Breaking News
Home » Rezervatii » Rezervatii naturale » RN Braşov » Mlastina Harman
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-4086_1

Mlastina Harman

Mlaştina Hărman

Judetul Brasov

Aceasta rezervatie face parte din categoria siturilor naturale botanice, aici rezistand, datorita conditiilor topoclimatice si hidrologice, endemisme de specii relicte glaciare.
Mlastina Harman reprezinta un important etalon al mediului natural specific depresiunilor intramontane. Speciile ce supravietuiesc aici sunt martori ai istoriei fitogenetice locale, iar incadrarea zonei intre rezervatiile naturale ale judetului este pe deplin justificata.
Mlastina Harman este pozitionata in partea centrala a Depresiunii Brasovului, la limita estica a Tarii Barsei, pe terasa luncii Oltului, la altitudinea de 525 m. La nord domina prelungirile sudice ale Dealului Lempes.

Initial, rezervatia a fost declarata pe o suprafata de 8,0 ha, insa in urma unor lucrari de drenaj, mlastina s-a restrans la cca. 4,5 ha, dintre care 2,0 ha sunt ingradite, iar celelalte 2,5 ha sunt considerate zona tampon.

Prin pozitia ei in aria joasa a Tarii Barsei, Mlastina Harman este situata intr-un sector depresionar, traversat de cateva paraie (Husbav, Valea Morilor, Paraul de sub Coasta etc) si alimentata de numeroase izvoare reci (vara + 8,0 gr. C), ale caror ape au creat conditiile supravietuirii unor relicte glaciare. Terenul pe care se afla rezervatia este neted si are o geodeclivitate redusa, specifica luncii si teraselor de lunca. Din acest motiv, aici predomina formatiunile de pietrisuri rulante si nisipuri grosiere, printre care se afla lentile de miluri argiloase si argile.

Aflata in aria joasa a depresiunii, temperatura medie anuala este in jur de + 7 gr. C, dar in conditiile frecventei inversiunilor termice din sezonul rece, media lunii ianuarie se apropie de – 5,5 gr. C. Desi precipitatiile atmosferice sunt reduse, in solurile humicogleice din regiune sunt ape abundente, cu un chimism specific.
Pe langa reteaua hidrografica mentionata (Husbav, Paraul de sub Coasta, Valea Morilor), panza freatica se afla la numai 15-25 cm adancime, ceea ce favorizeaza excesul de umiditate. Pietrisurile si nisipurile din substrat favorizeaza circulatia activa a apelor.
Pe substratul format de pietrisuri si nisipuri se dezvolta o turba eutrofa de circa 1 m grosime. Printre numeroasele specii de plante care se regasesc aici, unele au coborat din regiunile mai nordice sau mai inalte in timpul perioadelor glaciare, au gasit conditii asemanatoare, favorabile lor, astfel ca au ramas aici si dupa indulcirea climatului si topirea ghetarilor. Ele au rezistat zeci de milenii, caci topoclimatul specific depresiunilor intramontane a fost prielnic: frecvente si intense inversiuni termice, in timpul carora temperatura aerului ajungea chiar sub – 30 gr. C, ingheturile putandu-se atfel mentine aproape 9 luni pe an, in perioada septembrie-mai.

Pe cuprinsul rezervatiei de la Harman au fost identificate pana in prezent peste 150 de specii relicte, dintre care unele de valoare stiintifica mondiala. In complexele cele mai umede se dezvolta bumbrezul, iar alaturi de el jimia, un endemic pentru Depresiunea Barsei, localizata doar in complexele mlastinoase de la Harman si Prejmer. Tot aici gaseste conditii de dezvoltare daria, relict glaciar care atinge la Harman cel mai sudic punct din lume.

Pe alocuri se gasesc tufe de Cladium mariscus, un alt relict glaciar cu un areal interesant: Eurasia, nordul Americii, sudul Africii si Australia.
Printre alte elemente nordice, care la Harman au arealul cel mai sudic din Europa, se pot enumera: Swertis perennis, Primula farinosa, Seseria coerules, Calamagrostis negleta (specii boreale).
Pe malurile paraielor din aceasta rezervatie se gaseste Ligularis sibirica f. araneess, specie boreala-eurasiatica, raspandita in special in Siberia.

In arealul mlastinilor mai apar exemplare de Molina coerulea, Triaphorum latifolium, Gentiana neumonate, G. cilicta, Drossera anglica, Utricularia vulgaris.
Rezervatia este relativ recent protejata, iar suprafata initiala a fost redusa prin drenajele efectuate. Starea actuala a rezervatiei este nesatisfacatoare, datorita drenajului efectuat in anii ’60-’70, dar si din cauza pasunatului intensiv care s-a extins pana la marginea ochiurilor de apa, ducand la disparitia unor specii precum: Schoenoplectus setaceus L. Palla, Fritillia meleagris L., Callitriche verna L., Orchio incarnata L., etc.
Fritillia meleagris L. este denumirea stiintifica a lalelei pestrite, fritillus in latina insemnand tabla de sah, aluzie la patratelele brun-roscate ale plantei care alterneaza cu patratele de alte culori, dand impresia de pestrit; din acelasi motiv plantei i se spune popular si “bibilica”. Planta mediteraneana, laleaua pestrita face parte din familia liliaceelor si este declarata monument al naturii, aflandu-se sub protectia legii in toate tarile europene.

Sursa: http://tarabarsei.eu/rezervatia-naturala-mlastina-harmanului/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Rezervatia-Naturala-Vulcanii-Noroiosi-de-la-Baile-Homorod-20110114160802

Vulcanii Noroiosi de la Baile Homorod

Vulcanii Noroioși de la Băile Homorod Judetul Brasov Vulcanii Noroioși de la Băile Homorod (monument …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.