Breaking News
Home » Judeţe » Harghita
GEKO's WorkGroup Inc.

Harghita

Judetul Harghita

Asezare Geografica

Judeţul Harghita este situată în Carpaţii Orientali, între râurile Olt,Mureş, TârnavaMare, TârnavaMică şi Tarcău. Relieful ocupă un loc însemnat din grupul Carpaţilor Orientali, în aşa fel încât

60% din suprafaţa judeţului este alcătuită dinmunţi. Clima judeţului este rece, caracterizată de ierni geroase de lungă durată şi veri relativ calde şi scurte. De asemenea această regiune este considerată ca fiind„polul frigului”din România.

Din punct de vedere almărimii teritoriului, judeţul estemijlociu, cu suprafaţa de 6639 km², ocupând 2,8%din teritoriul României.

Pe teritoriul judeţului se află 9 oraşe:Miercurea Ciuc, Odorheiu- Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Cristuru-Secuiesc, Băile Tuşnad, Bălan, Borsec şi Vlăhiţa şi 58 de comune. Judeţul Harghita poate fi împărţit în trei mari zone: Odorhei, Ciuc şi Gheorgheni, demarcate din punct de vedere geographic şi cultural, oferind astfel un aspectmulticolor judeţului.

Istoric

Istoria judetului Harghita, atat in vremea in care existau unitatile teritoriale de auto-administrare traditionale, cat si in vremurile in care aceste teritorii au apartinut altor regiuni, a fost definita de secuime, pana in ultima perioada a erei moderne. Scaunele Secuiesti, cand impreuna, cand dezbinati au participat activ la formarea si evolutia evenimentelor, dintre care prezentam numai cele mai importante.

Istoria Ciucului si Odorheiului este inseparabila de istoria generala a Secuimii, deoarece amandoua la inceputuri erau formate dintr-o suita de mici asezari cu un numar relativ mic de locuitori, fara forta necesara pentru influentarea mersului istoriei. Secuimea – deci si locuitorii acestei zone – a participat la toate razboaiele si bataliile importante ale regilor Ungariei.

Functiile in secuime au fost mostenibile in randul paturii superioare – primorii. Dupa ele a urmat patura familiilor cu proprietati mai mici, care erau totusi capabile sa trimita calareti in razboi – primimpilii. Ultima patura este reprezentata de cei mai putin instariti, capabili sa echipeze numai razboinici pedestriani – pixidarii.

Prima batalie importanta, cu efect asupra istoriei locale a fost batalia impotriva cumanilor, a ostilor condusi de Regele Sfantul Ladislau. Marturie acestui fapt stau numeroasele reprezentari pe picturi murale, picturi sau alte decoratii bisericesti a regelui sfant si a legendei acestuia. Cea mai frumoasa si bine conservata dintre acestea este pictura murala din peretele nordic si vestic al bisericii din Mugeni.

In secolul al XV-lea incepe perioada de transformari si reconstructii masive ale bisericilor in stil gotic, avand ca prim obiectiv fortificarea acestora, ca reactie la desele incursiuni tataresti. Apar turnurile inalte, puternice care ofereau vizibilitate marita, echipate cu elemente de constructii defensive, specifice cetatilor medievale si ingradirile fortificate ale bisericilor. Biserica din Darjiu de exemplu nu numai ca a fost ingradita si turnul fortificat, dar intreaga biserica a fost suprainaltata si completata cu elemente defensive.

 

Turism

Judeţul Harghita oferă oportunităţi turistice atractive, staţiunile sale turistice fiind renumite atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Cele mai cunoscute staţiuni balneo-climaterice se găsesc la Băile Tuşnad, Borsec şi Praid. De o deosebită popularitate se bucură şi atracţiile naturale: rezervaţia natural Lacul Sfânta-Ana, singurul lac din Europa centrală situat într-un crater vulcanic, tinovul Mohoş, Lacul Roşu – celmaimare lac de baraj natural din România etc. O altă măreţie a naturii o constituie Cheile Bicazului, Poiana Narciselor, izvoarele minerale carbogazoase al căror număr se ridică la peste 2000 de izvoare, precum şi mofetele, nămolurile, salinele, peisajele extraordinare şi cele 35 de arii naturale protejate.

