 15-20km pana la Paclele Mari si Paclele Mici, dar sunt numeroase variante de a ajunge acolo.

Sursa: http://areyouready.ro/calatorii-in-romania/vulcanii-noroiosi-paclele-mari-si-paclele-mici

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-vulcanii-noroiosi

Vulcanii Noroioşi de la Paclele Mici

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici Judetul Buzau Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.