Breaking News
Home » Staţiuni » Staţiuni Balneoclimaterice » Cluj » Statiunea balneoclimaterica Turda
GEKO's WorkGroup Inc.
8255725a_img

Statiunea balneoclimaterica Turda

Statiunea balneoclimaterica Turda-Cluj

 

Statiunea balneoclimaterica de la Turda se afla la altitudinea de 350 m. Ea este indicata pentru afectiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic si ginecologice.

Infiintarea statiunii balneare de la Turda se datoreste initiativei si staruintei doctorului iosif Hanko, care, intelegand rolul terapeutic al Bailor Sarate si posibilitatile de utilizare in acest scop al lacurilor, incearca sa puna la dispozitia populatiei localnice, bogatele resurse naturale terapeutice ale zonei.

Bazandu-se pe datele analizelor chimice calitative facute asupra apei lacului Roman, I.Hanko lanseaza ideea infiintarii unei societati pe actiuni, care sa construiasca si sa exploateze o serie de instalatii balneare, in jurul lacului Roman, idee impartasita, intre anii 1834-1837, de o parte a locuitorilor orasului si sprijinita de catre guvernatorul de atunci al Transilvaniei, arhiducele Ferdinand Carol iosif de Austria-Este.

Astfel, noua societate ridicata in jurul anului 1840, primele instalatii la marginea lacului Roman, materializate prin doua camere pentru bai, la care, in 1842, se mai adauga 6, iar in 1843, inca 8.

Ulterior, datorita interesului pe care publicul il arata acestor bai, societatea, in plin progres, sporeste numarul camerelor la 25, repartizate astfel: 5 cabine pentru barbati, 6 pentru femei, 3 vane incalzite cu vapori, 8 camere de sticla incalzite in mod natural, 3 camere sub cerul liber si un bazin de inot.

Activitatea bailor continua, in ritm sustinut, pana in anul 1848, cand datorita framantarilor sociale si politice din acel an, dezvoltarea lor este incetinita, sau chiar oprita, pentru o buna perioada de timp.

O noua etapa de dezvoltare in evolutia statiunii – dupa ce in 1880, aceste bai trec in proprietatea orasului – este legat de numele lui Edmond Velits, primar al Turdei, prin initiativa caruia sunt plantati versantii dolinei, este edificat un hotel cu 30 de camere, un restaurant, un pavilion de distractii si sunt amplificate baile calde, care ajung astfel sa dispuna de 12 vane.

Aceasta etapa de prefaceri si innoiri dureaza pana la inceputul secolului nostru, dupa care evolutia statiunii stagneaza. Aceasta situatie se mentine aproape 30 de ani.

Incepand cu anul 1931, primaria orasului Turda, reluand firul trecutului, isi manifesta din nou interesul pentru punerea in valoare a lacurilor Sarate.

Astfel, lacul Roman este dragat, malurile sunt consolidate iar stabilimentul de bai calde, modernizat. Malul vestic al lacului este inchis de un careu cu peste 200 de cabine, suprafata dintre laturile acestuia fiind amenajate ca plaja.

Dotarile statiunii sunt completate, in anul 1938, prin darea in folosinta a unui nou hotel, cu 30 de camere.

Perioada razboiului si o buna parte a anilor de dupa acesta reprezinta pentru statiune o noua etapa de stagnare.

In anii ce-au urmat, lucrarile de amenajare efectuate au avut ca obiectiv consolidarea, prin betonare, a malurilor lacului Roman, refacerea bailor calde in cladirea vechiului hotel, ca si amenajarea unor spatii de cazare, absolut necesare, tinand cont ca hotelul edificat in anul 1938 a fost distrus. A fost construit un restaurant si un parc zoologic, punct de mare atractie turistica la momentul respectiv.

Prin lipsa de interes manifestata de autoritati, dotarile bailor se degradeaza tot mai mult, ajungand sa fie inchise la sfarsitul anilor ’80, ceea ce a dus la distrugerea lor integrala.

Tot in aceasta perioada incepe constructia unui hotel proiectat initial ca si “Casa de odihna“ pentru angajatii intreprinderii “Electroceramica“. Dupa anul 1989, destinatia hotelului este schimbata incepand si constructia bazei de tratament. Din 1993, hotelul si baza de tratament sunt date in folosinta. Astfel, hotelul ”Ariesul“, situat in partea de N-E a bazinului Bailor Sarate Turda, la cca. 3 km de centrul orasului, functioneaza ca un hotel de doua stele. Capacitatea de cazare a hotelului este de 100 locuri in camere cu 2 paturi, tip garsoniere, fiecare dotate cu baie. in incinta se afla un restaurant cu 40 de locuri si un bar.

Complexul balnear “Baile Sarate” Turda cuprinde: bai Sarate, bai galvanice, sauna, impachetari cu namol, aerosoli, masaj si o moderna sala de gimnastica.

Apa utilizata in baza de tratament este adusa din Lacul “Fara Fund” . Din aceasta cauza, nivelul lacului scade tot mai mult, la aceasta adaugandu-se si lipsa precipitatiilor din ultima vara, ce a dus la scaderea nivelului lacului .

Aici, prin cura externa (dusuri, bai la cada sau bai la bazin se pot trata stari preartrozice, reumatismul degenerativ, reumatismul abarticular, boli ale sistemului nervos periferic, afectiuni ginecologice, sechele post-traumatice.

Un alt factor terapeutic deosebit este reprezentat de slicul mineralizat (namolul). Acest namol de turba se afla la o adancime de 0,5-1 m sub stratul de aluviuni. Este folosit sub forma de onctiuni urmate de helioterapie sau sub forma de impachetari calde.

In prezent, hotelul si baza de tratament se bucura de o popularitate foarte mare, fiind neincapator pentru cererea existenta.

Una din atractiile Bailor Sarate, parcul zoologic a fost amenajat in anul 1953. La momentul infiintarii aceasta era unic in felul lui. Redus ca intindere, locul pe care a fost amenajat are o configuratie deosebita. Aleile din padurice, lacul si podetele creeaza o ambianta placuta. Parcul Zoologic detine mamifere si pasari autohtone si exotice precum si o colectie de acvarii cu pesti exotici. De asemenea, in incinta parcului s-a amenajat si un mic muzeu de stiinte naturale cu exemplare de animale si pasari impaiate.

Sursa: http://turism.turdainfo.ro/index.php/Statiune-Balneoclimaterica/statiunea-balneoclimaterica.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

img641

Statiunea balneoclimaterica Voineasa

Statiunea balneoclimaterica Voineasa-Valcea   Voineasa este o staţiune permanentă de importanţă naţională situată pe Valea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.