Breaking News
Home » Staţiuni » Staţiuni Balneoclimaterice » Alba » Statiunea Balneoclimaterica Ocna Mures
GEKO's WorkGroup Inc.
646x404 (2)

Statiunea Balneoclimaterica Ocna Mures

 

Staiunea Balneoclimaterica Ocna Mures-Alba

 

“Ţinutul sării” de la Sovata-Praid, descris în mod fascinant de către scriitorul Orban Balazs în urmă cu mai bine de un secol, se continuă cu un alt gigantic “brâu de sare” pe direcţia Nord-Sud, (aliniamentul vestic) format din zăcămintele de la Ideciu – Jabeniţa – Brîncoveneşti – Pintic – Mintiu – Chiuza – Săsarm – Figa – Ocna-Şugatag – Ocna-Dej – Gherla – Cojocna – Sic – Ocna-Turda – Valea-Florilor – Ocna Mureş şi Ocna-Sibiului, localităţi în care se află majoritatea izvoarelor şi lacurilor sărate din Transilvania.

Începînd din anul 1200 există o serie de documente maghiare despre ocnele din Dej, Ocna Mureş, Turda şi Praid. În saline se lucra cu iobagi (ocnasi), în permanenţă în ocne erau şi câţiva copii care aveau obligaţia de a schimba seul la lumânări şi a face curăţenie prin mină.  Munca la “cămările” de sare era foarte grea, lucru atestat şi de faptul că la răscoalele de la Bobâlna (1437) şi la cea a lui “Gheorghe Doja” (1514), participă numeroşi lucrători din ocnele de sare. Sarea era scoasă la suprafaţă cu crivacul, un mecanism din lemn, dotat cu un tambur rotativ, acţionat prin frînghii groase şi la care se folosea tracţiunea animală, iar transportul sării în exterior se efectua cu spatele, cu măgăruşi sau în vagonete.  Intrarea în mine se făcea pe scări de lemn sau prin galerii susţinute de grinzi de lemn. Tăierea sării se făcea empiric, manual, cu topoare, ciocane, tânăcoape şi pene de metal. Modernizarea exploatării sării se realizează de-abia după anul 1900, când, pentru spargerea rocii de sare se folosesc dinamita, perforatoarele electrice, basculantele, benzile transportoare şi abatajele mecanizate.

Băile Ocna Mureş

Ocna Mureş e o staţiune balneară din judeţul Alba, situată la 72 de Km de Tg.Mures. Nu  la mult  timp după ce ati trecut de oraşul Ludus, mergând spre Cluj, apare o bifurcatie, unde veti intâlni un indicator “Spre Ocna Mures”.

Primul popas îl fac la ocnă, care stă inchisa de ceva vreme. Mi se explica despre o eroare geologica. după care mina de sare a fost inundată, fiind în conservare. In pavilionul balnear in stil “secession” al băilor, care se află lângă intrarea in mină,  apa se aducea din adancime, din salina. Apoi cineva a propus ca ea sa fie adusa dintr-un lac sarat din apropiere. Namolul era luat de pe fundul lacului. Nimeni nu stia ca un perete al lacului se invecineaza cu un perete al salinei si apa sărată se infiltrează în el. Deodată, apa lacului a spart peretele salinei si a ţâşnit in ea, inundând-o. Nici un minier n-a păţit nimic, aceştia au reuşit să se salveze prin puţul de aerisire.

In 2004 cand am facut eu prima vizita la Ocna Mures, frumoasa baza de tratament era inchisa, însa langa ea, o piscina mare si eleganta plina cu apa , funcţiona din plin! Mai exista acolo şi un hotel pentru sezonul estival.  Apoi, totul, a căzut în paragină…

Doctoriţa Miclăuş, care a lucrat o perioadă in statiune, îmi povesteste “Vai ce bază minunată era. Imperială. Cabinetele, condiţiile de consultatire si tratament ale pacientilor erau deosebite. Aveai impachetari cu nămol, proceduri de electroterapie, masaj, băi sărate la cadă sau la cele 2 bazine cu apă sărată, care aveau scari din marmură, vestiarele si cabinele individuale străluceau de curăţenie. Te simţeai răsfăţat, ca la Wiesbaden sau la Karlovy-Vary.

In urmă cu câţiva ani, si unul din tavanurile salinei a cedat, iar un un minimarket a fost înghiţit cu totul, dispărând în adâncuri.

In 2009, am revenit la Ocna Mureş. Si ce-am vazut? Câţiva muncitori tocmai demolau intreaga clădire, cărămida cu cărămidă. Una dintre cele mai frumoase baze de tratament din ţară avea să dispară în scurt timp, iar eu asistam consternat la agonia si distrugerea ei! In piscina goală din parc, era o mizerie de nedescris. La fel si in jurul ei. Doar in parc, printre bancuţe si copaci, câţiva copii ce se jucau de-a v-ati ascunselea, mi-au mai săltat moralul.

Ce uşor e să distrugi şi ce greu e să construieşti ceva frumos…

Sursa: http://vacanta.infoturism.ro/impresii/b-ile-ocna-mure-i-s-rm-el/1917

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

img641

Statiunea balneoclimaterica Voineasa

Statiunea balneoclimaterica Voineasa-Valcea   Voineasa este o staţiune permanentă de importanţă naţională situată pe Valea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.