Piatra Albă „La Grunj”
Judetul Buzau
Piatra Albă „La Grunj” este un monument al naturii (categoria III IUCN) cu statut de rezervație geologică, ce este situat pe raza comunei Mânzălești din județul Buzău, la confluența râului Slănic cu pârâul Jgheab.
Localizare şi acces
Latitudine:45°29’23” Longitudine: 26°38’23” E
Se ajunge folosind drumul asfaltat de pe valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău), urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari.
Caractere generale
Prezintă o formă conică neregulată datorată eroziunii multidirecționale. Culoarea este alb-cenușiu-gălbui. Ocupa o suprafață de 0,025 ha la bază, are înălțimea de 18 m și diametrul de 15 m, având în vârf o cruce care poate fi observată de la departare.
Denumirea de “Grunj” are sensul de “grumaz” sau “îngustare”. Prin forma sa (comparabilă la alta scară), amintește de Copa Cabana = Căpățâna de Zahar – Brazilia.
Geomorfologie
Este un martor de eroziune hidraulică si eoliană format prin acumulare de marnă albă cinerită[4]. Silueta piramidală a rocii este lipită de o rocă alcatuită din tufuri dacitice de culoare alb-verzuie de vârstă tortoniană, tot ansamblul fiind prins între stratele de marne și gresii cu poziție aproape verticală.
Obiective turistice de vecinătate
- Bolovanul Mortatului din Ploștina
- “Sfinxul” de pe Breazău (cunoscut și sub denumirea de Sfinxul de la Buștea)- Stâncă de aproximativ 5-6 m înălțime situată pe culmea Breazău [5], aflată pe stânga văii Slănicului
- Focul Viu – Lopătari
- Platoul Meledic
- Mănăstirea Găvanu
- Vârful Ivănețu
- Lacul Mocearu
- Lacu Limpede din Bisoca
- Mănăstirea Poiana Mărului
- Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, Pâclele Mici și Pâclele de la Beciu
Sursa: Wikipedia