Breaking News
Home » Staţiuni » Staţiuni Balneoclimaterice » Prahova » Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova
GEKO's WorkGroup Inc.
slanic-prahova

Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova

Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova-Prahova

 

Situat pe valea pârâului cu același nume, în apropierea unor mari centre urbane (Vălenii de Munte – 20 km, Ploiești – 40 km, București – 100 km), Slănicul este una din stațiunile balneoclimaterice foarte solicitate datorită factorilor naturali de cură și a climatului plăcut, de curățare, puternic ozonat.

Slănicul este încadrat de două șiruri de dealuri principale desfășurate pe axa N-S și în totală concordanță cu aspectul general al regiunii Subcarpaților (altitudine peste 500 m). Porțiunea superioară a dealurilor are aspectul unor platouri largi de pășune și păduri. Media anuală a temperaturii este de 19 grade Celsius, cu o umiditate cuprinsă între 75 – 76% și precipitații de 650 – 750 mm.

Stațiunea Slănic este o stațiune balneoclimaterică deosebită deoarece include Muntele de Sare – unic în lume – și a doua mare salină din Europa. Înconjurată de peisaje pitorești, dispunând de condiții de cazare, tratament și divertisment variate, stațiunea Slănic este locul ideal pentru petrecerea vacanței. Exploaterea organizată a sării începe în 1689. Între anii 1689 – 1800 s-au deschis trei mine în zona cunoscută în prezent ca Baia Verde. Explotarea sării se efectua în salina în formă de clopot. În urma prăbușirii tavanelor acestora și a apelor ce le-au inundat, au rezultat trei lacuri cu apă sărată. Mai târziu, între anii 1800 – 1854, se deschid alte două noi ocne pe versantul de vest al Slănicului, în punctele Baia Baciului și Grota Miresei, care, urmând același proces de transformare, au devenit lacurile sărate de astăzi, care deservesc și astăzi stațiunea Slănic.

Aceste lacuri antroposaline rezultate ca urmare a acumulării apei meteorice în cavitatea vechilor ocne, sunt renumite prin efectul terapeutic datorat nămolului sapropelic și a apei sărate. Dacă istoria zonei datează din timpuri străvechi, cea a stațiunii balneare este mai recenta, datând de la mijlocul veacului trecut. În anul 1877 A. Bernard realizează cea dintâi analiză a apei sărate a lacurilor din localitate. Prima consemnare referitoare la eficacitatea terapeutică a lacurilor datează din 1885, când un ofițer bolnav de reumatism venit la Slănic în cârje, pleacă vindecat după o serie de băi.

Stațiunea Slănic se înscrie în rândul stațiunilor balneare cu ape cloruro-sodice concentrate, cât și în categoria celor ce pot oferi un microclimat subteran de salină.

Din punct de vedere al apelor, Slănicul se aseamănă cu Salies de Bearn, Salins Moutiers și Dax din Franța, Droitwich (Anglia), Salsomaggiore (Italia), Ischl (Austria), Salzungen Oberhousen (Germania).

Frumusețea distinctă a cadrului natural limitrof, particularitățile climatului local determinate de poziția așezării în vatra unui bazin depresionar, nu departe de ultimele culmi montane (aer mai uscat, număr mare de zile cu cer senin, un sezon cald de durată), prezența mai multor obiective turistice, unele dintre ele remarcabile prin dimensiuni și spectacular (în special Muntele de Sare și Salina), amenajările multiple pentru tratament, ospitalitatea localnicilor, toate acestea conferă stațiunii Slănic destinația ideală de vacanță și tratament.

