Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Buzău » Piatra Alba „La Grunj”
GEKO's WorkGroup Inc.
grunj manzalesti 2

Piatra Alba „La Grunj”

Piatra Albă „La Grunj”

Judetul Buzau

Piatra Albă „La Grunj” este un monument al naturii (categoria III IUCN) cu statut de rezervație geologică, ce este situat pe raza comunei Mânzălești din județul Buzău, la confluența râului Slănic cu pârâul Jgheab.

Localizare şi acces

Latitudine:45°29’23” Longitudine: 26°38’23” E

Se ajunge folosind drumul asfaltat de pe valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău), urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari.

Caractere generale

Prezintă o formă conică neregulată datorată eroziunii multidirecționale. Culoarea este alb-cenușiu-gălbui. Ocupa o suprafață de 0,025 ha la bază, are înălțimea de 18 m și diametrul de 15 m, având în vârf o cruce care poate fi observată de la departare.

Denumirea de “Grunj” are sensul de “grumaz” sau “îngustare”. Prin forma sa (comparabilă la alta scară), amintește de Copa Cabana = Căpățâna de Zahar – Brazilia.

Geomorfologie

Este un martor de eroziune hidraulică si eoliană format prin acumulare de marnă albă cinerită[4]. Silueta piramidală a rocii este lipită de o rocă alcatuită din tufuri dacitice de culoare alb-verzuie de vârstă tortoniană, tot ansamblul fiind prins între stratele de marne și gresii cu poziție aproape verticală.

Obiective turistice de vecinătate

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-vulcanii-noroiosi

Vulcanii Noroioşi de la Paclele Mici

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici Judetul Buzau Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.