Datorită bogăţiilor naturale de care dispune judeţul, turismul constituie o posibilitate reală de dezvoltare.

Majoritatea vizitatorilor sunt atraşi de locul de pelerinaj de la Şumuleu-Ciuc. Complexul monumental

este unic înTransilvania, elementul central fiind statuia SfinteiMaria. Această statuie„făcătoare deminuni”, este recunoscută ca fiind capodopera artei religioase a secolului XVI.

Datorită activităţilor postvulcanice, judeţul dispunede numeroase izvoare de apă minerală, cele mai renumite fiind îmbuteliate la Sâncrăieni, Borsec şiTuşnad, precumşi demofete, care sunt

valorificate prin baze de tratament terapeutic la BăileTuşnad, Harghita Băi, Sântimbru Băi şi Jigodin-Băi.

Pentru valorificarea potenţialului izvoarelor minerale carbogazoase, a salinei Praid, a băilor sărate, precum şi al aerului puternic ozonat din regiunea montană, s-au înfiinţat numeroase staţiuni turistice de interes naţional şi local.

Datorită condiţiilor climatice, judeţul are tradiţie în practicarea sporturilor de iarnă, fiind leagănul sportului de hochei pe gheaţă, al patinajului artistic şi de viteză. Iubitorii schiului pot alege din mai multe pârtii de schi moderne, amplasate în Harghita Băi,Mădăraş Harghita, Gheorgheni, Băile Homorod, Băile Tuşnad etc.

Judetul Harghita detine numerose monumente istorice de interes turistic cum sunt:

Manastirea franciscana si biserica romano-catolica din Sumuleu reconstruit in anul 1804 in stil baroc, care detine una din cele mai mari instalatii de orga din Ardeal.
Cetatea MikAl din Miercurea Ciuc care dateaza din 1611 si care gazduieste Muzeul Etnografic al judetului.
Manastirea Sfantul Ilie din Toplita construita in 1910.
Castelul si complexul muzeistic din Lazarea construit pe la mijlocul secolului al XVI-lea.
Biserica din Lemn din Tulghes construita in anul 1813, Forja din Vlahita (1860).
Biserica din Sacel pe a carei clopotnita se afla inscriptia -pe aici a trecut luminatul dascal Gheorghe Lazar in 1806.
Muzeele din Odorheiu-Secuiesc, Cristuru-Secuiesc si Gheorgheni in care mai pot fi vazute insemnele existentei umane pe aceste meleaguri inca din cele mai vechi timpuri.

Potentialul turistic natural, deosebit de valoros, dar insuficient valorificat in prezent include cca. 2000 de izvoare de ape minerale, mofete, namoluri si turba, saline, aer puternic ozonat, bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi, cadru natural deosebit de pitoresc, rezervatii naturale, etc.

Judetul Harghita dispune de un potential turistic deosebit, de localitati turistice si zone de agrement, renumite in tara si peste hotare, printre care amintim statiunile balneoclimaterice Baile Tusnad, Borsec, Lacu Rosu, Izvorul Muresului sau monumente ale naturii cum sunt Lacul Sfanta Ana, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor si altele.

Pe langa cele trei statiuni balneo-climaterice de interes national mai exista inca 20 de statiuni de interes local. Judetul Harghita se evidentiaza prin mofete renumite, la Harghita Bai si Santimbru Ciuc. De asemenea namolurile si turba terapeutica constituie o bogatie insemnata a judetului cu posibilitati de valorificare in viitor.

Potentialul turistic amenajat cuprinde 194 unitati de cazare, din care 17 hoteluri, 3 hanuri, 149 vile, 14 cabane, 8 campinguri, 3 tabere de copii, in total cu 9.745 locuri de cazare, din acest punct de vedere judetul Harghita ocupand locul al saselea din tara.
Gradul de confort al acestor unitati este insa foarte redus (majoritatea fiind de o stea), iar gradul de utilizare a acestora este scazut, indicele de utilizare fiind de 25,2%, fata de 43,1% indicele mediu pe tara.

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Judetul Vrancea

Judetul Vrancea   Asezare Geografica Are o suprafață de 4.863 km², reședința județeană este municipiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.