Tratament cu Namol

Pentru prima dată, “baia” de nămol a fost folosită de egipteni pentru împachetări cu nămol, urmate de expuneri la soare și îmbăiere. Nilul se revarsă de două ori pe an. Mâlul rămas în urma retragerii apelor era folosit nu numai pentru cultura cerealelor, ci și pentru împachetări parțiale sau totale. Mineralele conținute în el ajutau la creșterea imunității generale, a activării circulației periferice (mâini, picioare) și la îmbunătățirea tonusului pielii. Acest tratament îi ajuta pe vechii egipteni să suporte contrastul termic diurn-nocturn. Urmând metoda egipteană și noi vom suporta mai bine acest contrast, mai ales cel sezonier, vară-iarnă.

Țara noastră posedă multe acumulări hidrice saline, naturale sau artificiale. O cură de 12-18 împachetări cu nămol, urmate de băi minerale, face ca sub piele să apară un “depozit de minerale” din care organismul se servește ca dintr-o “cămară”, timp de 2-3 luni.

Nămolul trebuie îndepărtat de pe corp când își schimbă culoarea și devine gri. Atunci e bine să intrăm în apă și să rămânem acolo timp. Porii dilatați ai pielii mai absorb încă minerale și în apă. Este recomandat a se repeta această expunere “nămol-soare-apă” de 2-3 ori pe zi.

Metoda egipteană adaptată la condițiile țării noastre (băi de nămol + băi de soare + băi sărate) duce la prevenirea bolilor de piele, la creșterea rezistenței la frig, la creșterea imunității generale, în special la copii, la mineralizarea corpului și la combaterea durerilor reumatice.

Împachetarea cu nămol are efecte benefice și asupra copiilor, nămolul, aflat sub razele directe are soarelui, schimbă reactivitatea organismului copilului, îl face să reacționeze mai bine la boli, asimilează calciul la copiii în creștere, iar nămolul, aplicat de obicei parțial și limitat ca timp (în funcție de cât suportă copilul, dar nu mai mult de 10 zile la rând), le activeaza imunitatea printr-un mecanism endocrin mai complex si de redirijare a fluxului sanguin spre țesutul subcutanat (sub piele) și de activare a lui și a componentelor sale (globulele roșii, albe și trombocitele). Împachetarea generală și expunerea îndelungată la nămol și soare, la copii, poate duce însă la leșin sau insolație. Ea trebuie alternată cu băile. Totodată, acest flux sanguin răspândește în tot corpul și unele săruri minerale ce se absorb din apă sau nămol prin porii pielii (dilatați de căldură). Iodul din apă, element instabil, se absoarbe și prin respirație, mecanism prin care se realizează (împreună cu natriul și clorul) și o terapie respiratorie cu aerosoli salini, prin inhalație ce ajută la prevenirea răcelilor și a altor afecțiuni ORL frecvente la copii.

Combinația soare, nămol și baie sărată este o combinație solicitantă pentru corp, nu trebuie să abuzați de ea. La vârstnici, împachetarea cu nămol cald nu se face fără o compresă rece pe frunte. Împachetarea parțială, doar pe zonele cu probleme, este mai blândă.

Tratamentul cu nămol este indicat în cazul următoarelor afecțiuni: afecțiuni reumatismale degenerative ale aparatului locomotor, afecțiuni reumatismale inflamatorii, afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, afecțiuni respiratorii cronice infecțioase și alergice (rinosinuzite, faringoamigdalite, bronșite cronice, astm bronșic), afecțiuni ginecologice cronice, afecțiuni cardiovasculare periferice, afecțiuni dermatologice.

Baia Porcilor, aflată în cadrul complexului Baia Baciului, are o suprafață de 1500 mp, adâncime de 1 m și o salinitate de 130- 260 g/l, cu o cantitate însemnată de nămol saturat, recomandat pentru calitățile sale terapeutice mai cu seamă în afecțiunile ginecologice.

Sursa: http://statiunea-slanic.ro/agrement/tratament-cu-namol/

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

img641

Statiunea balneoclimaterica Voineasa

Statiunea balneoclimaterica Voineasa-Valcea   Voineasa este o staţiune permanentă de importanţă naţională situată pe Valea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.